site.btaНовата картофена реколта от Родопите представена на Картоф Фест в Чепеларе
BOBSTH 14:42:01 23-10-2016
RM1440BO.027
Чепеларе - Картоф фест
Новата картофена реколта
от Родопите представена
на Картоф Фест в Чепеларе
Смолян, 23 октомври /Христина Георгиева, БТА/
Картофопроизводители от Родопите представиха новата реколта на изложение на Картоф Фест в Чепеларе. Добивите от картофи са сравнително по-слаби заради лошите метеорологични условия и сушата през това лято, отчитат фермери от планинския регион. Чепеларе бе домакин на първото издание на Картоф фест, организиран от Общината и Националната асоциация на картофопроизводителите в България.
Около 1.5 - 1.8 тона от декар са добивите от картофи в Смолянско през тази година, обяснява Петър Канев, производител от Момчиловци. Неговите очаквания са пазарът да бъде по-благоприятен за фермерите, както обикновено се случва в годините с по-ниски добиви. Производителите се надяват цената на картофите на едро да не пада под 50-60 ст. Изцяло ръчна е обработката на картофените ниви в Родопите- от засаждането до прибирането на реколтата, напомня Петър Канев. Според него картофопроизводителите в планинската област не биха могли да оцелеят, ако останат без държавна подкрепа.
Огромни картофи, надхвърлящи 1 кг показа на изложението производителят от района на Чепеларе Венера Христова. Тя е категорична, че продукцията е само с естествени торове, а добрите добиви се дължат на условията, в които са отгледани. Показаните картофи с рекордни размери са от нива край Чепеларе на надморска височина 1560 м. Най-големият от картофите е с тегло 1,640 кг. Родопските картофи са търсени и предпочитани в различни райони на страната заради специфичния вкус и качества, твърди Венера Христова. Според нея на пазарите често се спекулира с марката и фермери от други области продават зеленчука като родопски.
Специалитети от картофи, блюда от родопската кухня бяха представени на кулинарна изложба на Картоф Фест. Първото издание на празника на картофите събра стотици гости и туристи, производители и дегустатори на традиционния за планинския регион зеленчук. Наред с различни разновидности на пататник, гостите дегустираха кюфтета, палачинки, руло и торта от картофи. Според местни хотелиери, родопските картофени специалитети са особено предпочитани в менюто на туристите.
/РУМ/
Потвърждение
Моля потвърдете купуването на избраната новина