site.btaНикушор Дан печели президентските избори в Румъния с 53,60 процента, според официалните резултати

Никушор Дан печели президентските избори в Румъния с 53,60 процента, според официалните резултати
Никушор Дан печели президентските избори в Румъния с 53,60 процента, според официалните резултати
Снимка: Илко Вълков/БТА

Независимият кандидат за президент на Румъния Никушор Дан получава 6 168 642 гласа или 53,60 процента на втория тур на президентските избори. Това показват финалните данни на Постоянния изборен орган след обработването на всички протоколи от избирателните секции. 

На второ място е кандидатът на Алианс за обединение на румънците Джордже Симион, който получава 5 339 053 гласа или 46,40 процента. Разликата между двамата кандидати е 829 589 в полза на Никушор Дан. 

64,72 процента е била избирателната активност на втория тур на президентските избори в Румъния. Над 11 507 695 румънци са упражнили правото си на глас. 

Никушор Дан е победител на национално ниво, масово подкрепен в Букурещ, Клуж, Тимиш, Яш и Брашов. Що се отнася до подкрепата на диаспората, Джордже Симион има повече гласове от Никушор Дан в Италия, Австрия, Германия, Норвегия, Беглия, Франция, Испания, Великобритания, Исландия. 

Официалните резултати ще станат окончателни след валидирането им от Конституционния съд на Румъния.

 

/МИД/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 19:39 на 19.05.2025 Новините от днес

Министерство на отбраната: Личен състав и военна техника от състава на Сухопътните войски ще се придвижат от различни гарнизони в страната до учебен полигон „Корен“ за участие в серия от учения, обединени под наименованието  „Bulgarian Defender - 25“

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация