site.btaИзключването на картофите от менюто може да навреди на здравето, установи изследване

Изключването на картофите от менюто може да навреди на здравето, установи изследване
Изключването на картофите от менюто може да навреди на здравето, установи изследване
Илюстрация: Пиксабей

Изключването на картофите от храненето не само не е полезно за организма, но крие риск от недостиг на витамини В, С и калий, пише сп. "Фронтиърс", позовавайки се на американско изследване. 

Съществува мнение, че консумацията на продукти, съдържащи картофено нишесте, води до наднормено тегло, нарушения в работата на стомашно-чревния тракт и диабет. Поради тази причина много хора изключват зеленчука от менюто си.

Авторите на настоящото изследване от Медицинския колеж "Алберт Айнщайн" са стигнали до извода, че подобни действия са нецелесъобразни и дори могат да навредят на здравето. 

За целите на изследването доброволци са били разделени на двете групи. Участниците е трябвало да се придържат към два типа хранене - с изключването на нишестени зеленчуци и заместването им със зърнени храни. Приемът на калории и при двете групи е бил сходен.

Кръвните изследвания на доброволците впоследствие са показали, че заместването на нишестените зеленчуци със зърнени продукти е довело до намаляване на калия с 21 процента, на витамин В6 - със 17 процента, на витамин С - с 11 процента и на фибри - с 10 процента. 

Изследователите отбелязват, че картофите, както и зърнените продукти, са богати източници на въглехидрати. Тези видове храни обаче не са взаимозаменяеми, нито могат да бъдат класифицирани като вредни или полезни. Според учените балансираното хранене в рамките на подходящ калориен диапазон играе ключова роля за поддържането на стройна фигура и добро здраве.

/ТС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 00:18 на 28.04.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация