site.btaВиена тества нови видове асфалт, който не се нагрява и пропуска вода

Виена тества нови видове асфалт, който не се нагрява и пропуска вода
Виена тества нови видове асфалт, който не се нагрява и пропуска вода
Снимка: AP/Matt Slocum

Асфалтът се нагрява бързо през лятото, което води до образуването на огромни топлинни острови, особено в градските райони. Затова в рамките на пилотен проект австрийската столища Виена тества нови възможности за асфалтиране на велосипедни алеи и тротоари, изключвайки двете неблагоприятни от гледна точка на климата свойства на материала - бързото нагряване и водонепропускливостта. 

"Отдавна търсим иновативно покритие, по което да се кара добре велосипед, а също и детски или инвалидни колички. Покритие, което е с гладка повърхност, но същевременно е екологично, тъй като е водопропускливо", заяви в телевизионно предаване съветничката по планиране на Виена Ули Сима.

В Техническия университет във Виена са произведени четири различни асфалтови смеси – един конвенционален асфалт и три т.нар. "Cool Pavements", които се различават помежду си по скален състав, цвят и свързващо вещество. 

На 80-метров участък по велоалея във Виена асфалтовите смеси са нанесени една до друга. Сензори за температура и влажност предоставят измервателни данни за влиянието на настилките върху температурното развитие в околността. В идеалния случай този пропусклив асфалт може да бъде положен на големи площи "предимно в градските райони", пояснява Волфганг Аблингер от отдел "Управление на пътищата и пътно строителство" на Виена. "Целта е да се докаже приносът за охлаждане на града", посочва той.

Изследователският проект ще продължи през следващите три години. Асфалтът, който се представи най-добре в тестовете, ще бъде използван в бъдеще.

/ЕС/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 08:53 на 20.07.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация