site.btaПекари в Северозападна Турция правят хляб по рецепта от преди 5000 години

Пекари в Северозападна Турция правят хляб по рецепта от преди 5000 години
Пекари в Северозападна Турция правят хляб по рецепта от преди 5000 години
Илюстративна снимка: AP Photo/Francisco Seco

Пекари от град Ескишехир, Северозападна Турция, пекат хляб по рецепта от преди 5000 години по инициатива на кмета на града Айше Юнлюдже, предаде Франс прес. 

Идеята за "възраждането" на рецептата се зародила, след като при археологически разкопки през 2024 г. в района на могилата Кюллюоба в окръг Ескишехир бил намерен уникален археологически обект – хляб на 5000 години. По думите на археолога и директор на разкопките в Кюллюоба Мурат Турктеки находката е „най-старият хляб, който някога е бил намиран при разкопки“. Турктеки пояснява, че хлябът е бил изпечен, след което е бил поставен под прага на сграда, построена около 3 300 г. пр. Хр., вероятно като част от ритуал за изобилие и плодородие. 

Уникалната археологическа находка може да бъде видяна в археологическия музей в Ескишехир, където е изложена от миналата сряда. От 2024 г. до днес хлябът е изследван обстойно, като учените са установили, че той е бил приготвен с едро смляно брашно от древен сорт пшеница и семена от леща, като за мая са използвани листа от все още неопределено растение.

Разкритието развълнувало и кмета на Ескишехир Айше Юнлюдже, която предложила общината да съдейства за пресъздаването на рецепта за хляб от преди 5000 години. Именно с тази цел от общината подбрали специален сорт пшеница, който се доближават максимално до вече несъществуващия сорт, използван за направата на древния хляб, като същевременно предложили идеята на местна пекарна. 

Така в пекарната на Серап Гюлер се появил нов продукт, който предизвикал голям интерес у купувачите – питка от Кюллюоба, пресъздаваща традицията, съществувала преди 5000 години. „Комбинацията от пшеничено брашно и зърна от леща създава богат, засищащ хляб с ниско съдържание на глутен и без консерванти“, отбелязва Гюлер, подчертавайки, че цената на една питка от Кюллюоба, която тежи около 300 грама е 50 турски лири (2,20 лева). 

/СУ/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 09:18 на 29.05.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация