site.bta"Златна праскова-2017" започна в сливенското село Гавраилово

BOBSTH 12:07:01 27-07-2017
PP1206BO.006
Сливен - с. Гавраилово - "Златна праскова"

"Златна праскова-2017" започна
в сливенското село
Гавраилово


Сливен, 27 юли /Велина Василева, БТА/
По-качествени праскови, но в по-малки количества отчитат през тази година българските производители. Това каза пред репортер на БТА председателят на сдружението "Българска праскова" в Сливен Коста Петров. Сдружението е сред организаторите на 16-то издание на празника "Златна праскова-2017", който започна днес в сливенското село Гавраилово.
Според прогнозите на Коста Петров тазгодишната реколта ще бъде с около 30-40 процента по-малка от миналогодишната като общ добив. По думите му цената на прасковите няма да се вдигне, поради големия внос от съседна Гърция. В южната ни съседка имало свръхпроизводство, докато в България количествата са малки, но качеството - по-високо. Цените на едро за десертната праскова е от 50 до 80 ст. на кг, компотните праскови - 55-60 ст. Петров допълни, че очаква малко повишение на цените към края на август.
Сред проблемите на българските овощари Коста Петров посочи по-високите тарифи за напояване, разрушената вътрешноканална мрежа за напояване, неравномерното получаване на субсидии, както и еднодневните договори с работници, които усложняват работата им.
Програмата на празника "Златна праскова" в село Гавраилово днес продължава със семинар за производители, дискусии и лекции за състоянието на овощарството в страната, проблемите и новите възможности пред младите фермери. През целия ден са предвидени изложби от конкурс за любители-фотографи на тема "Най-вкусната българска праскова", на рисунки на тема "Праскова", изложба на тема "Прасковата - минало, настояще, бъдеще", както и демонстрация как се прави сладко от праскови. Ще има посещение на градина с праскови, на линия за заготовка на праскови за износ.


/ПП/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 03:46 на 30.07.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация