site.btaНаградиха победителите в конкурса на Асеновград "Най-добро домашно вино"

Наградиха победителите в конкурса на Асеновград "Най-добро домашно вино"
Наградиха победителите в конкурса на Асеновград "Най-добро домашно вино"
Източник: Пресфото-БТА, снимка: Ирина Шопова

На специална церемония кметът на Асеновград награди победителите в конкурса "Най-добро домашно вино". Надпреварата се провежда за 31-ви път.

Като регион Асеновград е утвърден в домашното винопроизводство, каза в приветствието си кметът на Асеновград д-р Христо Грудев. По думите му за първи път в конкурса се включват 100 проби вина. Убеден съм, че има още стотици винопроизводители, които не са успели да се включат, пожелавам им упоритост, каза още Грудев.

Първо място и голямата награда от 200 лева и буре с вино за винар майстор от Асеновград получи Никола Райчев за виното си сорт "Каберне совиньон". Първо място за най-добро домашно вино, произведено извън общината, бе присъдено на Костадин Павлов от Куклен с вино сорт "Сира". Специалната награда "Никола Македонски" за най-добър домашен мавруд получи Валентин Буцев. Победителите в другите категории са Тахир Рамадан за бяло вино, Георги Димитров за розе и Жана Стоянова за пелин. Те получиха парични награди, осигурени от общинската администрация. Най-младият и най-възрастният участник получиха по буре с вино.

В журито са експерти от Университета по хранителни технологии в Пловдив, Изпълнителната агенция по лозата и виното, технолози от винарски изби, представители на община Асеновград. До финала бяха допуснати 22 вина. Включилите се майстори винари са не само от Асеновград, а и от Пловдив, Бургас, Първомай, Мадан, Куклен, Перущица, Крумово, с. Червен, с. Долнослав, с. Тополово, с. Житница. Има предоставени проби от четири вида вина: червени вина – 66 бр.; бели вина – 19 бр.; розе – 11 бр.; пелин – 4 бр. В конкурса бяха оценявани и 11 вина, производство на жени.

/ЛРМ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 01:09 на 25.02.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация