site.btaБившият египетски министър Халед ел Енани бе номиниран за генерален директор на ЮНЕСКО

Бившият египетски министър Халед ел Енани бе номиниран за генерален директор на ЮНЕСКО
Бившият египетски министър Халед ел Енани бе номиниран за генерален директор на ЮНЕСКО
Номинираният за следващ генерален директор на ЮНЕСКО Халед ел Енани говори днес пред медиите в централата на организацията в Париж. Снимка: АП/Thibault Camus

Изпълнителният съвет на ЮНЕСКО номинира днес египтянина Халед ел Енани за нов генерален директор, който ще оглави за следващите четири години организацията, разтърсена от обявеното оттегляне на САЩ от нея, предаде Франс прес.

Петдесет и четири годишният бивш министър на туризма и по въпросите на паметниците на културата, египтолог по образование, спечели с голяма преднина пред кандидата от Демократична република Конго Фирмeн Едуар Матоко, събирайки 55 от 57 гласа.

Номинацията на Ел Енани трябва да бъде потвърдена на 6 ноември по време на заседанието на Общото събрание на ЮНЕСКО в Самарканд, Узбекистан. Събранието никога не е оспорвало избора на Управителния съвет, отбелязва АФП.

Д-р Ел Енани, който е франкофон и дипломиран египтолог от Университета в Монпелие, ще стане първият генерален директор на ЮНЕСКО, произхождащ от арабска страна, и вторият африканец след сенегалеца Амаду Матар Мбоу (1974-1987).

"Пожелавам на д-р Ел Енани всичко най-добро в изпълнението на неговата благородна мисия", коментира египетският президент Абдел Фатах ас Сиси в изявление, в което приветства "историческия успех" за страната си.

 Ел Енани ще заеме официално поста си в средата на ноември на мястото на французойката Одре Азуле, която заема тази длъжност от 2017 г.

Пред Изпълнителния съвет на организацията той обеща днес да работи "ръка за ръка с всички държави членки, за да изготвят заедно пътна карта за модернизиране на ЮНЕСКО и да я насочат към бъдещето“.

/АМ/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 08:23 на 08.10.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация