site.btaМамалига по рецепта от 1750 г. може да се опита на фестивал в силистренското село Нова Черна

BOBSTH 10:03:31 06-10-2018
PP1002BO.005
Силистра - мамалига - фестивал - любопитно

Мамалига по рецепта от 1750 г. може да се опита
на фестивал в силистренското село
Нова Черна


Силистра, 6 октомври /Пеню Николов, БТА/
Мамалига /качамак, ястие от царевично брашно/ по рецепта от 1750 г. може да се опита днес в силистренското село Нова Черна на провеждания за шести път фестивал на мамалигата, съобщиха домакините.
Основен организатор на проявата е местното читалище "Васил Йорданов-1942" с подкрепата на кметството на селото и Тутраканската община.
Мамалигата е едно от традиционните ястия от царевично брашно в Румъния. Тя е запазена и в бита на български села в Южна Добруджа, били години в пределите на Румъния. По силата на Крайовската спогодба от 1940 г., когато Румъния връща Южна Добруджа на България, се осъществява обмен на населението. Става така, че българи и румънци имат и общи традиции - сегашното село Нова Черна, което се намира по пътя от Силистра за Русе, е създадено от преселници-българи от с. Черна.
В конкурсната част за приготвяне на мамалига право на участие имат майстори-любители, които тази година са десетима, като ястието се приготвя на място. На фестивала се представя автентично облекло, надпяват се и се надиграват български и румънски художествени колективи. През тази година с. Нова Черна очаква над 400 гости от пет български области и от Румъния.
Целта на фестивала е да пази и популяризира народния фолклор чрез песен, танц, свирни, слово и храна, да осъществи приемственост между поколенията. С фестивала се стимулира и издирването, съхраняването и разпространението на автентични обичаи, игри, рецепти, характерни за населените места от различните фолклорни области, насърчава се участието на творчески колективи и изпълнители на автентичен и обработен фолклор.
/ПП/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 21:12 на 23.07.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация