site.btaТурските износители искат от САЩ квота от 60 хил. тона за своя зехтин

Турските износители искат от САЩ квота от 60 хил. тона за своя зехтин
Турските износители искат от САЩ квота от 60 хил. тона за своя зехтин
Снимка: AP/Giannis Papanikos

Турски износители на зехтин настояват САЩ да предостави квота от 60 хиляди тона за износ на зехтин от страната им, съобщи онлайн изданието „Башкент газете“ („Столичен вестник“ – бел. ред.).

Според Егейския съюз на износителите един от пътищата за достигането на турския зехтин до САЩ е през Европа, а след налагането на по-високи мита на Европейския съюз от американския президент Доналд Тръмп конкурентната сила на турския зехтин бележи спад. Това е една причините за искането на тази квота, а сред другите очаквания на сектора е въвеждането на нулеви мита, подобно на тези, от които се възползват Тунис и Мароко. 

Браншовата организация настоява също така износът на суровината и неговите производни да бъде сред основните теми по време на преговорите по Споразумението за митнически съюз, което предстои да бъде подписано. Подобно е и очакването при преговорите по Споразумението за свободна търговия на Европейски съюз с Великобритания, в което според представителите на сектора зехтинът и продуктите от маслини трябва да бъдат разглеждани като стратегически. 

По отношение на износа на зехтин Турция бележи ръст от 11 на сто на годишна база - от 28,7 хиляди тона до близо 31, 8 хиляди тона на годишна база. Това означава, че е изнесен зехтин за 162 милиона долара. 

Износителите отчитат по-голям интерес към турския зехтин от далечни страни. 

Като част от Стратегията за достигане на далечни пазари на Министерството на търговията Турция е представила своя зехтин и на изложения в Бразилия, Австралия, САЩ, Япония и Китай. През септември тази година 18 турски производители ще бъдат представени в Канада, която е следваща им цел. 

/ПК/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 02:26 на 23.07.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация