ОБЗОР

site.btaСлужебният кабинет "Донев 2" встъпи в длъжност с основни задачи за борба с обедняването и за подготовката на честни избори

Служебният кабинет "Донев 2" встъпи в длъжност с основни задачи за борба с обедняването и за подготовката на честни избори
Служебният кабинет "Донев 2" встъпи в длъжност с основни задачи за борба с обедняването и за подготовката на честни избори
Източник: Пресфото-БТА, снимка: Асен Тонев

На церемония в Гербова зала на „Дондуков 2“ днес президентът Румен Радев представи задачите и приоритетите пред новото служебно правителство, което е в почти същия състав като досегашното, и коментира свършеното до момента от кабинета. Министър-председател за втори път е Гълъб Донев.

След неуспеха на 48-ото Народно събрание да състави редовно правителство, президентът разпусна парламента, считано от 3 февруари, и насрочи предсрочни парламентарни избори на 2 април, т.г. Със свой указ от 2 февруари държавният глава назначи нов служебен кабинет, който встъпи официално в длъжност от днес. Министрите положиха клетва да спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия, да се ръководят от интересите на гражданите.  

Съставът на правителството остава почти същият, като единствената промяна е министърът на културата - Найден Тодоров поема поста от проф. Велислав Минеков. Докато изчиташе имената на министрите в новия служебен кабинет, президентът изрази своята благодарност към проф. Минеков, който, по думите му, се „раздаде докрай за справяне с проблемите в културата и за развитие и отстояване на българската култура както у нас, така и в чужбина“.

Задачи пред „Донев 2“

Президентът отбеляза, че основните усилия на служебния кабинет трябва да бъдат насочени към гарантиране на покупателна способност на българските граждани и борба с обедняването, подкрепа на най-уязвимите, ограничаване на монополите и спекулата, подобряване на условията за икономическо развитие, подкрепа на родните производители и привличане на чуждестранни инвестиции.

Основна задача на правителството е подготовката на честни и прозрачни изброи, заяви Радев. По думите му постоянен ангажимент остава укрепването на сигурността. 

Очаквам и да продължите усилията си за укрепване на държавността, правосъдната реформа, борбата с корупцията, допълни той. Като приоритет държавният глава постави и продължаването на проекта за изграждане на Национална детска болница, както и подготовката на проекта за спешна медицинска помощ по въздух. 

Радев отбеляза, че се надява служебният кабинет да продължи да развива постигнатите успехи във европейската ни интеграция, както и да укрепи лидерската роля, която България си „извоюва в региона чрез иновативни идеи и проекти, водещи до укрепване на сигурността, повишена свързаност, икономически обмен и взаимно доверие“.

Този втори мандат ще бъде още по-труден, защото проблемите са много, а очакванията са големи, смята Румен Радев. Дръжте пулса на проблемите на хората и работете за тях, обърна се към министрите държавният глава.

Радев подчерта, че в борбата с кризите и злободневието не трябва да забравяме най-важното, че „носителят на бъдещия прогрес на нацията са децата и младите хора на България“. 

Очаквам и други претенции към вас, защото в своята дейност, когато преди шест месеца се стовариха върху вас всички тежести на кризите и бяхте принудени да работите денонощно за тяхното преодоляване, съчетавайки тази работа с писане на закони, безкрайни изслушвания в парламента и отбиване на всестранни политически атаки, вие доказахте, че имате характер не само да преодолявате предизвикателствата, но и да вземате отговорни решения за бъдещето. 

Румен Радев каза, че очаква решенията, които взема служебният кабинет, да бъдат преди всичко в интерес на българските граждани, да бъдат разумни, ясно обосновани, да водят към достойно европейско бъдеще и да предлагат добра основа, на която следващото редовно правителство да стъпи и да продължи с „летящ старт“.

Поемане на властта за втори път

Един президентски указ или обикновено мнозинство в Народното събрание не могат да те направят министър или министър-председател, каза служебният премиер Гълъб Донев на церемонията в Президентството. 

По думите му формално назначението или парламентарната подкрепа да заемеш тази висока позиция в държавата зависи от избора на президента или политическите сили. Но министър се става след първото управленско решение, след първия сблъсък с интереси, различни от обществения интерес, след първата преодоляна криза, след първите преговори, в които не си отстъпил и на милиметър от интереса на България, след първата допусната и осмислена грешка, заяви той.

Довчера бяхме стотното правителство на България, днес сме 101-ото, и причината за това е само една - 48-ото НС, въпреки заявената амбиция и демонстрация на форми за диалог, не успя да излъчи редовно правителство, подкрепено от стабилно парламентарно мнозинство, коментира Гълъб Донев. 

Според него да си министър втори мандат има сериозно предимство, тъй като вече знаеш какво предстои и си готов за „втория сезон на „политическия сървайвър". 

Ще бъдем обвинявани за провали, ще бъдем сочени като виновници за несбъднали се реформи, ще носим отговорност за решения, за които правомощия има само Народното събрание, заяви Донев. 

Ще продължим да вършим отговорно и прозрачно работата, за която сме избрани и назначени от президента. Ще запазим спокойствието и разумния диалог в обществените отношения, изтъкна той.  След церемонията в Гербова зала се състоя и първото заседание на новия служебен кабинет.

Предизборна кампания и предсрочни избори 

Основна задача на правителството е подготовката на честни и прозрачни изброи, заяви Радев. Според него тя се усложнява на фона на новите промени в изборния закон.

Според президента ни очаква изключително оспорвана предизборна кампания. Партиите отново не намериха смелост да поемат отговорност за управлението в трудни времена за страната ни, но, най-вероятно, част от участниците в тази кампания ще опитат да извлекат дивиденти на ваш гръб, да ви провокират ежедневно, да оправдават с вас собствените си провали, да си приписват вашите успехи, отбеляза държавният глава. 

Той призова служебните министри да не заемат страна, да не се намесват в кампанията, но да отстояват истината, личното си достойнство и интересите на ведомствата, които представляват, и най-вече на българските граждани.

Като приоритет в следващите два месеца на служебния кабинет Донев също посочи организацията и подготовката на честни, демократични и свободни избори. Централната избирателна комисия (ЦИК) може да разчита на съдействие и подкрепа от страна на правителството за справяне с трудностите, които се очертават в резултат на промените в Изборния кодекс, отбеляза служебният премиер. 

Успехите на досегашния служебен кабинет 

В началото на церемонията президентът Румен Радев коментира постигнатото от предходното служебно правителство.

Преди шест месеца поехте отговорност за страната в труден момент, прогнозите вещаеха силно негативни сценарии за икономиката, обърна се към служебните министри държавният глава. 

Прогнозите вещаеха силно негативни сценарии за икономиката, коментира Радев и даде пример с блокирали институции, рекордни цени на горивата и галопираща инфлация. Той изброи още липса на газ, на договори, на слотове, на търгове, интерконектора "в насипно състояние" и "подивели цени", замразени инфраструктурни обекти, липса на закони по Плана за възстановяване и устойчивост, липса на напредък в европейската интеграция, блокаж на „Капитан Андреево“ и застой в модернизацията на Българската армия. Към тези неща Румен Радев добави и рекорден миграционен натиск, война до границите на страната ни. 

Държавният глава припомни за поставените от него задачи при встъпването в длъжност на кабинета „Донев 1“. Сред тях той изброи укрепване на сигурността и сваляне на цената на енергоносителите, с акцент върху интересите на обикновените потребители и българската икономика, засилване на европейската интеграция и увеличаване на покупателната способност на гражданите. 

Въпреки ограничените инструменти на една изпълнителна власт, без парламентарна подкрепа, вие успяхте да спрете "свободното падане" на държавата, да проведете честни избори и да откриете нови възможности за възходящото развитие на страната, каза президентът Румен Радев. 

Само за няколко месеца бе извършен истински скок - беше завършен интерконекторът с Гърция, организираха се първите прозрачни реални търгове за доставка на втечнен газ, реши се проблемът за слотовете чрез удвояване на капацитета в Александруполис и постигането на немислимото до момента споразумение с Република Турция, отбеляза Радев. 

По думите му в резултат на това е постигната реална диверсификация и тя се е отразила и на цената. Успяхте да снижите цената на горивата до най-ниската в Европа, а служебното правителство успя там, където редовните не можеха или не искаха - „Лукойл“ да се регистрира и плаща данъците си у нас, посочи президентът. 

Той обясни, че страната ни е инициирала и предстоящото подписване на меморандум с Гърция за петролопровода Александруполис -  Бургас. По думите на Радев това е един отдавна забравен проект, на който обръщаме посоката, така че да се гарантира диверсификация на доставките на нефт за България и страните от Черноморския регион.

България с всичко това се превърна от страна, през която се транзитира руски газ, в желан и търсен партньор и ценен генератор на идеи, с които ние се поставяме в много по-добра позиция на Балканите, като не само гарантирахме собствената си енергийна сигурност, но и допринасяме за тази на нашите партньори и съюзници, отбеляза държавният глава. 

Сред успехите Радев отбеляза още, че са били подготвени липсващите закони по Плана за възстановяване и устойчивост. 

България получи и дата за присъединяване към Шенгенското пространство, изтъкна още президентът. 

Кабинетът „Донев 2“ - петият служебен кабинет на Румен Радев

Поредното служебно правителство пое управлението на България, след като президентът Румен Радев подписa на 2 февруари 2023 г. укази за разпускане на 48-ото Народно събрание и насрочване на предсрочни парламентарни избори на 2 април, и за назначаване на служебен кабинет от 3 февруари с министър-председател Гълъб Донев. Това е петото служебно правителство, което президентът  Румен Радев назначава, деветото служебно правителство от 1990 година насам и 101-вото правителство на България.

Първият служебен кабинет,  назначен от президента Румен Радев,  и пети в историята на страната,  е с премиер проф. Огнян Герджиков и работи до 4 май 2017 г.

Вторият и третият служебен кабинет, назначени от Румен Радев, съответно на 12 май 2021 г. и на 16 септември 2021 г., са последователни и в двата кабинета служебен премиер е Стефан Янев. 

На 2 август 2022 г. президентът Румен Радев назначи първото служебно правителство от началото на втория си мандат и четвъртото, откакто е президент на страната, със служебен министър-председател Гълъб Донев. 

С назначаването на 3 февруари 2023 г. на Гълъб Донев отново за служебен министър-председател, за втори път в историята на страната служебно правителство наследява властта от служебно правителство.

Президентът Румен Радев е назначил най-много служебни кабинети в сравнение със своите предшественици. 

Материалът е изготвен със съдействието на отдел „Справочна“ на БТА.

/ЛРМ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 18:14 на 28.02.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация