ОБЗОР

site.btaПандемията и нейните странични ефекти: бивш румънски премиер е обвинен в злоупотреби заради покупки на ваксини

Пандемията и нейните странични ефекти: бивш румънски премиер е обвинен в злоупотреби заради покупки на ваксини
Пандемията и нейните странични ефекти: бивш румънски премиер е обвинен в злоупотреби заради покупки на ваксини
Снимка: AP Photo/Joe Burbank, Orlando Sentinel

Бившият румънски премиер от Национално-либералната партия Флорин Къцу официално бе обвинен от Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) в две престъпления на съучастие в злоупотреба със служебно положение "с особено тежки последици" по дело за покупка на ваксини срещу КОВИД-19. Къцу, който беше премиер на Румъния в периода декември 2020 г. – ноември 2021 г., е разследван по това дело заедно с двама бивши министри на здравеопазването от опозиционния в момента Съюз за спасение на Румъния (ССР) - Влад Войкулеску и Йоана Михаила. 

"Изпълнявах правомощията си на министър-председател при спазване на действащото законодателство. Разбира се, вярвам в правосъдието", заяви Къцу след посещение в седалището на НДБК в сряда, където беше запознат с повдигнатите му обвинения. 

На 29 ноември бившият премиер и настоящ сенатор бе лишен от парламентарния си имунитет, след като Сенатът подкрепи с 90 гласа "за", два "против" и три "въздържали се" искането на антикорупционната прокуратура за разрешаване на наказателно преследване. Къцу посочи, че действията му са били насочени към възможно най-бързо излизане от пандемията. "Оставям правосъдието да си свърши работата", заяви още бившият правителствен ръководител.

За разследване на антикорупционната служба във връзка с покупката на излишни дози ваксини бе съобщено още на 23 ноември, но тогава НДБК не уточни имената на заподозрените лица. Румънската секция на радио "Свободна Европа" отбелязва, че 564 дни след края на пандемията НДБК обвинява Флорин Къцу, Влад Войкулеску и Йоана Михаила в злоупотреба със служебно положение за прахосването на над 52 милиона дози ваксини на стойност над 1 милиард евро. Краят на пандемията беше обявен с решение на Националния комитет за извънредни ситуации на 28 юни 2023 г.

Радиото напомня, че на 27 декември 2020 г. беше ваксиниран първият румънец срещу КОВИД-19 - медицинска сестра в Института за инфекциозни болести "Матей Балш". "Моментът, очакван с нетърпение от цялата страна след почти едногодишна борба с пандемията, настъпи (...) Първите седмици и дори месеци от началото на ваксинацията бяха под знака на истинска национална истерия. Исканията за имунизация надвишаваха с много съществуващия в онзи момент капацитет и затова бяха определени категории от населението с приоритетен достъп", разказва "Свободна Европа", като напомня, че Румъния беше сред първите страни, в които ваксините станаха достъпни благодарение на споразумение, подписано от Европейската комисия с производителя "Пфайзер" в края на 2020 г. 

Агенция Ройтерс отбелязва, че Румъния е втората най-слабо ваксинирана държава в ЕС след България на фона на недоверие в държавните институции и слаба ваксинационна просветеност. Според данни на Световната здравна организация вирусът е отнел живота на 68 590 души до момента в около 20-милионната държава.

Същевременно "Свободна Европа" посочва, че Националният комитет за координация на дейностите по ваксинацията срещу КОВИД-19 е имал задачата да организира и координира дейностите в рамките на ваксинационния процес съгласно националната стратегия за ваксинация. Никъде, нито в текста на закона, нито в нормите за прилагането му не е посочено изрично кой отговаря за закупуването на ваксини, подчертава радиото.

Флорин Къцу, бивш лидер на Национално-либералната партия (НЛП), която в момента участва в коалиционно правителство със Социалдемократическата партия (СДП), беше премиер от декември 2020 г. до ноември 2021 г. Йоана Михаила беше министър на здравеопазването от април до септември 2021 г., като зае поста след Влад Войкулеску (декември 2020 г.-април 2021 г.), който беше третият поред здравен министър, уволнен от началото на пандемията в Румъния.

Обвиненията към двамата бивши министри са в злоупотреба със служебно положение, а към бившия премиер - в съучастие в злоупотреба със служебно положение, уточниха прокурорите от антикорупционната служба.

НДБК отбелязва, че в стратегията на Европейската комисия от юни 2020 г. за снабдяване с ваксини срещу КОВИД-19 беше предвиден централизиран подход за закупуване на ваксини чрез договаряне от страна на ЕК на предварителни споразумения с производителите от името на държавите членки. Ваксините трябваше да се разпределят между страните според броя на населението, а решението за приоритетно ваксиниране на определени групи бе оставено на държавите членки, отбелязва НДБК.

Службата уточнява, че страните членки са имали възможност да използват в срок от пет дни от уведомлението клауза за отказ, така че да не бъдат задължени да плащат вноски за ваксини, които са решили да не поискат. 

"В споменатия по-горе контекст, на датите 19 април и 13 май 2021 г. заподозреният Флорин Василе Къцу, в качеството на министър-председател в правителството на Румъния, в нарушение на законовите разпоредби и при липсата на каквито и да е документи или анализи, които да потвърждават необходимостта от покупката, е одобрил два меморандума на министерството на здравеопазването, на базата на които е договорен много по-голям брой дози ваксини (Пфайзер и Модерна), при условие че е бил известен фактът, че броят на подлежащите на ваксинация лица, съобщен от румънската държава на Европейската комисия, е бил 10,7 милиона души", се посочва в съобщението на НДБК.

Прокурорите твърдят, че договорените преди 1 януари 2021 г. дози ваксини (37 588 366 дози) са щели да бъдат достатъчни за ваксинацията на над 23 милиона души (според данни на Националния статистически институт населението на Румъния през 2021 г. е било малко над 22 милиона души, от които близо 3 милиона са живеели извън страната). Въпреки това, "чрез действията си заподозреният Флорин Василе Къцу е помогнал на ръководството на министерството на здравеопазването да договори и да нареди плащането на допълнителна покупка на още 43 359 892 дози ваксини на стойност 825 636 678 евро без ДДС", отбелязва още антикорупционната агенция.

Съобщението на НДБК за наказателно преследване срещу тримата бивши членове на правителството предизвика серия от противоречия, пораждайки редица въпроси без отговор, отбелязва новинарският сайт Хотнюз. Първият от тях е как прокурорите са изчислили нанесените на бюджета щети (около 1 милиард евро). Друг важен елемент се отнася до момента на покупката - в условията на обща истерия, когато никой не можеше да прогнозира колко дълго ще продължи пандемията от КОВИД-19 или колко дози ще са необходими, коментира изданието. Освен това Румъния не е единствената страна, която е купила по-голям брой ваксини от употребените, посочва още Хотнюз.

Дойче Веле коментира, че "истерията около ваксините срещу КОВИД-19 се възобновява заедно с резултатите от разследването на НДБК, в което са обвинени само опозиционни политици", като отбелязва, че Флорин Къцу все още е част от НЛП, но не спира да критикува колегите си от партията заради антилибералните мерки на правителството, Йоана Михаила в момента е част от партията РЕПЕР на бившия премиер Дачиан Чолош, а Влад Войкулеску е част от опозиционния ССР. 

Изданието напомня, че общо разследване във връзка с покупките на ваксини срещу КОВИД-19 е започнало на нивото на целия Европейския съюз и че за това бе съобщено още миналата година от европейския главен прокурор - румънката Лаура Кьовеши.

Настоящият министър на здравеопазването Александру Рафила от Социалдемократическата партия заяви в края на ноември, след като бе съобщено за разследването срещу Къцу и двамата бивши министри, че общо 35 милиона дози ваксини срещу КОВИД-19 са били доставени на Румъния от около 80 милиона поръчани. Страната е платила 2,5 милиарда леи (около половин милиард евро) за доставените ваксини, като е използвала малко над 20 милиона дози, посочи още министърът, цитиран от Аджерпрес.

Рафила уточни, че от доставените 35 милиона дози ваксини около 10 милиона са били унищожени или предстои да бъдат унищожени, тъй като срокът им на годност е изтекъл. В здравните заведения има около 2 милиона дози, които все още са в срок на годност, като предстои доставката на още 1,2 милиона предварително договорени дози. 

"Става дума за количества ваксина, за които е платено предварително още през 2021 г., и по този начин се прекратява договорът с един от производителите", заяви той, като отбеляза, че продължават преговорите с останалите производители за отказ от вече поръчаните дози. "Сумата, както можете да си дадете сметка, за още около 45 милиона дози ваксини е голяма", изтъкна министърът.

Радио Европа ФМ коментира, че "в разгара на корупционния скандал с покупката на ваксини срещу КОВИД-19" Румъния предстои да получи още 1,2 милиона дози ваксина от компанията Модерна. "Предстои в най-скоро време да пристигнат тези дози. Разбира се, договорните задължения, които Румъния е поела през първата половина на 2021 г., продължават да са в сила. Надявам се да стигнем до договаряне на решение с производителите, които засега настояват за изпълнение на тези договори", обясни здравният министър. 

Същевременно опозиционният Съюз за спасение на Румъния (ССР) сезира Европейската комисия във връзка с делото, обръщайки внимание на "обезпокоителните и неоправдани действия" на някои прокурори, включително на ръководителя на НДБК, които са обвинили двама бивши министри за участието на Румъния в покупката на ваксини срещу КОВИД-19, "въпреки липсата на основателни доказателства за корупция", съобщи телевизия Диджи 24, позовавайки се на прессъобщение на партията.

В официално писмо до председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен ССР говори за "нарушаване на разделението на властите в държавата и подкопаване на демокрацията и европейското сближаване".  

Според лидера на ССР Каталин Друла "започването на наказателно преследване от страна на прокурор на НДБК срещу бившия премиер Флорин Къцу и бившите министри на здравеопазването Влад Войкулеску и Йоана Михаила представлява всъщност инкриминиране на общия европейски механизъм за покупка на ваксините срещу КОВИД-19". "Затова искаме да привлечем вниманието към този случай, който има дълбоки последствия не само на национално ниво, но и на европейско", изтъква той.

/РА/

news.modal.header

news.modal.text

Към 08:41 на 17.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация