site.btaВторото издание на „Мозайка от миналото на Стара Загора“ ще бъде представено в Националната библиотека

Второто издание на „Мозайка от миналото на Стара Загора“ ще бъде представено в Националната библиотека
Второто издание на „Мозайка от миналото на Стара Загора“ ще бъде представено в Националната библиотека
Снимка: Минко Чернев/БТА

Премиерата на второто допълнено издание на сборника „Мозайка от миналото на Стара Загора“ с автори Светла Димитрова и Снежана Маринова ще бъде на 14 октомври във фоайето на втория етаж на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. За книгата и за авторите ще говори проф. дин София Василева, съобщава проф. д-р Светла Димитрова, директор на Регионалния етнографски музей на открито „Етър“.

Изданието събира 107 истории, подредени в седем рубрики: Забележителности, История между кориците, Личности, Събития, Оттук-оттам, Ценности и новата секция Любопитни факти за Стара Загора. Книгата включва обръщение към читателите от авторите, въведение от проф. д-р Георги Вълчев, емоционално есе за града от Снежана Маринова, както и библиографски апарат със съкращения, литература и източници.

„Хилядолетната история на града ни е интересна, занимателна и поучителна. Поради различни исторически, природни, волни и неволни човешки действия, тя е разпръсната, разпокъсана, натрошена на парчета. Неслучайно сме избрали това заглавие на книгата. Така, както при подреждането на мозаечните късчета се създава нов, по-красив и интересен образ, така и от различните истории и факти разказваме за ежедневието, за хората, за събитията, за артефактите, които формират регионалната ни история“, казват от екипа.

/ВСР

/ВБ/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 11:27 на 10.12.2025 Новините от днес

Поздравителен адрес от проф. д.н. Наталия Витанова, ректор на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ до генералния директор на БТА г-н Кирил Вълчев по случай преизбирането му за нов петгодишен мандат начело на Агенцията

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация