site.btaИнститутът по лозарство и винарство в Плевен създава нови сортове десертно грозде с повишена устойчивост на студ и болести
BOBSTH  10:31:00  22-02-2013
 NZ1030BO.012
 Плевен - лозарство - десертно грозде - новости
 
 Институтът по лозарство и винарство в Плевен създава нови 
 сортове десертно грозде с повишена устойчивост на студ и болести
 
 
 Плевен, 22 февруари /Малин Решовски, БТА/
 Научноизследователският институт по лозарство и винарство в 
 Плевен създава нови сортове десертно грозде с повишена 
 устойчивост на студ и болести. Това съобщи за БТА доц. Виолета 
 Димитрова - директор на института. 
 Тя уточни, че в момента специалистите на научното звено работят
 активно в това направление, тъй като десертните сортове са 
 много по-слабо устойчиви, в сравнение с винените. Имаме известни
 успехи, каза Димитрова и посочи сортовете "Гарант" и "Плевенски
 фаворит". Това са най-нови сортове, които институтът вече 
 предлага за лозарската практика. 
 За съжаление при лозата, която е многогодишна култура, по-бавно
 се получава посадъчен материал, поясни Димитрова. По думите й 
 интересът към тези сортове е много голям, но ще бъде необходимо 
 повече време, за да може институтът да задоволи търсенето не 
 само на любителите лозари, а и на лозарите, които искат да 
 създават нови лозови масиви с тях. Според директора на института
 така страната ни би могла да възстанови позициите си в 
 направлението на десертното лозопроизводство в условията на 
 силна световна конкуренция.
 
 /НЗ/
 
Потвърждение
Моля потвърдете купуването на избраната новина