site.btaС настъпването на есента се обострят екземите, затова е важна профилактиката, съветва дерматолог

С настъпването на есента се обострят екземите, затова е важна профилактиката, съветва дерматолог
С настъпването на есента се обострят екземите, затова е важна профилактиката, съветва дерматолог
Снимка: ВМА

Много от формите на екзема са хронични, влияят се от външните условия и често се обострят с настъпване на есента, коментира в интервю за БТА доц. Весел Кантарджиев - началник на Клиниката по кожни и венерически болести на Военномедицинската академия (ВМА). Екземата е общо понятие, което включва различни видове дерматити с разнообразни причина за възникване, клиника и симптоми, уточнява той. 

Есента е свързана с променливи и често неблагоприятни за кожата климатични условия, които непременно се отразяват на състоянието ѝ. Кожата най-вече се изсушава и загубва своята защитна функция спрямо различни алергени и дразнещи вещества в околната среда. Затова и най-често срещаните кожни болести в сезона са екземите, обяснява дерматологът. 

Наблюдават се обострен атопичен дерматит, алергична или иритативна контактна екзема, себореен дерматит и други. Всички те са свързани със зачервяване, залющване и сърбеж по кожата, а оставени без активно лечение, могат да доведат до хронифициране или поява на усложнения като вторични инфекции. Затова е важна профилактиката, отбелязва доц. Кантарджиев.

Още в началото на сезона е необходимо ежедневно използване на хидратиращи и омазняващи кремове и лосиони, особено по зоните, които са изложени незащитени на външните условия като лице и ръце. Най-добре е нанасянето да става поне веднъж дневно преди излизане и след къпане, съветва специалистът.

Съществуват и много други кожни болести, които са свързани с промяна в климатичните условия. Някои от тях са често срещани като розацея и периорален дерматит. В тези случаи грижата за кожата на лицето и използването на подходяща ежедневна козметика има голямо значение и би могла да предотврати ново обостряне, посочва той. Други заболявания са генетично обусловени, сравнително редки и по-трудни за повлияване, като поява на студова уртикария, акроцианоза, перниоза и др., допълва доц. Кантарджиев.

За добрия вид на кожата е необходимо най-вече балансирано и разнообразно хранене, което може да достави необходимите количества витамини, минерали, аминокиселини и други важни за тялото вещества, съветва специалистът. Препоръчително е в менюто да присъстват сезонни плодове и зеленчуци, месо, риба, млечни продукти, ядки. Съществуват също така готови мултивитаминни комплекси, често в съчетание с цинк и селен, специално подбрани за здравето на кожата, ноктите и косата, посочва той.
 
Най-подходящият сезон за извършването на пилинги е есенно-зимният, като началото на процедурите е добре да бъде към късна есен, съветва доц. Весел Кантарджиев. По думите му, сезонът е подходящ и за премахване на образувания от кожата, защото е свързан с по-малко излагане на слънце в постоперативния период. Според него обаче сезонът не трябва да е условие за премахване на злокачествено образувание. Ненавременната намеса може да бъде фатална, отбелязва специалистът.

Доц. Весел Кантарджиев е началник на Клиника по кожни и венерически болести на Военномедицинска академия (ВМА). Част е от Онкокомитета на Академията. Той е експерт-консултант на Здравната каса за лечението на псориазис. Председател е на комисията за отпускане на скъпоструващи медикаменти за терапията на това заболяване към НЗОК. Хоноруван преподавател в Медицинския факултет на СУ "Св. Климент Охридски". 

Следва пълният текст на интервюто с доц. Весел Кантарджиев:

Есента изправя кожата пред нови изпитания. Студът, вятърът и влагата като че ли обострят кожните проблеми, като например екземите? Кои са най-честите дерматологични проблеми и как да се грижим за кожата през есента?

- Факторите на околната среда, като температура и влажност, могат да доведат до поява на различни кожни болести или до обостряне на вече съществуващи такива. Есента е свързана с променливи и често неблагоприятни за кожата климатични условия, които непременно се отразяват на състоянието ѝ. Тя най-вече се изсушава и загубва своята защитна функция спрямо различни алергени и дразнещи вещества в околната среда. Затова и най-често срещаните кожни болести в сезона са екземите. Наблюдават се обострен атопичен дерматит, алергична или иритативна контактна екзема, себореен дерматит и други. Всички те са свързани със зачервяване, залющване и сърбеж по кожата, а оставени без активно лечение могат да доведат до хронифициране или поява на усложнения като вторични инфекции. Затова е важна профилактиката. Още в началото на сезона е необходимо ежедневно използване на хидратиращи и омазняващи кремове и лосиони, особено по зоните, които са изложени незащитени на външните условия като лице и ръце. Най-добре е нанасянето да става поне веднъж дневно преди излизане и след къпане.

Съществуват и много други кожни болести, които са свързани с промяна в климатичните условия. Някои от тях са често срещани като розацея и периорален дерматит. В тези случаи грижата за кожата на лицето и използването на подходяща ежедневна козметика има голямо значение и би могла да предотврати ново обостряне. Други заболявания са генетично обусловени, сравнително редки и по-трудни за повлияване като поява на студова уртикария, акроцианоза, перниоза и др. В трети случаи пък се касае за косвено влияние на климатичните условия или по-точно със свързаните спадане на имунитета и чести сезонни заболявания на дихателната система. Така клиниката се разнообразява с поява на вирусни екзантеми, обостряне на херпесни инфекции, медикаментозни дерматити и други. Невинаги профилактиката е възможна и е необходима консултация с дерматолог и назначаване активна терапия.

С какво да се храним и какви витамини да пием през есента за здрав вид на кожата?

- Витамините несъмнено са важни за здравето и добрия вид на кожата. Необходим е и прием на различни микроелементи, които оказват влияние и на общото състояние на организма. Това се постига най-вече чрез балансираното и разнообразно хранене, което може да достави необходимите количества витамини, минерали, аминокиселини и други важни за тялото вещества. Препоръчително е в менюто да присъстват сезонни плодове и зеленчуци, месо, риба, млечни продукти, ядки. Съществуват също така готови мултивитаминни комплекси, често в съчетание с цинк и селен, специално подбрани за здравето на кожата, ноктите и косата. С настъпването на есента обикновено Витамин D започва да намалява в организма, тъй като той е пряко свързан със слънчевата светлина. При ниски нива, той може да бъде заместен не само с хранене, но и чрез прием под формата на хранителна добавка. В този случай задължително се спазват необходимите за възрастта дневни нужди.

Доколко кожни проблеми като екземи или пък студова алергия се повлияват от медикаменти или антибиотици? Или се  препоръчват  други методи за лечение? Есента подходяща ли е за пилинг на лицето или за солариум?

- Екземата е общо понятие, което включва различни видове дерматити с разнообразни причина за възникване, клиника и симптоми. Много от формите са хронични, влияят се от външните условия и често се обострят с настъпване на есента. Студовата алергия се проявява като уртикария, среща се много рядко и протичането зависи не само от температурата на околната среда, но и от генетичните фактори, довели до появата. И при двете състояния системната терапия е водеща в началото на заболяването и е незаменима в тежки случаи с обширно засягане. Понякога се налага и продължително поддържащо лечение с медикаменти под формата на таблетки или кремове. Антибиотиците имат по-малка роля, те са важни при възникнали вторични инфекции. Протичането е индивидуално и се налага консултация и проследяване от дерматолог.

Пилингите са процедури, които често се правят в серии през определено време и изискват спазване на стриктна фотозащита. Необходима е употреба на слънцезащитни кремове и носене на предпазни шапки, кърпи и друг вид механична защита след извършването им. В първите дни е важно избягването на директна слънчева светлина поради висок риск от пигментации. В този ред на мисли, най-подходящият сезон за извършването на пилинги е есенно-зимният, като началото на процедурите е добре да бъде към късна есен.

Солариумите крият всички рискове, свързани с прекомерното излагане на слънчева радиация. Тя има роля във възникването на различни доброкачествени образувания като пигментни петна или хемангиоми, но и на някои злокачествени заболявания, например малигнен меланом, базоцелуларен и/или спиноцелуларен карцином. Рискът за възникването им се увеличава с общата доза на облъчване и напредване на възрастта. Затова солариумите трябва да се използват контролирано и целенасочено.

Кой сезон е най-подходящ за отстраняване на дразнещи образувания по кожата?

- Премахването на образувания от кожата през есенно-зимния сезон е свързано с по-малко излагане на слънце в постоперативния период. Намалено е и въздействието на високата температура, потенето и триенето върху постоперативните рани. Така се намалява рискът от възникване на пигментации и други усложнения, като например инфекции. Козметичният изход е по-добър, но сезонът не трябва да е условие за премахване на злокачествено образувание. Ненавременната намеса може да бъде фатална. Затова при всички случаи е необходим преглед от дерматолог, за да се прецени спешността и необходимостта от манипулацията, както и сезонът и начинът на отстраняване.

В последните две години заради пандемията от COVID-19 много носихме защитни маски за лице, вероятно и тази есен необходимостта от тях не е отпаднала. Как защитните маски влияят върху кожата на лицето и как да я предпазим при продължително носене на маска?

- Защитните маски са безспорно необходими в борбата с пандемията. Те обаче могат да са отговорни за възникването на кожни проблеми в областта на лицето, където кожата е особено чувствителна и податлива на външни въздействия. Постоянното носене на маски създава среда с повишена температура, влажност и възможност за прекомерно механично триене. Така често възникват контактен дерматит или обостряне на подлежащ себореен дерматит, акне, розацея. От друга страна, маските често стават източник на инфекции, особено когато се употребяват многократно. Свързани са с появата на фоликулити, периорални дерматити и други. Затова са важни добрата хигиена на кожата, използването на бариерни козметични кремове и честата смяна на маските.

 

 

 

 

/ЛРМ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 21:04 на 08.12.2022 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация