site.btaЕксперти обсъдиха съдържанието на етикета на храните като предпоставка за по-добра информираност на потребителите

Експерти обсъдиха съдържанието на етикета на храните като предпоставка за по-добра информираност на потребителите
Експерти обсъдиха съдържанието на етикета на храните като предпоставка за по-добра информираност на потребителите

Експерти обсъдиха на конференция в София съдържанието на етикетите на хранителните продукти, като част от необходимостта от по-добра информираност на потребителите в рамките на Европейския съюз. Инициативата за форума, озаглавен „Популяризиране на здравословните режими чрез коректна информираност на обществеността“, е на посланика на Италия у нас Джузепина Дзара, в сътрудничество с италианската Асоциация на производителите от хранително-вкусовата промишленост „Федералиментаре“. 

Очаква се до края на годината Европейската комисия да се изкаже по темата, с цел да избере единна система за етикетиране в ЕС. Дискусията е ключова и за българската държава, която все още не се е произнесла с позиция кой от моделите би подкрепила, стана ясно по време на дискусията. 

„Тази тема ще играе важна роля години напред“, посочи заместник-министърът на земеделието Момчил Неков, който участва в откриването на форума. 

„Етикетът в съвременното общество играе много важна роля, защото в един свят с много информация трябва да вземаме правилни и информирани решения“, посочи той пред участниците. Неков допълни, че засега България заема неутрална позиция, но ще участва активно в дискусията, за да може гражданите да бъдат максимално информирани. 

Към момента Европейската комисия не е изразила предпочитания към конкретна система. Целта на днешното събитие е да се привлече вниманието на българските институции и българската общественост към темата, важна както за всички потребители, така и за производителите от хранително вкусовата промишленост, отбелязаха още организаторите. 

Като лектори на събитието присъстваха проф. Лука Пиетра, гастроентеролог и диетолог в Биомедицинския университет в Рим, Италия; Даниела Мартини, изследовател в Катедра по хранене, хранителни науки и околна среда към Държавния университет в Милано, Италия, както и доц. д-р Захари Велчев от Катедра „Консервиране и хладилна технология“ към Университета по хранителни технологии -Пловдив. 

Модератор на дискусията беше българският журналист Биляна Гавазова, водещ на потребителската рубрика „Чети етикета“ по bTV. 

/ИС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 18:41 на 15.08.2022 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация