site.btaСръбската шливовица вече е в списъка на ЮНЕСКО за нематериалното наследство на човечеството

Сръбската шливовица вече е в списъка на ЮНЕСКО за нематериалното наследство на човечеството
Сръбската шливовица вече е в списъка на ЮНЕСКО за нематериалното наследство на човечеството
Снимка: Министерство на културата, Сърбия

Сръбската сливова ракия "шливовица" бе вписана днес в списъка на ЮНЕСКО за нематериално наследство на човечеството, съобщи министерството на културата на Сърбия, цитирано от агенция Танюг.

„Обществените практики и знания във връзка с подготовката и приготвянето на традиционната напитка от сливи "шливовица‘“ бяха обявени за елемент на нематериалното културно наследство на Сърбия, казаха от министерството.

През 2021 г. министерството на културата номинира шливовицата в Представителния списък за нематериално културно наследство на ЮНЕСКО. Решението за вписването на сръбската сливова ракия в списъка е било взето от Междуправителствения комитет за опазване на нематериалното културно наследство на заседанието, състояло се в Рабат, Мароко.

В подадената през 2011 г. от Сърбия кандидатура е включен целият процес - от отглеждането на сливите до приготвянето на питието, както и преносът на традицията в днешно време, допълва Асошиейтед прес.

Шливовицата е приготвяна и консумирана в Сърбия от векове и според експертите обичаят, който се пренася от поколение в поколение, е станал част от националната идентичност. Традицията за домашното приготвяне на сливова ракия остава широко разпространена в селските райони на страната независимо от бързото развитие на модерното производство и на съвременните брандове.

Сръбските експерти твърдят, че шливовицата е типично сръбски продукт, защото се произвежда от отглеждани на място плодове и защото тази ракия се консумира в семействата и местните общности.

Сърбите пият шливовица, когато празнуват, скърбят, посрещат гости и отбелязват важни събития. Хората пазят най-добрите си бутилки за сватби, за раждането на деца и за погребения, което прави сръбското национално питие част от ежедневието в продължение на поколения.

В наши дни сливовата ракия е също така важна част от сръбския износ и средство за привличане на туристи. Днес малките дестилерии, които произвеждат шливовица и други плодови ракии, се умножават и предлагат продукта в съвременни опаковки с дизайн в етно стил.

/СУ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 17:45 на 28.01.2023 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация