site.btaВ Сърбия беше потвърден първи случай на алфа-гал синдром след ухапване от кърлеж, причиняващ алергия към червено месо


Сръбската асоциация „Алергията и аз“ обяви, че в Сърбия е потвърден първият случай на алфа-гал синдром, причиняващ алергия към червено месо, която се появява след ухапване от кърлеж, предаде регионалната телевизия Ен1.
Бранимир Дакич – алерголог и клиничен имунолог от Клиничния център на Войводина, който е участвал в първия диагностициран случай, посочи, че пациентът е получил забавени реакции след консумация на червено месо, включително уртикария, подуване и стомашно-чревни нарушения.
Според него лабораторните резултати са потвърдили наличието на IgE антитела към алфа-гал.
Асоциацията „Алергията и аз“ призовава гражданите да бъдат информирани, а здравните специалисти да включат алфа-гал синдрома в диагностичния регистър, когато се появят необясними алергични реакции.
Алфа-гал синдромът, характерен предимно за други части на света, е вид хранителна алергия, която прави хората алергични към червено месо и други продукти, произведени от бозайници, пояснява Ен1. Ухапването от кърлеж пренася захарна молекула, наречена алфа-гал, в тялото, като при някои хора това предизвиква реакция от страна на имунната система на организма, която причинява леки до тежки алергични реакции към червено месо – говеждо, свинско или агнешко. Синдромът може да причини реакции и към други храни, произхождащи от бозайници, като млечни продукти или желатин.
/ВН/
Потвърждение
Моля потвърдете купуването на избраната новина