ОБЗОР

site.btaРотацията на премиерския пост: ключов тест за управляващата коалиция в Румъния през 2023 г.

Ротацията на премиерския пост: ключов тест за управляващата коалиция в Румъния през 2023 г.
Ротацията на премиерския пост: ключов тест за управляващата коалиция в Румъния през 2023 г.
Снимка: Аджерпрес

През 2023 г. в Румъния се очаква едно политическо събитие, каквото досегашната история на страната не познава: ротация на премиерския пост между двете водещи партии в управляващата коалиция, тоест предаването му от либералите на социалдемократите. Решението за рокадата дойде като компромисен вариант след сложни преговори между либералите и социалдемократите в края на 2021 г. за излизане от политическата криза, която обхвана страната след разпадането на предишната коалиция на либералите и Съюз за спасение на Румъния (ССР) и последвалите неуспешни опити за съставяне на правителство на малцинството. Така през ноември 2021 г. се роди настоящата управляваща коалиция, включваща Социалдемократическата партия (СДП), Национално-либералната партия (НЛП) и Демократичния съюз на унгарците в Румъния (ДСУР). 

СДП спечели парламентарните избори през декември 2020 г. с близо 29 процента от гласовете, но либералите, които се класираха втори с 25 процента, се коалираха с третата сила - Съюз за спасение на Румъния - ПЛЮС, които получиха 15 процента. Впоследствие коалицията се разпадна, което доведе до политическа криза през есента на 2021 г. Социалдемократите първоначално настояваха за предсрочни избори - нещо, което е трудно постижимо заради спецификата на румънската конституция и зависи в голяма степен от решението на президента на страната. В крайна сметка социалдемократите се отказаха от този вариант и се споразумяха с либералите за съвместно управление чрез "подялба" на премиерския мандат.

Политическото споразумение за създаването на "Националната коалиция за Румъния", подписано от лидерите на СДП, НЛП и ДСУР през ноември 2021 г., предвижда мандатът на настоящия премиер либерал Николае Чука да продължи до 25 май 2023 г., след което да бъде назначен премиер от СДП, чийто мандат да продължи до парламентарните избори през 2024 г. Освен рокада на премиерите, споразумението предвижда и още няколко размествания в правителството, включително прехвърляне на вицепремиерския пост от СДП към НЛП, както и размяна на няколко важни министерски ресора, като транспорт, финанси и правосъдие. Предвижда се също Николае Чука да поеме поста председател на Сената, който в момента се заема временно от Алина Горгиу след оставката бившия лидер на либералите Флорин Къцу, отбелязва в. "Журналул".

Отношенията между СДП и НЛП, които са традиционни противници в румънската политика и си разменяха взаимни обвинения за политическата криза след падането на кабинета на Флорин Къцу, не вървяха винаги гладко през изминалата година. Медиите в страната периодично съобщаваха за "прехвърчане на искри" и прогнозираха, че всяко по-сериозно разногласие може да доведе до разпадане на крехката коалиция. Напук на тези прогнози обаче управляващите засега успяват да запазят спойката помежду си и уверяват, че коалиционният протокол остава в сила. 

Лидерите и на двете основни партии в коалицията потвърдиха наскоро, че няма промени в плановете за ротация на премиерския пост. В края на 2022 г. министър-председателят и лидер на НЛП Николае Чука заяви пред журналисти, че коалиционният протокол ще бъде спазен. "В споразумението, което договорихме, когато беше съставена коалицията, се съгласихме ротацията да се извърши в края на месец май и ротацията ще бъде извършена, както сме се договорили", посочи премиерът, цитиран от в. "Гъндул".

"Няма никакъв шанс председателят (на НЛП) Николае Чука да не спази протокола. Със сигурност СДП ще има премиерския пост от май 2023 г.", заявиха за Медиафакс източници от ръководството на НЛП, след като лидерът на партийната централа в североизточния окръг Яш Александру Мурару изрази мнение през август, че смяна на премиера преди изборите и по време на войната в Украйна "не би била добър знак". По-късно редица ръководни фигури от либералната партия се противопоставиха на тези твърдения и увериха, че договорката със СДП ще бъде спазена.

От своя страна председателят на СДП Марчел Чолаку предупреди през октомври, че ако има проблем с ротацията на премиера, това би означавало предсрочни избори. Той посочи, че социалдемократите ще направят номинация за министър-председател, "когато му дойде времето". Запитан дали десноцентристкият президент Клаус Йоханис ще подпише указ за назначаването на премиер от СДП, Чолаку заяви, че не смята, че ще има проблем с ротацията. "Аз мисля, че няма проблеми с ротацията през май, абсолютно никакви. Ако има проблеми, имаме едно-единствено решение - ще се обърнем към вота на румънците", подчерта Чолаку, цитиран от Аджерпрес.

Чолаку обясни и как точно ще се извърши ротацията. "Има конкретна дата: 25 май е датата, на която ще бъде направена ротацията чрез парламента. Премиерът подава оставка, правителството пада, после отново се идва в парламента с нов премиер и нова управленска програма", заяви лидерът на социалдемократите през ноември. Той отбеляза също, че няма да откаже премиерския пост, когато дойде моментът да го поеме. 

Дали предаването на щафетата обаче ще премине толкова гладко, като се има предвид, че подобно разместване би имало отражения върху всички етажи на властта, а вероятно и върху предизборните нагласи на електората? Според информационния сайт Хотнюз се очакват "ожесточени преговори" между СДП и НЛП за контрола на министерствата след рокадата на властта през 2023 г., още повече, че през следващата година предстои пълна серия от избори и залогът за лидерите на СДП и НЛП е голям.

"От политическа гледна точка 2023 г. предшества най-важния електорален цикъл за последното десетилетие, когато ще има четири кръга избори: европарламентарни, местни, парламентарни и президентски. Лидерите на двете големи политически формации, намиращи се на власт - СДП и НЛП, ще трябва да убедят местните лидери и кметовете, че заслужават да бъдат начело на партиите. В този контекст през 2023 г. ще се извърши рокада на властта на нивото на правителството между СДП и НЛП, а контролът над министерствата ще се договаря до кръв", коментира изданието.  

Според анализатора Себастиан Цахман мнението на председателя на НЛП-Яш Александру Морару, че Николае Чука трябва да остане премиер до следващите избори през 2024 г., не трябва да се пренебрегва, особено като се има предвид, че то идва от брата на посланика на Румъния в САЩ Андрей Морару - един от най-близките сътрудници на президента Клаус Йоханис. "Накратко, всички виждат в твърдението на Морару всъщност послание на президента Йоханис", отбелязва Цахман в статия, публикувана в блога му.

Според него "от май 2023 г. НЛП ще се окаже в ситуацията на миноритарен партньор в управлението" и става зависима от СДП и ДСУР. От друга страна, лидерът на СДП Марчел Чолаку не може да си позволи да се откаже от премиерския пост - или ще го получи, или ще убеди партията си да излезе от управлението.

"НЛП може да запази премиерския пост при едно условие: да се откаже от ротацията, тоест да провокира излизане на СДП от управлението. После да управлява като временен кабинет или да предизвика предсрочни избори. Предсрочните избори биха били решение за НЛП, особено, ако Йоханис отиде в НАТО и трябва да бъдат организирани предсрочни президентски избори", коментира още анализаторът, позовавайки се на хипотезата, че Клаус Йоханис може да бъде избран за генерален секретар на НАТО след изтичането на мандата на Йенс Столтенберг през есента на 2023 г.

Луминица Първу от Хотнюз напомня, че според коалиционния протокол СДП трябва да отстъпи вицепремиерския пост, министерството на транспорта и министерството на финансите на НЛП, като същевременно социалдемократите трябва да поемат от либералите министерството на инвестициите и европейските проекти и министерството на правосъдието. Социалдемократите обаче изглежда не са склонни да приемат всички рокади, твърдят източници от партията.

"Отвъд публичните изявления и официално подписания протокол желанията на СДП и НЛП са очевидно различни (...) Социалдемократите дадоха публично сигнали, че искат да запазят някои ресори", отбелязва авторката, като допълва, че причината за това са изборите през 2024 г. Тя цитира интервю на Марчел Чолаку за ДиСиНюз от октомври, в което той пита: "Искаме ли да развалим нещо, което функционира, само от политическа гордост или ще продължим да укрепваме това, което работи добре?". 

Според източници от СДП Чолаку иска да запази министерството на транспорта, оглавявано от близкия му приятел Сорин Гриндяну, както и това на финансите. "От позицията на премиер, ако няма достъп до парите, това означава липса на власт, Марчел Чолаку рискува да има слаб мандат, да бъде премиер без толкова необходимия му контрол върху местните лидери в подготовката на изборите", коментират цитираните източници.

Същевременно част от лидерите на НЛП изключват всякакви преговори със СДП за министерствата на финансите и транспорта. "Дискусиите ще започнат от спазването на споразумението. Изключено е отстъпване на финансите или транспорта. Двата ресора не подлежат на преговори и се полагат на НЛП. Всяко отстъпване на тези две министерства би довело до бунт вътре в НЛП. Местните лидери, кметовете биха били много недоволни", коментира за Хотнюз един от лидерите на либералите.

Коалицията на НЛП, СДП и ДСУР успешно устоя на редица сътресения през първата година от управлението, но анализите сочат, че на 25 май 2023 г. предстои да се изправи пред може би най-сериозния тест, който ще покаже дали настоящото правителство ще завърши мандата си или темата за предсрочните избори отново ще излезе на дневен ред. И ако Румъния се изправи пред нова политическа криза, президентът Йоханис, който наближава края на втория си мандат, отново ще има решаващата дума. 

/СГ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 02:17 на 07.06.2023 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация