site.btaЙорданка Фандъкова: Подобряването на околната среда и качеството на въздуха е стратегически приоритет за Столична община

BOBSTH 06:30:01 22-12-2017
AM1437BO.006 06:30
Столична община - Йорданка Фандъкова - интервю

Йорданка Фандъкова: Подобряването
на околната среда и качеството на въздуха
е стратегически приоритет за Столична община


София, 22 декември /Екатерина Панова, БТА/
Всички проекти на Столична община за 2018 г. се подчиняват на основната цел - подобряване на околната среда и качеството на въздуха. Това е стратегически приоритет и за следващите години, и изисква обединяване на усилията на общината, държавата и цялото общество. Това заяви в интервю за БТА кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.
По думите й подобряването качеството на въздуха зависи от поведението на всеки един гражданин. Общината има своите ангажименти, инвестирахме сериозни средства и резултатът се вижда - строителството на метрото; подобряване на градския транспорт със закупуване на автобуси, тролейбуси, трамваи; грижа за зелената система на града; третирането на битовите отпадъци по съвременен и екологичен начин, каза тя. Тези проекти продължават и следващата година. Проектът за метрото e освен стратегически транспортен и екологичен проект - с него очакваме да спестяваме 90 хил. т. вредни емисии на година, отбеляза Фандъкова.
От следващата година Столична община ще има възможност да насочи повече средства и в ремонта и изграждането на квартални улици. Тук е голямата роля на районните кметове, с които заедно трябва да определим приоритетните обекти във всеки един от 24-те района на София, каза Фандъкова.
Образователната инфраструктура е друг основен приоритет на общината. Важна цел е да се върви към едносменен режим на обучение във всички столични училища, отбеляза кметът. В 92 училища в София има възможност за едносменен режим, а в останалите 84 училища - децата учат на две смени. Въпросът е сложен и не може да се реши механично, затова се прави анализ, на чиято основа ще се направи план, каза Фандъкова.
По думите й качественото образование изисква да се спазва капацитетът на съответните сгради на училищата. Много е важно в следващите години директорите така да разработят своите планове, че да не приемат все повече и повече ученици в първи клас, каза тя. Фандъкова отбеляза, че продължава разширяването на училища.
През 2018 г. ще завърши строителството на 3 нови детски градини, ще започне изграждането на други 8. Предвижда се и мащабен проект за енергийна ефективност и цялостно обновяване на 26 училища и детски градини. В следващите две години ще се работи и за подобряване състоянието на училищните дворове.
Кметът на София Йорданка Фандъкова изрази увереност, че Българското председателство на Съвета на ЕС ще бъде успешно както за държавата, така и за столицата и дава много възможности за града, за развитието на туризма, за привличането на инвеститори.

Следва пълният текст на интервюто:

Въпрос: Г-жо Фандъкова, проектът за бюджет на Столична община за 2018 г. предвижда повече средства от 2017 г. Как столичани ще усетят това увеличение?
Отговор: Проектобюджетът на Столична община за 2018 г. е в размер на 1 433 000 000 лв., което е със 105 млн. лв. повече от 2017 г. Запазихме нивата на местните данъци и основни такси. Увеличаваме средствата благодарение на политиката за подобрение на събираемостта на средствата и защитените европейски проекти. Като цяло във всички сектори предвиждаме увеличение на средствата. Капиталовата програма е в размер на 492 988 000 лв.
Изключително важно е, че запазваме и доразвиваме приоритетите на Столична община - транспорт и транспортна инфраструктура, образователна инфраструктура. Всички проекти се подчиняват на основната цел - подобряване на околната среда и качеството на въздуха. Това е стратегически приоритет както за 2018 г., така и за следващите години, и изисква обединяване на усилията на общината, държавата и цялото общество. Това е процес, който изисква всички да разберем, че от поведението на всеки един от нас зависи качеството на въздуха в нашия град.
Инвестирахме сериозни средства и резултатът се вижда - строителството на метрото; подобряване на градския транспорт със закупуване на автобуси, тролейбуси, трамваи; грижа за зелената система на града; третирането на битовите отпадъци по съвременен и екологичен начин. Продължаваме с тези проекти и следващата година.
Проектът за метрото e освен стратегически транспортен обект и стратегически екологичен проект - с него очакваме да спестяваме 90 хил. т. вредни емисии на година. То се строи основно с европейски средства, но изисква и собствено финансиране. Средствата в бюджета за него са 327,3 млн. лв., от тях 16,7 млн. е собственото финансиране. За следващата година залагаме над 16.5 млн. лв. от бюджета на Столична община за финансиране на третата линия на метрото.
В по-голямата си част средствата, които се инвестират в транспортната инфраструктура на София, са от данъците на столичани. Над 103 млн. лв. предвиждаме да инвестираме в транспортна инфраструктура, като над 37 млн. лв. са инвестиции в трамваен релсов път. Подмяната на трамвайни линии, закупуването на нови трамваи, са огромни инвестиции в електротранспорта.

Въпрос: Каква част от инвестициите ще отидат за кварталните улици?
Отговор: За първи път средствата за транспортна инфраструктура в София се разделят по равно между инвестиции в големите улици и булеварди и ремонта и изграждането на квартални улици. През последните години инвестирахме в ремонти на основни улици и булеварди и вече имаме възможност да насочим средства повече и в кварталните улици. Тук е голямата роля на районните кметове, с които заедно трябва да определим приоритетните обекти във всеки един от 24-те района на София. Във всеки квартал проблемите са различни, затова е важно да определим приоритетите с районните кметове. Когато говорим за по-чиста околна среда, инвестициите в инфраструктура са ключови.
Подмяната на транспортните средства е друг приоритет. Столичната община пое ангажимент да модернизира градския транспорт. Подготвяме закупуването на нови 142 автобуса на природен газ и първите 20 електробуса, които ще започнат да се включват в движението на града още в края на годината. По този начин ще успеем да изпълним много амбициозната програма за промяна на автобусите и през 2019 г. да сведем средната възраст на автобусите между 6 и 7 години, което е един много добър европейски стандарт. Само за последните 2-3 години успяхме да сведем средната възраст от 30 на 9 г. Това също се вижда от хората.
Много важна е ролята на буферните паркинги. ЦГМ ще завърши през 2018 г. строителството на два буферни паркинга - при метростанцията при Стадион "Васил Левски" и при метростанция "Сливница". Съществуващите буферните паркинги на бизнес парк София, на бул. "Цариградско шосе", на бул. "Черни връх" все повече се използват. Вече имаме голяма запълняемост, особено на този при Бизнес парка и на бул. "Джеймс Баучер". Увеличава се използването на най-големия паркинг, за близо 3000 автомобила, на бул. "Цариградско шосе". Все още не се използва достатъчно паркинга на бул. "Ломско шосе".
Условията за използване на буферните паркинги са изгодни за гражданите, първите два часа са безплатни, ако се ползва метрото, след това са на минимална цена. При използване на редовна абонаментна карта - тридневна, месечна, тримесечна, шестмесечна или годишна за всички линии на обществения транспорт или метрото е безплатно в рамките на работното време на метрото. Има нужда от информираност на хората.
Довършва се надграждането на системата за управление на трафика с приоритизация на транспортните средства от Градския транспорт. Приоритизацията на всички кръстовища ще позволява автобусите и тролеите да спазват по-добре своя график.

Въпрос: Кога всички училища в София ще минат на едносменен режим на обучение? Психолози и експерти многократно предупреждават, че големият брой деца в училище е предпоставка за агресия и демотивация.
Отговор: Важна цел е да се върви към едносменен режим на обучение във всички столични училища.Този въпрос е сложен, не може да се реши механично. Прави се анализ и на негова основа ще направим план. Качественото образование изисква да се спазва капацитетът на съответните сгради на училищата.Тук е и ролята на директорите на училищата, които имат известна самостоятелност в определянето на план-приема. В 92 училища в София има възможност за едносменен режим, а в останалите 84 училища - децата учат на две смени. Много е важно в следващите години директорите така да разработят своите планове, че да не приемат все повече и повече ученици в първи клас. Необходимо е на национално ниво да направим така, че да няма голяма разлика между обучението в едно или друго училище. Въпросът е комплексен.
Общината има ангажимент към осигуряването на материална база. През 2018 г. завършваме строителството на 3 нови детски градини, започваме изграждането на други 8. Продължаваме разширяването на училища. В момента разширяваме Първа английска езикова гимназия, която в момента е в една сграда със 112-о основно училище.
За 2018 г. предвиждаме мащабен проект за енергийна ефективност и цялостно обновяване на 26 училища и детски градини. След въвеждане на мерките спестените средства от отопление и осветление ще останат в училищата и с това ще се повиши техният бюджет. Така спестените средства могат да отидат за мотивация на учителите, за извънкласните дейности за учениците.
Изпълняваме нашата програма за модернизация на училищата много последователно. В първите години сериозен проблем беше сигурността на сградите, укрепването, ВиК системите, тоалетните. Инвестирахме много средства в решаването на тези проблеми. След това заложихме на мерките за енергийна ефективност. Много училища в София използват част от собствените си бюджети за модернизация на базата. Благодаря на тези директори и винаги ги подкрепяме с общински средства. Когато видиш, че мениджърът има инициатива и знае какво иска да постигне, тогава подкрепата от наша страна е задължителна.

Въпрос: Кога ще се подобри състоянието на училищните дворове?
Отговор: След енергийната ефективност следват училищните дворове. В проектите за модернизация по ОП "Региони в растеж" сме заложи училищни дворове. Следващите две години ще се работи в тази посока. Разчитаме и на държавата - на Министерството на младежта и спорта, на Министерството на образованието и науката. Ще продължим строителството на нови училища.

Въпрос: Как София ще се представи по време на Българското председателство на Съвета на ЕС?
Отговор: Ангажиментът за Българското председателство е на национално ниво. Най-важното е да успеем да се представим като добри домакини. Председателството ще бъде свързано и с неудобства за гражданите, ще има затруднения в движението, когато има делегации. Имам уверението от министъра на вътрешните работи, че спирането на движението в града ще е минимално. При всички случаи ще трябва да сме малко по-търпеливи. Благодаря на хората за разбирането и търпението.
Председателството дава много възможности за града, за развитието на туризма, за привличането на инвеститори. Разработихме система за представяне на София. Получихме финансиране за системите за сигурността и вече имаме връзка между камерите на Столична община и тези на МВР. Този проект ще остане и след председателството и ще бъде надграждан. Вярвам, че председателството ще бъде успешно както за държавата, така и за нашия град.
/АМ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 08:37 на 14.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация