site.btaНова анкета сочи Джордже Симион като фаворит за президентските избори в Румъния; Никушор Дан и Крин Антонеску са с равни шансове за второто място

Нова анкета сочи Джордже Симион като фаворит за президентските избори в Румъния; Никушор Дан и Крин Антонеску са с равни шансове за второто място
Нова анкета сочи Джордже Симион като фаворит за президентските избори в Румъния; Никушор Дан и Крин Антонеску са с равни шансове за второто място
БТА, Букурещ (15 април 2025) Предизборни плакати на някои от кандидатите за президент на Румъния на ключови кръстовища в Букурещ. Снимки: Мартина Ганчева/БТА

Ново социологическо проучване преди президентските избори в Румъния показва, че лидерът на крайнодесния Алианс за обединение на румънците (АУР) Джордже Симион остава на първо място в предпочитанията на избирателите, а между кмета на Букурещ и независим кандидат Никушор Дан и кандидата на управляващата коалиция Крин Антонеску се води оспорвана надпревара за второто място, съобщава в. "Адевърул".

Според анкетата, осъществена от CIRA, Джордже Симион получава малко над 30 процента от гласовете, а Никушор Дан и Крин Антонеску си поделят второто място с 20 процента. Следва бившият премиер и независим кандидат Виктор Понта с 11 процента и Елена Ласкони от опозиционния Съюз за спасение на Румъния (ССР) с 6 процента.

Изданието напомня, че в предишно проучване, осъществено от AtlasIntel, Джордже Симион получи 31,9 процента, на второ място беше кандидатът на управляващата коалиция Крин Антонеску с 22,6 процента, а на трето - независимият кандидат Никушор Дан с 22 процента. След него останаха Виктор Пона с 10,2 процента и Елена Ласкони с 5,5 процента.

Друго проучване на Sociopol постави Виктор Понта на второ място, прогнозирайки балотаж между него и Джордже Симион, напомня "Адевърул".

Президентските избори в Румъния са насрочени за 4 май (първи кръг) и 18 май (втори кръг).

/ВН/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 07:46 на 28.04.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация