site.btaФестивалът "С дъх на хляб и мед" е част от програмата на 241-вия пролетен панаир в Търговище

BOBSTH 14:49:31 08-05-2018
GI1447BO.022
Търговище - панаир - културна програма

Фестивалът "С дъх на хляб и мед" е част от програмата на 241-вия пролетен панаир в Търговище


Търговище, 8 май /Боряна Димитрова, БТА/
Фестивалът "С дъх на хляб и мед" е част от програмата на 241-вия пролетен панаир в Търговище. Тридневният форум ще събере в областния град ценители на тестените изделия и пчелните продукти, съобщи на пресконференция секретарят на общината Христалина Халачева.
Фестивалът, който ще продължи до 16 май, ще бъде открит в понеделник, 14 май - Ден на Търговище. Предвидени са демонстрации и дегустации на различни видове хлебни изделия, сладкиши и мед.
Своите кулинарни умения ще покажат 47 участици - 19 от кътовете ще бъдат на читалищата от общината, 12 са на пенсионерските клубове и един е производител от. Търговище. Те ще демонстрират пред на гостите на панаирна приготвяне на характерни за региона тестени изделия: баници, мекици, гьозлеми, палачинки, баклави и други. Представителите на третата възраст ще покажат готови продукти и рецепти за тях, допълни Халачева.
От пчеларския браншови съюз участие са заявили 15 пчелари. Освен мед и различни пчелни продукти, ще бъде показано изработването на тръвни пчелни кошери от майстор от село Пресиян.
Организаторите на панаирната седмица /14-20 май/ са подготвили богата програма. Ще има концерти, уъркшопове на занаяти и детски работилници, които ще бъдат разположени в т.нар Алея на занаятите. Майстори-членове на задругите в Пловдив, Габрово, Велико Търново и Ловеч ще покажат позабравени български занаяти, които възраждат днес. Ще има още представяне на грънчарство, рисуване на коприна, иконопис, везба, кожухарство, плъстене и други.

/ГИ/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 12:56 на 20.06.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация