ОБЗОР

site.btaБитката за Букурещ: настоящи и бивши кметове и министър се включват в надпреварата

Битката за Букурещ: настоящи и бивши кметове и министър се включват в надпреварата
Битката за Букурещ: настоящи и бивши кметове и министър се включват в надпреварата
Сградата на кметството на Букурещ/Снимка: БТА, Благой Кирилов

Девет души ще се борят за мястото на кмет на Букурещ на местните избори на 9 юни, които ще се произведат заедно с изборите за Европейски парламент. Сред тях са настоящият кмет Никушор Дан, подкрепен от опозиционния съюз Алианс на обединената десница, и бившата кметица на Букурещ Габриела Фиря, която бе издигната от управляващата Социалдемократическа партия. 

Другата партия в управляващата коалиция – Национално-либералната, издигна като кандидат настоящия министър на енергетиката Себастиан Бурдужа. 

Социологическите анкети пък класират на второ място в надпреварата настоящия кмет на Пети район на Букурещ Кристиан Попеску Пиедоне, издигнат от Хуманистичната социално-либерална партия. 

Предизборната кампания започва днес и ще приключи на 8 юни в 7:00 часа. 

Никушор Дан ще се бори за втори мандат

Настоящият кмет на Букурещ – 54-годишният Никушор Дан, ще се бори за втори кметски мандат. През 2020 г. той победи тогавашния кмет Габриела Фиря с 42,81 процента от гласовете срещу 37,97 на сто за Фиря. 

Математикът по образование Никушор Дан стана известен с основаната от него през 2006 г. асоциация "Спасете Букурещ", която се бореше срещу разрушаването на къщи от архитектурното наследство, изграждането на високи сгради в исторически квартали и намаляването на зелените площи в румънската столица. Той бе кандидат за кмет и на изборите през 2012 г. и 2016 г., когато се класира втори (след Габриела Фиря) със „Спасете Букурещ“, която вече бе регистрирана като партия. 

След добрите резултати на местния вот тогава, Никушор Дан смени името на партията на „Съюз за спасение на Румъния“ и я разгърна на национално равнище. През 2017 г. обаче той напусна основаната от него партия заради разногласия във връзка с референдума за т. нар. „традиционно семейство“. Дан бе против инициативата „Съюз за спасение на Румъния“ да се противопостави официално на предложението бракът да бъде дефиниран като съюз между мъж и жена в конституцията. Като мотиви за тази своя позиция той изтъкна религиозни причини и желанието в партията да има място за хора както с прогресивни, така и с консервативни възгледи.

От близо 20 години Никушор Дан живее със своята приятелка Мирабела, с която имат две деца – момиче и момче.

Според социологическите анкети Никушор Дан е фаворит за кметския пост. Лозунгът на предизборните му плакати гласи „Хора, не кланове“

Кой е Кристиан Попеску Пиедоне – класираният на второ място в анкетите?

Социологическите проучвания преди местните избори поставят на второ място в електоралните нагласи настоящия кмет на Пети район на Букурещ – 61-годишния Кристиан Попеску Пиедоне. „Пиедоне“ (на италиански „голямата стъпка“) всъщност е прякор. Кристиан Попеску го включва официално в името си през 2006 г. „Пиедоне“ е името на герой на италиански уестърн, в чиято роля се изявява Бъд Спенсър.

През май 2022 г. Кристиан Попеску Пиедоне беше осъден на четири години затвор за злоупотреба със служебно положение във връзка със смъртоносния пожар в нощен клуб "Колектив", при който през октомври 2015 г. загинаха 65 души, а над 180 бяха ранени. През юни миналата година той бе освободен предсрочно от затвора и се върна на поста кмет на Пети сектор, на който беше избран на местните избори през 2020 г. В периода 2008-2015 г. той бе кмет на Четвърти сектор на Букурещ.

Като районен кмет Пиедоне е известен с популистките си социални мерки. Той е бивш член на Социалдемократическата партия, а през годините е променял партийната си принадлежност няколко пъти. Понастоящем формално е лидер на Хуманистичната социално-либерална партия, основана от противоречивия медиен магнат и бизнесмен Дан Войкулеску с името Румънска партия на хуманистите. 

Пиедоне прекарва ранното си детство в Кайро, тъй като родителите му работят в посолството на Румъния в Египет. Той напуска училище след 8 клас и решава да запише гимназия едва след като е навършил 28 години. През 2002 г. се е дипломирал в Университета в Петрошани. Името му е свързано с няколко разследвания за измами и корупция. 

Миналия месец настоящият кмет Никушор Дан заяви в публикация: „Колкото и нереално да изглежда, има риск Пиедоне и неговата банда мошеници да спечелят“. Пиедоне отвърна на удара, като се яви с тениска с надпис „И аз съм мошеник“ при внасянето на кандидатурата си за кмет. Никушор Дан реагира няколко дни по-късно с тениска с надпис „#Всички знаем“.

Пиедоне е женен и има две деца, а синът му Влад Попеску (35 г.), който е депутат от Социалдемократическата партия, сега е кандидат за кмет на Пети район на Букурещ.

Амбициозната блондинка Габриела Фиря 

Габриела Фиря (51 г.) вече е била кмет на Букурещ в периода 2016-2020 г. Тя бе издигната за кандидат отново след неуспеха с общата кандидатура на двете партии от управляващата коалиция в лицето на ортопеда Каталин Кърстою.

Фиря е бивша журналистка от медийния тръст на Дан Войкулеску „Интакт“. Завършила е литература, а през 2014 г. в Националния колеж по отбрана преминава курс за следдипломна квалификация на тема „сигурност и добро управление“. 

В политиката Фиря се впуска през 2012 г., спечелвайки мандат на сенатор от листата на Социалдемократическата партия (СДП). През 2013 г. е избрана за председател на окръжната организация на СДП в съседния на Букурещ окръг Илфов, а през април 2013 г. става заместник-председател на партията на национално равнище. През 2014 г. е назначена за говорител на СДП, а на президентските избори през същата година е представител по комуникациите на кандидата Виктор Понта. 

Истинското й навлизане в политиката е през 2016 г., когато става кмет на Букурещ, спечелвайки изборите срещу Никушор Дан и тогавашния кмет на столицата Сорин Опреску. 

Докато Фиря бе кмет на Букурещ всички секторни кметства бяха управлявани от СДП, която бе на власт и на национално равнище. По това време партията бе ръководена от Ливиу Драгня, с когото Фиря имаше специални отношения, припомня румънската секция на „Свободна Европа“.

Кметският мандат на Фиря бе изпълнен с редица противоречиви решения, пише „Свободна Европа“. По нейно време бе създаден истински холдинг от общински компании, дублиращи съществуващи дирекции в кметството. Анализ на информационния сайт „Хотнюз“ разкри, че през 2020 г. общинските компании са имали дългове и кредити към доставчици, данъчна и социална администрация от над 560 милиона леи (над 112 милиона евро). В мандата на Фиря бе сключена спорната сделка за закупуване на парка Верди за 50 млн. евро при първоначална оценка от 26,4 млн. евро, а на Румънската патриаршия бяха отпускани рекордни суми за изграждането на Катедралата „Спасението на нацията“. Фиря измисли и над десет вида ваучери и други финансови стимули за жителите на Букурещ, които според журналистите от „Бюлетина на Букурещ“ са коствали на бюджета 74,8 млн. евро.

След като изгуби кметските избори през 2020 г., Габриела Фиря стана сенатор, а през 2021 г. – министър на семейството. През 2023 г. тя подаде оставка от този пост след скандала, наречен от румънските медии „приюти на ужасите“ в град Волунтари, където кмет е нейният съпруг Флорин Панделе.

Разкритията за малтретирани възрастни хора в домове за социални грижи, финансирани с обществени средства, разтърсиха румънската общественост, а журналистически разследвания разкриха, че в асоциацията, която е управлявала домовете, е работела най-добрата приятелка на Габриела Фиря – Лиджия Георге. Самата Фиря многократно заяви, че няма нищо общо с „приютите на ужасите“, а съпругът й също твърдеше, че не е знаел за тях.

Габриела Фиря има син от първия си съпруг, който умира през 2010 г., и още двама синове от Флорентин Панделе.

Социологическите анкети й отреждат засега трето място в надпреварата за кметския пост.

Министър Себастиан Бурдужа е син на банкер със спорно минало

С дипломи от престижни американски университети (Станфорд и Харвард) и работа за големи международни организации, като ООН и Световната банка, 38-годишният Себастиан Бурдуджа изгря на румънската политическа сцена като потенциален носител на нови идеи. В САЩ публикува статии, посветени на темата за демокрацията в Румъния и нуждата от нейното укрепване. Автор е и на книги по тази проблематика. Негов клип във Фейсбук бе искрата, която запали митинга на румънската диаспора на 10 август 2018 г., на който над 100 000 души протестираха срещу действията на Социалдемократическата партия срещу независимото правосъдие.

Себастиан Бурдужа е почетен председател и основател на Лигата на румънските студенти в чужбина и член-основател на фондация CAESAR (Център за достъп до експертните знания на румънски студенти и дипломанти). Член е на клона на Global Shapers във Вашингтон - общност, създадена от Световния икономически форум за млади хора с голям потенциал да бъдат лидери в обществото. През 2017 г. е избран от неправителствената организация Junior Chamber International сред 10-те най-ценни млади хора в Румъния, а през 2018 г. става член на Програмата на хилядолетието на Атлантическия съвет. През 2019 г. е избран в програмата на американската организация „Германски фонд Маршал“ за лидери с голям потенциал в Европа и САЩ, част от която са и Еманюел Макрон и Федерика Могерини.

В румънската политика Себастиан Бурдужа влезе през 2019 г., когато Национално-либералната партия погълна неговата партия Младежка платформа за гражданско действие. Той стана държавен секретар в министерството на финансите, а през 2022 г. бе назначен за министър на изследванията, иновациите и дигитализацията. От 2023 г. е министър на енергетиката.

Себастиан Бурдуджа е син на Маринел Бурдуджа - румънски икономист, банкер и предприемач, бивш вицепрезидент на изпадналата в несъстоятелност финансова институция Банкорекс, бивш главен изпълнителен директор на Румънската кредитна и инвестиционна банка и член на румънския парламент в периода 1990-1992 г. от листата на Фронта за национално спасение на Йон Илиеску. 

Според историка Мариус Опря Банкорекс, която бе най-голямата банка в Румъния през 90-те години, е била ограбена от лица, близки до политическата полиция от комунистическо време Секуритате. Според Мариус Опря и бившия премиер на Румъния Виктор Понта бащата на Себастиан Бурдужа е бил офицер от Секуритате. В момента Маринел Бурдужа е член на Управителния съвет на компанията АЛРО, контролирана от руския гигант ВИМЕТКО на олигарха Виталий Мачитски, пише „Свободна Европа“. 

Себастиан Бурдужа винаги е твърдял, че баща му няма нищо общо със Секуритате.

Съпругата му Еммалине работи в представителството на Световната банка в Румъния. Те имат три деца, а през 2018 г. преживяха голяма трагедия, когато тригодишната им дъщеричка се удави в басейн във Франция, писаха румънските медии.

Според последното социологическо проучване Себастиан Бурдужа би получил 10,1 процента от гласовете на местните избори.

Сред останалите кандидати за кметския пост в Букурещ са Михай Енаке от националистическата партия „Алианс за единство на румънците“, сенаторката Диана Шошоака от друга националистическа партия - „SOS Румъния“, Дорин Якоб от партия “Дясна алтернатива”, Александру Пънишоара от Румънската екологична партия и Филип Константин Титиан, който се кандидатира като независим.

/МД/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 01:09 на 21.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация