site.btaЗапазване на досегашния размер и начин на определяне на такса смет ще разглежда Общинският съвет в Болярово

Запазване на досегашния размер и начин на определяне на такса смет ще разглежда Общинският съвет в Болярово
Запазване на досегашния размер и начин на определяне на такса смет ще разглежда Общинският съвет в Болярово
Снимка: кореспондент на БТА в Ямбол Мира Безус (архив)

Запазване на досегашния размер и начин на определяне на такса смет и през 2026 г. ще разглежда Общински съвет – Болярово на днешното си, последно за тази година, редовно заседание. Общо 11 са точките в предварителния дневен ред, публикуван на сайта на местната администрация.

През идната година таксата за битовите отпадъци да остане 3,00 промила за жилищни имоти, а за нежилищни – 11,50 промила. Изискването таксата да се определя според количеството генерирани отпадъци от всеки жител е неприложимо към момента на територията на общината, посочва в мотивите си кметът Христо Христов към предложението за приемане на план-сметката за чистотата за 2026 г.

Сред точките е и актуализация на бюджета с близо 80 хил. лв. заради по-високи от планираните приходи от такси и продажба на общинска земя. Сумата се разпределя за допълнителни разходи на общинската администрация, Общинския съвет, както и за преразпределение на субсидии за читалищата. За закупуване на компютри за общинската администрация се предлага да се пренасочат над 22 хил. лева от преходен остатък от 2024 г.

Съветниците в Болярово ще разгледат и отпускане на еднократни финансови помощи за десет нуждаещи се, както и продължаване на партньорство с БЧК, чрез което 150 деца в неравностойно положение получават безплатна храна в училище по проекта „Топъл обяд“.

В дневния ред са включени и предложения за отдаване под наем на общински полски пътища, продажба на общински имоти в няколко населени места, приемане на ценоразпис и годишен план за ползване на дървесина през 2026 г.

/ВД/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 13:14 на 22.12.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация