Обобщение

site.btaГрадове в цяла България отдадоха почит и се преклониха пред Апостола на свободата Васил Левски

Градове в цяла България отдадоха почит и се преклониха пред Апостола на свободата Васил Левски
Градове в цяла България отдадоха почит и се преклониха пред Апостола на свободата Васил Левски
Снимка: Минко Чернев/БТА

Редица градове в цяла България отдадоха почит и се преклониха пред Апостола на свободата Васил Левски. Отбелязванията на 151-вата годишнина от гибелта на Апостола започнаха вчера и продължиха днес. На 18 февруари 1873 г. Левски е обесен в покрайнините на София от турските власти, сочи информация на отдел „Справочна“ на БТА. По традиция всяка година на 19 февруари се отбелязва годишнината от смъртта му.

Пред паметника на Васил Левски в София годишнината беше отбелязана с възпоменателна церемония. Слово произнесе президентът на България Румен Радев. Почит на Апостола отдадоха и вицепрезидентът Илияна Йотова, председателят на Народното събрание Росен Желязков, народни представители, министри, представители на съдебната власт, военни, духовници, дипломати и граждани. В края на възпоменателната церемония присъстващите коленичиха и запазиха мълчание в памет на Апостола на свободата. През целия ден пред паметника на Васил Левски в столицата имаше почетен караул от Националната гвардейска част, а деца и възрастни оставиха цвете в негова памет.

Почтен и решителен, скромен и всеотдаен, застанал винаги очи в очи със своя народ, Левски спечели най-важната си битка – пробуди порива към свобода, кали нрава на българите, положи здравите темели на бъдеща България, заяви президентът Румен Радев в словото си по време на възпоменателната церемония. 151 години след гибелта на Васил Левски словото му продължава да носи своя огромен морален заряд, каза държавният глава и допълни, че в словото на Апостола ние откриваме нашия общ духовен дом, търсим опора в съмнения и несгоди и изпълваме с вяра сърцата си. В оскотялото ни време на ротация на принципи и ценности, сред брокери на нашата несвобода с техните тефтерчета Левски изглежда болезнено невъзможен, каза още Румен Радев. 

Най-достойният начин да отдадем почит на Апостола е като продължим завета му, за да изпълним със съдържание саможертвата му, написа премиерът Николай Денков по повод годишнината. Левски е най-чистият символ на борбата за свобода, чийто завет днес повече от всякога трябва да отстояваме не само в нашите послания, но и с решителни действия – като държавници и като граждани в едно демократично общество. За Левски народната работа стои над всичко, заяви премиерът. Пред журналисти след церемонията Денков коментира: Помислете за това, което чухме като цитати на Левски тази вечер - равенство, свобода, европейско развитие. Нищо не се е променило, просто не сме там, където той е искал да бъдем - затова трябва да се борим. 

Всяка година на тази дата се прекланяме пред живота и святото дело на човека, който е символ на борбата на народа ни за свобода. Да помним и следваме неговите завети, заяви вицепремиерът и външен министър Мария Габриел във Фейсбук. Признателност и дълбок поклон пред Апостола на свободата, написа още тя.

Васил Левски е образ на обединение, заяви в словото си пред паметника столичният кмет Васил Терзиев. Той пожела на българските политици да са отговорни и достийни пред народа си независимо от обстоятелствата. Щом можем да се обединяваме в почит към миналото, можем да отдадем значимото към него като работим безрезервно за бъдещето, добави Терзиев. Всички ние трябва да продължим делото на Апостола, да обединим усилия и да работим за страната и града си в духа на Левски - с вяра и решителност; да бъдем граждани, които се гордеят с историята и работят за бъдещето, заяви още кметът. 

През деня министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и учители по история от софийски училища поднесоха цветя пред паметника на Васил Левски. Модерното образование може да се изгражда само на основата на традициите, а за децата е най-важен примерът. Затова и личности като Левски имат огромно значение във всеки етап на образованието и възпитанието им, подчерта министър Цоков. Ръководството на Българската академия на науките (БАН) също отдаде почит пред личността и делото на Васил Левски. Преди година председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски предложи летището в София да носи името на Васил Левски.

Днес се прекланяме пред силата на духа и идеала. Пред силата, която Левски носи и дава на нас и бъдещите поколения, заяви вътрешният министър Калин Стоянов по повод годишнината. Политическото и професионалното ръководство на Министерството на вътрешните работи положиха цветя пред паметника на Васил Левски в София.

Пръв Левски прозря простата истина, че, ако искаме да бъдем уважавани, сами трябва да решаваме проблемите си. Сами трябва да подредим собствения си двор, където без разлика на етнос и вяра можем да живеем всички заедно, каза ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев по време на възпоменателната церемония пред паметника на Васил Левски в София. Единствен той смело и открито заяви на тогавашния ни политически елит, че освобождението е дело възможно само за свободните духом хора и започна да работи директно с тях, говорейки разбираемо на техния ежедневен език, посочи проф. Вълчев.

С архиерейска света литургия и панихида в памет на Васил Левски в храм "Успение на Света Богородица" в родното на Апостола Карлово и днес продължиха проявите по повод годишнината. В храма Васил Иванов Кунчев е ръкоположен в йеродяконски сан през 1859 г. от Пловдивския митрополит Паисий и пее в църковния хор. Кметът на града Емил Кабаиванов заяви, че Карлово има голямата историческа задача да съхранява в най-автентичен вид историческата памет за Левски. Ученици от Средно училище "Васил Левски", жители и гости на града участваха във възпоменателен митинг-поклонение. Бяха поднесени венци, гирлянд на славата и цветя пред паметника на Васил Левски на едноименния площад. Цветя бяха положени и пред паметника на майката на Васил Левски - Гина Кунчева.

Стотици граждани почетоха паметта на Васил Левски в Къкринското ханче. Венци и цветя бяха поднесени в двора на ханчето пред паметника на Левски до вековния бряст – свидетел на залавянето му. Присъстваха и представители на местната и централна власт, на институции, ученици. Дворът на ханчето се изпълни и с много семейства, дошли със своите деца, за да им разкажат за делото на Апостола, но и за последния му път. В Къкринското ханче пристигнаха и участниците в туристическия поход “По стъпките на Апостола”, който премина през историческата местност Пази мост, където се е състояла фаталната среща на Левски със заптиета. Представители на Национално дружество „Традиция“ пресъздадоха залавянето на Васил Левски в Къкринското ханче на 27 декември 1872 г.

Граждани, ученици, деца, общественици, военни и представители на православното духовенство от Бургас се събраха пред паметника на Васил Левски в Морската градина, за да почетат паметта на българския революционер. Членове от младежка театрална група "Валери и приятели" към Читалище "Асен Златаров 1940" заедно с водещия на церемонията актьора Валери Еличов рецитираха стихове, посветени на Васил Левски. В церемонията участваха също военни от Флотилия бойни и спомагателни кораби към Военноморска база Бургас, представителният духов оркестър на Община Бургас с диригент Анастас Камиларов. Заупокойна молитва произнесоха представители на бургаското православно духовенство, а ученички от гимназията по изучаване на чужди езици "Васил Левски" изпълниха сочената за една от любимите песни на Апостола "Отдавна ли си, момне ле, калугерица?". В края на церемонията събралото се множество коленичи пред отрупания с цветя и венци паметник за едноминутно мълчание в памет на Апостола. Братята Кеворк и Степан Дадурян, журналисти в Бургас спазиха традицията си за почистване на бюст-паметника на Васил Левски в Морската градина.

С общоградско поклонение Варна отбеляза 151 години от гибелта на Васил Левски. Пред паметника на Апостола в Морската градина бе отслужена заупокойна молитва от свещеници от Варненска и Великопреславска митрополия. Присъстващите запазиха минута мълчание в памет на героя. С военен ритуал бяха поднесени венци и цветя от името на държавни, общински и съдебни институции, политически сили, университетската общност, организации и граждани. В церемонията се включиха ученици от Началното училище и Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия във Варна, които носят името на Апостола на свободата. Актьори припомниха значението на Левски за националното обединение и освобождението на България от османско робство. 

С поклонение пред бюст-паметника на Васил Левски и поднасяне на венци и цветя отбелязаха 151 години от гибелта на Апостола на свободата във Видин. Церемонията започна със заупокойна молитва, отслужена от Видинския митрополит Даниил в катедрален храм „Св. Димитър Солунски“, след което литийно шествие се отправи към паметника на Васил Левски. В словото си кметът на община Видин д-р Цветан Ценков заяви, че с право още приживе Левски се превръща в пример за подражание със своето безстрашие, всеотдайност и безгранична вяра в освобождението на България. Кметът връчи грамота и почетен знак на победителите в състезанието „Лъвски скок“.

С възпоменателно честване във Враца бе отбелязана 151-вата годишнина от обесването на Васил Левски. Пред паметника на Апостола в центъра на града кратка литературна програма представиха ученици от Иновативното основно училище „Васил Левски“, а слово произнесе кметът на Враца Калин Каменов. „Днес от нас не се очаква да гинем и да мрем, а да пазим. И с всички усилия да градим. Да надмогнем ежедневните си ежби и да покажем, че можем да прехапем език в името на утрешния ден, че народната работа е най-важна от всичко, така както казваше Левски. Не да си удряме ръцете, а да ги стискаме“, заяви Каменов. Пред паметника на Апостола на свободата бе отдадена почит с едноминутно мълчание и бяха поднесени венци и цветя.

В Габрово почетоха паметта на Васил Левски с поклонение, рецитал и поднасяне на цветя. При морената до Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ бе отслужена панихида в памет на загиналите за българската свобода. Децата от Начално училище “Васил Левски“ и актьорите от Драматичен театър „Рачо Стоянов“ представиха поетичен рецитал. Почетен караул при морената дадоха от 14-ти Младежки гвардейски отряд Габрово към Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“. Възпоменателната церемония завърши с поднасяне на венци и цветя в знак на признателност пред живота и саможертвата на Васил Левски.

Второкласниците от Средно училище "Св. Климент Охридски" в Добрич и техните преподаватели направиха флашмоб „Поклон, Апостоле!“ през паметника на Васил Левски. Във флашмоба участваха 80 деца. Учениците показаха колко много са научили за живота и делото на Васил Левски, за неговото семейство и мястото му в българската история. След едноминутно мълчание в знак на почит към великия българин, всички деца поднесоха цветя на паметника на Левски в Добрич.

С поклонение пред паметника на Васил Левски в Централния градски парк на Генерал Тошево бе отбелязана годишнината от гибелта на Апостола на свободата. Венци и цветя поднесоха кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров, служители от общинска администрация, представители на политически партии и движения, културни и образователни институции и много признателни граждани и ученици. Над сто присъстващи сведоха глава в знак на признателност и с минута мълчание отдадоха почит на Апостола. Левски е онази посока, към която трябва да се стремим и да се връщаме всеки път, когато изгубим пътя си като нация. Защото неговите идеи и достойните му дела имат силата и моралната висота на канон, каза в словото си кметът Валентин Димитров.

Исперих се преклони пред Апостола на свободата. Възпоменателна церемония по повод 151 години от гибелта на Васил Левски се състоя пред паметника на великия българин в централната част на града. Слово произнесе директорът на Профилираната гимназия „Васил Левски“ Дияна Петрова, а учениците от учебното заведение изразиха своята почит към Апостола с художествена композиция. Венци и цветя в знак на признателност бяха поднесени от кмета на община Исперих Белгин Шукри и председателя на Общинския съвет Бейти Бекир, представители на политическите партии и институции и признателни граждани. Община Исперих и профилираната гимназия в града почетоха годишнината и с конкурс за рецитиране на стихотворение, посветено на Апостола. В шестото поред издание на поетичната инициатива под наслов „Кой си ти, Апостоле?“ взеха участие повече от сто деца и ученици.

В Котел отдадоха почит пред паметта на Васил Левски пред родната къща на Дионисий Контарски във възрожденския квартал „Галата“. Там през 1870 г., в дюкяна на зданието, Левски, поп Кара Янко, Димчо Книговезеца и други будни котленци, организират Котленски революционен комитет. Рецитал на Ботевото стихотворение „Обесването на Васил Левски“ направи носителката на специалната награда от конкурса „Към Левски по-прекият път!“ на Професионална гимназия „Васил Левски“ в Ямбол-Айлин Алиева. Възпоменателната церемония завърши със съвместен литературен спектакъл, представен от ученици на СУ „Георги Ст. Раковски“, деца от творческо обединение „Дарования“ при Народно читалище „Съгласие-Напредък“ и библиотека „Петър Матеев“, както и членове на местния клуб на инвалида. 

С церемония по поднасяне на цветя и венци, едноминутно мълчание на колене, в Кърджали отдадоха своя почит към Апостола на свободата Васил Левски. Думи за Дякона и неговото дело изчетоха от Общински комитет „Васил Левски“, а гвардейците от първи ученически гвардейски отряд направиха шпалир, през който преминаха представители на местна и държавна власт, народни представители, ръководители на различни институции, представители на политически сили и граждани, за да оставят цвете пред паметника, в знак на признателност. Първият в страната ученически гвардейски отряд - при Езикова гимназия „Христо Ботев“ в Кърджали, също посрещна датата. Хореографията и научаването на новия танц на състава с почти 18-годишна история отнема месец и половина и ще бъде част от репертоара на кърджалийските гвардейци. 

С общоградско поклонение беше почетена паметта на Васил Левски в Кюстендил. Програмата по повод 151 години от гибелта на Апостола се състоя пред бюст-паметника на Дякона. Възпитаниците на театралната школа към Обединения детски комплекс в Кюстендил изнесоха рецитал. Пред паметта на Апостола глави сведоха кметът на общината Огнян Атанасов и заместниците му, областният управител Александър Пандурски, депутатите Христо Терзийски и Георги Стамов, представители на държавните институции, Духовната околия, обществени организации, политически партии и сдружения, граждани на Кюстендил. Цветя в памет на Апостола на българската свобода поднесоха и деца от детските градини в града. 

Хиляди граждани от цялата страна се включиха в организираното за единадесета поредна година в Ловеч национално възпоменателно факелно шествие в памет на Васил Левски. Тази година то е под наслов „151 години безсмъртие”. Шествието бе предвождано от Ловчанския митрополит Гавриил, духовници, представители на Национално дружество „Традиция“, местни ансамбли и млади хора, облечени в униформи от епохата и в народни носии. С хиляда факли, десетки национални флагове и знамена с лика на Васил Левски те преминаха през бул. „България“, Бароковите къщи, транспортния мост, Художествената галерия "Проф. Теофан Сокеров" и по улица "Мадара", за да стигнат до най-големия паметник на Васил Левски, издигащ се над стария квартал „Вароша“ в Ловеч. Там поднесоха венци и цветя и отдадоха почит към делото на Апостола под звуците на националния химн.

С поднасяне на цветя пред паметника на Васил Левски в центъра на Монтана, припомняне делото на му, рецитации на стихове, посветени на Апостола на свободата и едноминутно мълчание с падане на колене бе отбелязана 151-вата годишнина от гибелта на Левски. Ученици от Професионалната финансово-стопанска гимназия припомниха живота на Весил Левски – как от малък остава сирак и е изпратен в манастир, как вижда теглото на българския народ и напуска манастира, за да се включи в българската легия в Белград, а после да започне да основава тайни революционни комитети, как събужда хората за борба, как говори пред тях, как е заловен и обесен и как и до днес живее в сърцата на българите.

Стотици граждани на Перник сведоха глава в памет на Апостола на свободата Васил Левски и запазиха минута мълчание по повод 151-ата годишнина от гибелта му. Венци и цветя положиха кметът на община Перник Станислав Владимиров, областният управител Людмил Веселинов, председателят на Общинския съвет Денислав Захариев, народни представители, съветници и граждани. Ученици от XII Основно училище "Васил Левски" представиха рецитал за патрона на своето училище. Паметта на Левски почетоха и в останалите общини от област Перник.

Паметен ритуал по повод 151 години от обесването на Васил Левски се състоя пред паметника на Апостола, издигнат в централната част на Плевен. Десетки плевенчани дойдоха, за да изразят своята почит пред делото на Апостола на свободата. Свещници от плевенски храмове отслужиха панихида. Участие в ритуала взеха военнослужещи от Плевенския гарнизон и от Общинския духов оркестър с диригент Пламен Марков. Левски е от онези личности в нашата история, които още приживе със своите идеи, думи и дела успява да получи признанието на хората, а след героичната си гибел става знаме на всичко чисто и свято. Нека днес сведем глави и отдадем своята почит пред личността и великото му дело, каза в словото си кметът д-р Валентин Христов. Пред паметника на Левски прозвуча рецитал, подготвен от деца от Клуб "Млади възрожденци" и Вокална група "Ботевци пеят" при Начално училище "Васил Лески". Всички присъстващи сведоха глави в едноминутно мълчание в памет на Васил Левски. Ритуалът завърши с поднасяне на венци и цветя пред паметника.

С възпоменателна церемония и масов рецитал обществеността на Разград се преклони пред подвига и саможертвата на Васил Левски. Пред паметника на Апостола на свободата, намиращ се в двора на едноименното училище в града, отново се чуха едни от най-силните му думи, припомнени от децата от учебното заведение. „Всички знаем наизуст някои от основните принципи на Васил Левски, но осмисляме ли посланията му днес. Знаем за смелите му подвизи, но готови ли сме дори на стотна от неговата саможертва. Оправдаваме се пред себе си, че времената са различни. Това е така и родолюбието има съвсем други измерения, но наше задължение е да ги открием“, отбеляза кметът Добрин Добрев. Своя граждански поклон, с минута мълчание изразиха общественици, ученици, граждани. Паметникът на Левски бе отрупан с венци и цветя, положени в знак на признателност. С поход по алея „150 години Васил Левски“ в местността Николов геран, мястото, където през април 1867 година е отседнала четата на Панайот Хитов, жители на разградското село Побит камък отдадоха своята почит към Апостола. Признателните местни хора сведоха чела и поставиха цветя на мемориалния паметник, отбелязващ мястото, където са отседнали четниците. 

В Самоков се проведе общоградско поклонение в памет на Апостола на свободата. Самоковци сведоха глави пред паметната плоча на революционера, която се намира пред Девическия манастир храм „Покров Богородичен“. Програмата за честването започна със заупокойна панихида, отслужена от архиерейския наместник на Самоковската духовна околия отец Михаил Колев. „Няма българин, който да не се вълнува, когато говори за Васил Левски. Образът на Апостола на свободата носи за всеки от нас борбения дух на Българското възраждане, мъката от робството на цял народ и мечтаната свобода за България. Неговото име е символ на безрезервната любов към отечеството и общото народно благо“, каза в приветственото си слово кметът на Самоков инж. Ангел Джоргов. Последва едноминутно мълчание в памет на Апостола на свободата. В програмата взеха участие и учениците от Начално училище „Станислав Доспевски“ в града, които изиграха сценка, свързана с делото на Апостола. Те рецитираха стихове и пяха патриотични песни. Церемонията завърши с поднасяне на цветя от различните институции и структури в града, ученици и граждани. 

В Силистра също бе отбелязана 151-годишнина от обесването на Васил Левски. В катедралния храм "Св. св. Първовърховни апостоли Петър и Павел" беше отслужена панихида. Пред паметника на Апостола в крайдунавския град слова произнесоха Стелиян Стойчев – зам.-кмет на общината, и историкът и общественик проф. Георги Атанасов. Граждани, представители на институции, граждански и политически организации положиха венци и цветя. Според „Силистренски алманах“ на Никола Макариополски, издаден през 1899 година, Левски е пребивавал и в Силистра. Наемат Левски за учител и певец в местната църква, но той престоява само четири дни. Прехвърлен е в Румъния край дунавското село Ветрен от лодкаря Велико Скуртулов – един от бъдещите добруджански опълченци.

Възпоменателна церемония по случай 151 години от гибелта на Васил  Левски се състоя на едноименния площад в Сливен. В приветственото си слово кметът Стефан Радев заяви, че неслучайно в нашата народна памет Левски е на най-високия пиедестал. „И днес той е източник на национална гордост и самочувствие на всички българи. И днес имаме нужда от него, за да избираме верните пътища, дори когато са трудни и трънливи", допълни кметът. Представители на общинското и областното ръководство, управители и директори на държавни и регионални институции, ученици, много жители поднесоха цветя и се преклониха пред живота и делото на Апостола.

Стотици жители на Смолян се поклониха пред Апостола на свободата и неговото дело. С почетен караул, военни почести и тържествена заря бяха отбелязани 151 години от гибелта на Васил Левски. Официалната церемония се състоя в двора на Профилираната природо-математическа гимназия, която има патронен празник. Там се събраха участниците във факелното шествие, което по-рано премина през улиците на града. Учениците от гимназията-домакин бяха подготвили прочувствено слово за живота, подвига и безсмъртието на Левски. Граждани, служители на учебни заведения, представители на държавни институции, общински, областни и партийни структури поднесоха венци и цветя пред паметника в двора на училището. Ученици от училища, носещи името на Васил Левски в област Смолян, се надпреварваха в „Лъвски скок“. На тържествена церемония в Регионална библиотека „Николай Вранчев“ в Смолян бяха наградени победителите в конкурса „Левски в моето сърце“. Конкурсът, организиран в памет на Васил Левски и 151-години от гибелта му, бе в две категории – стихотворение и рисунка. 

Стотици се включиха във факелното шествие-поклонение в Стралджа тази вечер. Шествието под мотото „151 години Безсмъртие“ премина през града до паметната плоча на Апостола. Пред мемориала бяха поднесени венци и цветя.  Ученици изнесоха музикално-поетичен рецитал, припомняйки заветите на Дякона.

С общоградско поклонение и ритуал за поднасяне на венци и цветя в Търговище бяха отбелязани 151 години от гибелта на Васил Левски. Възпоменателните прояви започнаха в храм „Св. Йоан Рилски“, където в съслужение свещеници отслужиха панихида в памет на Апостола на свободата. Десетки граждани, ръководители на областната и общинската администрации, на ведомства и институции, неправителствени организации, на училища и детски градини, деца и младежи поднесоха венци и цветя пред барелефа на Левски в центъра на града.

Възпоменателни церемонии имаше и пред паметниците на Васил Левски в Тутракан. Пред паметника на Апостола в Крайдунавския парк участваха ръководството и служителите от общинската администрация, Историческия музей, учениците, граждани и гости на града. Възпоменателно събитие бе проведено и пред паметника на Васил Левски в едноименния парк. В биографията на Левски има страници и от Крайдунавска Добруджа. Като знаменосец в четата на Панайот Хитов през 1867 година той преминава Дунав и слиза на българския бряг край тутраканското село Пожарево. Днес в региона негови паметници има в Силистра, Тутракан, Дулово, Главиница, както и в близкото до град Алфатар село Васил Левски. В селата Българка, Прохлада, Боил и Царев дол Народните читалища носят имената на великия българин.

С възпоменателна церемония и ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника на Васил Левски в Шумен бяха отбелязани 151 години от гибелта на Апостола на свободата. Церемонията започна с поетично – музикален рецитал „151 години безсмъртие“, представен от ученици от втори клас в Начално училище „Илия Р. Блъсков“. Във възпоменателната церемония се включиха представителни роти от Шуменския военен гарнизон и Градския духов оркестър „Михаил Биков“.  

Ямбол почете паметта и 151 години от гибелта на Васил Левски с общоградско поклонение, шествие и панихида. Възпоменателните чествания се състояха в едноименната гимназия в града и на централния площад пред паметника на Апостола на свободата. Поклонението започна в двора на гимназията, която отбелязва 135 години от създаването си и 100 години откакто носи името на Васил Левски. Ученици се срещнаха и разговаряха с родственицата на Васил Левски Христина Богданова, която е праправнучка на сестра му Яна. Тя им благодари за будността и пожела да следват смело пътя си напред, защото живеят в свободна държава, но тя има нужда да бъде поддържана и развивана. Поднесени бяха венци и цветя пред барелефа на Васил Левски в гимназията, а осмокласници по традиция положиха клетва. От двора на гимназията потегли шествие към паметника на Васил Левски на централния площад. Под съпровода на градския духов оркестър почетния строй военнослужещи прие началникът на Ямболския гарнизон и командир на Авиобаза „Безмер“ полк. Милен Димитров. Заупокойна молитва за йеродякон Игнатий отслужиха архиерейският наместник архимандрит Димитрий и отец Жельо. 

 

/МК/

news.modal.header

news.modal.text

Към 18:11 на 22.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация