ОБЗОР

site.btaС три прояви за един месец италианските политици дадоха заявка за по-силна роля на Италия в Европа

С три прояви за един месец италианските политици дадоха заявка за по-силна роля на Италия в Европа
С три прояви за един месец италианските политици дадоха заявка за по-силна роля на Италия в Европа
Джорджа Мелони и Сантяго Абаскал в последния ден на фестивала "Атрею", снимка: AP / Roberto Monaldo

От 14 до 17 декември в  замъка в Рим Кастел Сант'Анджело се състоя ежегодният фестивал „Атрею” на италианската десница. Фестивалът е замислен първоначално като младежки форум от Джорджа Мелони през 1998 г., припомня италианското издание „Пост”.  По онова време тя е била един от лидерите на „Младежко действие”, младежката организация на партия „Национален съюз”, която вече не съществува. От 2014 г. „ Атрею”  е организиран от „Национална младеж”, младежкото движение на партията на Мелони „Италиански братя”. Името на фестивала идва от героя Атрею от фантастичния романа на германския писател Михаел Енде „Приказка без край”, който се бори срещу глобално зло, наречено Нищото, което разрушава измислената страна Фантазия. Персонажът е възприеман като въплъщение на онзи, които не се отказва от мечтите си и се бори за реализирането им.

През годините фестивалът „Атрею” се възприема общо взето  като младежко политическо събитие, но постепенно с възхода на партията на Мелони важността му нарасна. Тази година фестът се превърна в дискусионен форум, на който управляващата партия на Мелони покани и водещите фигури от европейската десница – британския премиер Риши Сунак, лидера на испанската крайна десница „Вокс” Сантяго Абаскал и албанския премиер Еди Рама. Сред видните гости на феста беше и непредвидимият американски милиардер Илон Мъск. Присъстваха и всички министри от правителството на Мелони. Беше поканена и лидерката на левоцентристката опозиционна Демократическа партия Ели Шлайн, която обаче не прие поканата.

В заключителния ден на феста вчера последната реч произнесе италианският премиер, която продължи 70 минути и беше дефинирана като истинско „Шоу на Мелони”, пише АНСА. В нея премиерката изтъкна свършеното от правителството й и не пропусна да разкритикува редица мерки, приети по време на второто правителство на Джузепе Конте, в което влизаше и Демократическата партия, и които според нея са довели до дупка във финансите на страната в размер на 140 милиарда евро и са обременили всеки италианец с дълг от 2000 евро. В речта си Мелони се спря и върху моделите за подражание за младите италианци.

Преди това хвалебствена реч към правителството на Мелони произнесе лидерът на „Вокс” Абаскал. „Всички европейски пътища водят към Рим, всички надежди за промяна на курса в Европа са насочени към Рим”, заяви Абаскал. После той говори за корените, за семейството, за отечеството и за свободата, дефинирайки ги като „ценности, застрашени от онези, които мразят нашата цивилизация. Абасал изтъкна също, че италианската гордост се е завърнала с идването на власт на „Италиански братя” и че Европа е имала нужда от нея. Лидерът на „Вокс” не пропусна и да обвини левицата, че винаги ще лъже относно намеренията на десницата. После той отправи специални благодарности към Мелони за нейния пример и нейната работа и преди всичко заради нейното приятелство към Испания в такива трудни моменти за тази страна. Абаскал увери, че испанската десница няма да забрави това. Речта на Абаскал на фестивала в Рим дойде малко след като в испанския парламент беше одобрено началото на дебатите по законопроект за амнистия на каталунските сепаратисти. Този законопроект беше внесен в замяна на подкрепата на каталунските партии за преизбиране на испанския премиер, социалиста Педро Санчес,  като по този начин десницата, спечелила изборите през лятото, бе лишена окончателно от възможността да управлява в Испания.

Ден преди това, в събота двама от гостите на фестивала „Атрею”  - премиерите на Албания и на Великобритания - и Мелони проведоха среща в Двореца Киджи (централата на италианското правителство),  посветена на темата за миграцията, предадоха световните агенции. Италия има подписани споразумения и с Великобритания, и с Албания в областта на овладяване на незаконната миграция.  През април Рим и Лондон подписаха меморандум за разбирателство за действия в областта на овладяване на незаконните имиграционните потоци. В началото на ноември Рим и Тирана сключиха договор  за изграждане на два центъра на албанска територия, където ще бъдат настанявани мигранти, спасени по море от италианската брегова охрана, италианската Финансова гвардия или италианските военноморски сили. Там мигрантите ще изчакват обработката на молбите им за предоставяне на убежище, припомня Асошиейтед прес. Тази сделка между Рим и Тирана частично бе вдъхновена от споразумение между Великобритания и Руанда за изпращане на руандийска територия на незаконни мигранти, дошли с лодки през Ламанша на британска територия. Сега правителството на Риши Сунак се опитва да съживи този план, след като британският Върховен съд го блокира, отбелязва Ройтерс. Самата сделка между Рим и Тирана пък беше подложена на критики от опозициите и в Италия, и в Албания  и от страна на неправителствените организации. Рама защити решението си да помага по този начин на Италия, защото преди години именно Италия е приела албански мигранти.  Рим пък уверява, че чрез центровете за мигранти, изградени на албанска територия, не иска да прехвърля на трета страна проблема си с незаконната миграция. Миналата седмица албанският Конституционен съд блокира сделката временно, за да провери дали тя отговаря на разпоредбите на албанската конституция, припомнят световните агенции.

Отделно Албания се оказа и ключов партньор и за Великобритания в борбата с незаконната миграция. Тирана подписа с Лондон още в края на миналата година договор за сътрудничество в областта на миграцията, припомня Франс прес. Съгласно този договор албанските граждани, пристигнали във Великобритания с лодки през Ламанша, ще бъдат връщани в Албания.  Лондон казва, че близо една трета от хората, пристигнали незаконно с лодки на британските брегове през 2022 г., са били с албанско гражданство (близо 13 000 мигранти от общо 45 000), припомня Франс прес. След сделката между Лондон и Тирана  обаче общият брой на мигрантите е намалял на 30 000 от началото на годината, допълва агенцията.

След срещата на премиерите на Италия, Албания и Великобритания в Рим беше обявен и първи конкретен резултат в областта на миграцията, отбелязват Асошиейтед прес и АНСА. Лидерите на Италия и на Великобритания съобщиха, че в рамките на меморандума за разбирателство между двете им страни те ще съфинансират проект за подпомагане на доброволното репатриране на мигранти към техните страни на произход. Проектът е на Международната организация за миграциите и касае мигранти, озовали се в Тунис на път за Европа, които доброволно се съгласяват да се върнат от Тунис в страните си на произход, пояснява Асошиейтед прес. Тази договорка се вписва и в споразумението на ЕС с Тунис от това лято за овладяване на миграционните потоци от Северна Африка към Европа. Мелони беше архитект на това споразумение и един от елементите му предвижда да се оказва помощ на Тунис при доброволното репатриране на мигранти към страните им на произход, припомнят италиански медии. В края на тристранната си среща премиерите на Италия, Великобритания и Албания се съгласиха, че е нужно да се управлява незаконната миграция по един все по-структуриран начин и да се засили още повече сътрудничеството между трите страни в борбата с трафика на хора, допълва Асошиейтед прес.

След дискусиите в Двореца Киджи лидерите на Албания и на Великобритания се включиха като оратори във фестивала „Атрею”. Тема на изказванията им беше отново миграцията. Сунак предупреди, че ако заедно европейските страни не се захванат с проблема на незаконната миграция, това в крайна сметка ще разруши доверието на хората  в политиците и правителствата, предаде Асошиейтед прес.  Броят на мигрантите пък ще продължи тогава да нараства и в крайна сметка незаконната миграция ще се превърне в непосилно бреме за европейските страни и за способността им да помагат на онези, които действително се нуждаят най-много от помощ, подчерта Сунак. Той предупреди, че някои противници на Запада умишлено карат хората да се стичат към европейските бреговете, дестабилизирайки европейските общества, допълва Ройтерс. Сунак говори за радикализма на Маргарет Тачър в областта на миграцията и припомни, че през 80-те години тя не е правила отстъпки, дори и когато битката е била трудна, добавя АНСА.  Премиерът на Великобритания изтъкна и нуждата от актуализиране на националните законодателства и провеждането на дискусия на международно ниво за промяна на следвоенната рамка за предоставяне на убежище, за да бъде възпрян бизнес моделът на трафикантите на мигранти, допълва италианската агенция. Сунак определи конкретно вълната от мигранти на италианския остров Лампедуза като неморална  и благодари на италианския премиер Мелони за нейното лидерство на глобално ниво по миграционния въпрос. Мелони пък дефинира Сунак като приятел на Италия.

В речта си на фестивала Еди Рама от своя страна изрази увереност, че албанският Конституционен съд в крайна сметка ще обяви, че няма нищо неконституционно в сделката между Рим и Тирана за незаконната миграция. Той каза, че очаква решението да бъде взето по-скоро, отколкото е крайният срок, изтичащ през март.  Албанският лидер припомни, че е задължение на албанския Конституционен съд да суспендира всяко споразумение, за да го проучи щателно в светлината на конституционните разпоредби преди неговото ратифициране от албанския парламент.

Освен с Рама и Сунак в събота Джорджа Мелони проведе и почти едночасова среща с американския милиардер Илон Мъск. Това беше втората среща между двамата за годината, след срещата им през юни в Рим, припомня Ройтерс. Сега двамата отново са обсъждали изкуствения интелект, спътниковата система „Старлинк” на Мъск  и проблемите с ниската раждаемост в Италия.  После Мъск също беше оратор на фестивала „Атрею”, където той призова италианците да раждат повече деца, защото в противен случай културата на Италия ще изчезне, предаде АНСА. На фестивала Мъск пристигна като истинска рок звезда, придружаван от едно от 11-те си деца, отбелязва АНСА. Всички очакваха от него да направи истинско шоу и той не разочарова очакванията.  Милиардерът със своята вулканична енергия засегна някои от  темите, които са присърце на участниците във фестивала – а именно каза „не” на незаконната имиграция,  говори за борбата с демографската криза чрез увеличаване на раждаемостта, заяви, че е нужен „край на тиранията на политически коректното и на една свръхбюрократична и хипернормативна Европа”. Мъск не пропусна и да отправи призиви в защита на свободата на словото срещу „вируса на алармизма” и „пусна и няколко стрелички” към привържениците на климатичната кауза, които идващи от доскоро абсолютния лидер в сектора на електромобилите, направиха още по-силно впечатление, коментира АНСА. По-специално Мъск обвини защитниците на околната среда, че всяват терор, че допринасят за това хората да изгубят надежда, че ще има решение на климатичната криза и че демонизират петрола и природния газ, предаде АНСА. По време на участието си във фестивала на десницата Мъск накара аудиторията да забрави за  неговите противоречия, идващи от имиджа му на човек с хаотичен личен живот, на анархичен капиталист, на баща, сдобил се с низ от деца благодарение на сурогатното възпроизвеждане, на потребител на дрога, на спекулатор с криптовалути, на специалист по бързите уволнения, на последовател на прекомерно свободния пазар, отбелязва АНСА. Някои от тези неща обаче накараха левицата, следяща фестивала „Атрею” внимателно  през целия уикенд, да обвини десницата в лицемерие. Правителството на Мелони например забранява сурогатното майчинство за италианките, но кани за почетен гост на свой фестивал човек, който се представя за пример за многодетен родител, сдобил се обаче с деца посредством техниките на сурогатното възпроизвеждане. Левицата припомни също, че в миналото Мъск е бил критичен към климатичния  негационизъм, а сега говори за енергиен преход, в който петролът и природният газ не трябва да бъдат демонизирани. В допълнение левицата припомни, че Мъск развърза свободата на коментарите в социалната му мрежа „Екс”, което  му спечели симпатиите на американската и европейската десница и му навлече критики от страна  на ЕС. Анализатори на поведението на гостите на фестивала „Атрею” подчертаха, че не трябва да се пропуска и това, че Мъск признава, че Италия е една добра страна за инвестиране и че през юни по време на срещата си с Мелони той намекна за евентуални инвестиции, които може да направи  в автомобилната и авиокосмическата индустрия, но сега по време на проявата в Рим не спомена нищо по този въпрос. Но пък отдели време да говори за изкуствения интелект, който той дефинира като нож с двойно острие, което е нужно да бъде регулирано.

Любопитен щрих от фестивала „Атрею” беше, че в събота докато Мелони се наслаждаваше на изказванията на Мъск, Рама и Сунак, на фестивала се появи бившият й партньор, журналистът Андреа Джамбруно. Той избегна всякакви разговори с журналистите и уважи дискусионните панели на фестивала с участието на министъра на правосъдието Карло Нордио и министърката на труда Елвира Калдероле, а после се оттегли, без изобщо да се среща с Мелони, посочва АНСА.

Паралелно с фестивала „Атрею” в Рим през уикенда имаше и проява на левицата с участието на лидерката на Демократическата партия Ели Шлайн и на други видни личности от лявото пространство. На тази проява, протекла под мотото „Европа каквато искаме”, Шлайн определи фестивала „Атрею” като проява, организирана от онези, които изпитват носталгия по фашизма и като чисто партийно събрание, а не като възможност за дебати между всички политически сили, пише в. „Република”. На проявата на левицата присъства и бившият италиански премиер и председател на Европейската комисия Романо Проди, който заяви, че Ели Шлайн би могла да бъде лидерката, която ще обедини левоцентристите в Италия преди предстоящите европейски избори. Проди обаче изрече и някои сурови истини за Демократическата партия, припомняйки, че тя е  изгубила 6 милиона избиратели за 15 години, предаде АНСА. Това според него означава, че трябва да се поеме по друг път. Той припомни на левицата, че само около един силен проект може да се създаде една коалиция, способна да побеждава в Италия и да има необходимия авторитет и власт в Европа.  „Трябва да изпратим в Брюксел един силен, сплотен и компетентен екип, който е подготвен да играе в бъдеще още по-големи роли, от които Италия е била изключена, защото никой досега не е съставил подобен екип”, подчерта Проди.

Фестивалът „Атрею” и проявата на италианските демократи се проведоха две седмици, след като лидерът на крайната десница „Лига” Матео Салвини събра редица идеологически съмишленици във Флоренция, припомнят италиански медии. На тази среща крайнодесни партии от Европа се зарекоха да реформират и придадат нов облик на ЕС след европейските избори догодина, отбелязва Ройтерс. Партиите обещаха да затегнат подхода на блока по миграционния въпрос и да смекчат климатичните политики, за да защитят работните места и промишлеността, допълни агенцията. В срещата тогава участва и  лидерът на българската партия „Възраждане” Костадин Костадинов. Именно с неговата реч бе открит тогава форумът, се поясняваше в съобщение, разпратено от партията до българските медии и от пост във Фейсбук акаунта на Костадинов.

В статия относно проявата във Флоренция, публикувана в италианската емисия на италианската агенция АНСА, специалният пратеник  на агенцията Илария Микела Суля,  се ограничи да цитира само две изречения от изказването на българския представител, а именно „Днес ЕС е заплаха за Европа” и после думите му за „серия от референдуми за излизане от ЕС”. В същата статия журналистката цитираше само откъси и от речта на лидера на германската партия „Алтернатива за Германия” Тино Крупала, който каза, че „новата Европа е къща с градина за децата и стена срещу нежеланите” и откъс от изказването на полският представител Роман Фриц, който говори за „Бог, чест, отечество, семейство, истина, справедливост, свобода и за война срещу политически коректното”. После специалната пратеничка на АНСА на събитието отбеляза, че това са все идеи, които домакинът на проявата Салвини е изслушал, но от които в речта, която той  е произнесъл в края на срещата, той както изглежда се е дистанцирал. В тази финална реч тогава Салвини призова да бъдат изгонени онези, които злоупотребяват с властта в Брюксел. Така надпреварата за освобождаване на Брюксел от онези, които са го окупирали чрез злоупотреба започна, коментира журналистката на АНСА. И Салвини се възползва от прегръдката на своите съюзници европейски суверенисти, поканени във Флоренция за няколко часа, за да отправи предизвикателството към „Европа на банкерите и към масонистката бюрокрация”, допълва журналистката на АНСА.  

В публикацията се отбелязваше, че  двама от поканените на срещата във Флоренция – крайнодесният лидер Герт Вилдерс, чиято партия спечели най-много гласове на изборите в Нидерландия, и крайнодясната лидерка Марин Льо Пен, не са присъствали, но са изпратили видеопослания. В тях двамата лидери приветстваха своя приятел и съюзник Салвини и „изтупаха от прахта старите си бойни коне”, коментира журналистката на АНСА. За Льо Пен това беше въпросът за борбата с незаконната миграция, а за Вилдерс защитата на националните ценности. Във видеоизявлението си лидерката на френската партия „Национален сбор” заяви още, че за председателката на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен миграцията не е проблем, а проект. А представителят на Льо Пен на срещата - Жордан Бардела, който е официалният председател на „Национален сбор", заяви тогава, че „Европа не може да се превръща в 5-звезден хостел за Африка” и свърза масовата имиграция с насилието и престъпленията, припомня Ройтерс. Вилдерс от своя страна  изрази надежда, че победата на неговата партия на изборите в Нидерлания ще бъде политическо заметресение за големите страни в Европа и може да бъде "началото на една вълна от национални изборни победи" за неговите политически съмишленици.

Ройтерс отбеляза също по повод срещата във Флоренция, че пред делегатите на форума Салвини е заявил: "Нашата цел е да станем третият най-голям блок в Европейския парламент след десноцентристите и социалистите и да бъдем от решаваща важност там".  Салвини визираше европарламентарната група "Идентичност и демокрация", към която спадаха много от лидерите на партиите, дошли във Флоренция. Сега тази група заема шесто място в ЕП, но според социолозите тя може да заеме четвърто място на евроизборите догодина, докато лидерите на партиите в нея, както става ясно от думите на Салвини, дори дават заявка да са на трето място. В европарламентарната група "Идентичност и демокрация" не влиза обаче партията на италианския премиер Мелони. Тя е част от еврогрупата на „Европейските реформисти и консерватори” заедно с испанската партия "Вокс" и полските консерватори от "Право и справедливост" припомня Ройтерс.

Фестивал на партията на Мелони, проява на демократите на Шлайн, среща на Салвини с идеологически съмишленици от  Европа – всичко това навежда на мисълта, че предизборната кампания  за предстоящите евроизбори може би вече е стартирала в Италия. Чрез трите прояви, проведени в един и същи месец, италианските политици дадоха заявка, че Италия иска да играе още по-водеща роля и занапред. Но както отбеляза Романо Проди за целта е нужен и един силен, сплотен и компетентен екип. По време на срещата, организирана от Салвини във Флоренция лидерът на партия „Лига”, влизаща в италианската управляваща коалиция, отправи призив към  останалите партии от тази коалиция -  партията на Мелони и партията „Форца Италия” на Антонио Таяни, да не се разделят на евроизборите догодина. Според Салвини това би било фатална грешка. „Десноцентристите в Европа могат да направят революция, само ако са обединени”, подчерта Салвини.  И Мелони, и Таяни директно или индиректно не приеха поканата на Салвини. Таяни, чиято партия е част от европейската консервативна десница „Европейска народна партия”, категорично отхвърли възможността „Форца Италия” да влезе в съюз, в който влизат Герт Вилдерс, Марин Льо Пен или „Алтернатива за Германия”.  Неотдавна Мелони от своя страна заяви, че би искала моделът на италианската управляваща коалиция, включваща както десни, така и десноцентристки партии, да бъде изпробван на ниво ЕС, предаде АНСА. „Мисля, че трябва по някакъв начин да се опитаме да изградим и в Европа онова, което успяхме да направим в Италия. Днес имаме чудесна възможност за това”, заяви тя в интервю за италианско радио.  Според нея този пренос на италианския опит би могъл да придаде по-голямо значение на Италия в европейските институции след евроизборите.  Почти същата теза Мелони разви и по време на изложението на занаятчиите в град Фиера. Тогава тя подчерта, че целта на десницата в Италия трябва да бъде по-голяма роля за Италия в Европа и изграждане на мнозинство в ЕП, което да има по-добра визия за бъдещето на Европа. „Динамиката на европейските избори може да бъде много сложна. Може да сте част от различни европейски политически семейства и същевременно да управлявате много добре в Италия, и можете да се опитате да управлявате заедно в една различна Европа след следващите европейски избори”, заяви Мелони, цитирана от АНСА.  

Но коалиционният партньор на Мелони – Салвини,  не смята същото. Според него ако трите партии от италианската управляваща коалиция са в различни „европейски политически семейства” и не направят общ фронт още отсега, то „има риск това да насърчи повторението на непочтеното съглашателство между ЕНП и социалистите на европейско ниво”. През 2019 г. избирането на Урсула фон дер Лайен начело на ЕК стана след постигнат консенсус по въпроса между ЕНП, еврогрупата на „Социалистите и демократите” и еврогрупата „Обнови Европа”.  Сега според Салвини със задачата за постигане на подобно съглашателство се е захванал еврокомисаят Паоло Джентилони, който е бивш премиер на Италия, но е от редиците на левицата, припомня АНСА. Според Салвини „ЕС е окупиран от натрапници” и десноцентристите могат да го освободят от тях. За общия фронт на „Идентичност и демокрация” Салвини каза още по време на срещата във Флоренция, че това ще бъде една решаваща сила в Европа, защото в нея никой никога не е изоставя приятел в момент на трудност. „Прекалено лесно е човек да се съюзява само с онези, които побеждават”, заяви Салвини тогава пред идеологическите си съмишленици.

В средата на септември същият този поддръжник на идеята, че приятел не се изоставя в момент на трудност покани на ежегодната партийна среща на „Лига” в италианския град Пондита лидерката на „Национален сбор”.  Заедно тогава Салвини и Льо Пен надигнаха глас заедно срещу ЕС и срещу миграционното наводняване на Европа и демонстрираха общ фронт в навечерието на евроизборите, обобщи тогава Франс прес резултатите от тази среща. „Ние не искаме повече да ни налагат политики, които ние не сме избирали”, заяви тогава Льо Пен. „Ние защитаваме нашите традиции, нашата гастрономия, нашата идентичност, нашите пейзажи, ние защитаваме нашите народи от миграционното наводнение”, подчерта тя. ”Ако ние трябва да избираме в Европа между Макрон и Марин Льо Пен, аз нямам никакво съмнение, че ще изберем Марин Льо Пен завинаги", отвърна й в синхрон тогава Салвини. Още тогава Франс прес отбеляза парадокса, че във Франция Льо Пен е в опозиция, докато Салвини е сред управляващите, въпреки че във Франция рейтингът на партията на Льо Пен е сред челните позиции в сондажите, докато рейтингът на партията на Салвини я поставя извън челната тройка в Италия. Което показва, че в тандема на идеологическите съмишленици ЛьоПен - Салвини единият от двамата политици има повече нужда от другия.

Три месеца по-късно ситуацията с рейтингите обаче не е променена. Данните от социологическо проучване на италианската агенция „Дире-Текне”, обявени в края на миналата седмица показват, че с най-висок рейтинг в  Италия продължава да е „Италиански братя” на Мелони с 28,5 процента, а „Лига” на Салвини има едва 8 процента. Преди нея са левоцентристката Демократическа партия с 19,4 процента, антисистемното „Движение 5 звезди” с 16 процента и „Форца Италия” с 9,8 процента. Което означава, че в дясното пространство партията на Салвини е с най-слабо представяне и двигателят в управляващата коалиция продължава да е партията на Мелони.

Във Франция социологическо проучване на Ипсос и списание  „Поан” от 13 декември пък показва, че Марин Льо Пен е на трето място сред най-популярните политици в страната с 37 процента, предшествана само от бившия премиер Едуар Филип с 39  процента и от министъра на националното образование Габриел Атал с 40 процента. Одобрението за Макрон е едва 27 процента, а за премиерката Елизабет Борн е 24 процента. Допитване от 16 декември за рейтинга на политическите партии във Франция, реализирано от социологическите институти Ипсос и „Сопра Стерия” в партньорство с Центъра за политически изследвания към Университета по политически науки в Париж и в. „Монд”, показва, че „Национален сбор” на Льо Пен има 28 процента, следвана от „Възраждане ” на президента Макрон с 20 процента. Крайната левица „Непокорна Франция”  има 7,5 процента, зелените имат 9,5 процента, десните от „Републиканците” имат 8 процента, а социалистите, обединени в по-широка листа, наречена „Обществен площад” имат 10 процента. Допитване пак от 16 декември на института „Ифоп Фидюсиал” за „Радио Сюд” показва, че „Национален сбор” би могла да спечели евроизборите във Франция с 30 процента, докато „Възраждане” на Макрон ще получи едва 18 процента, отбелязва изданието „Опинион”.

И докато Салвини е повел предизборна битка срещу върховете в Брюксел и търси подходящи политически съмишленици, Мелони вече намери общ език или се опитва да намира общ език с евролидерите. Според нея човек трябва да разговаря с всички и това се видят и в среднощната й среща с Макрон и германския канцлер Олаф Шолц след срещата на върха ЕС - Западни Балкани в Брюксел. Тогава триото бе засечено в бара на хотела, в който бяха отседнали европейските лидери, като първоначално това е бил разговор между Макрон и Мелони, а после към него се е присъединил Шолц. Тристранната среща бе оприличена на пътуването до Киев през юни 2022 г. на лидерите на Франция, Германия и Италия, като тогава премиер на Италия беше Марио Драги.

Мелони получава открита подкрепа и похвали и от върховете на ЕС. Председателката на ЕК на няколко пъти посети Италия, включително по време на кризи в тази страна, например след наводненията през май в Емилия Романя и в разгара на миграционната криза на остров Лампедуза през септември. В началото на декември по време на визита в Рим председателката на ЕП Роберта Мецола заяви, че Мелони е една много силна проевропейски настроена жена и когато тя говори, човек може да види, че Италия е от значение. Самата Мелони вече не говори за излизане от ЕС, а за промяна на ЕС така, че от бюрократичен той да се превърне в политически гигант. Тя смята и, че разширяването е нещо добро и казва, че може да си представи един ЕС с 30 или 32 страни, но признава, че това ще породи предизвикателства пред съюза и ще бъдат нужни реформи. Пак според Мелони ЕС трябва да се фокусира върху проблеми, с които отделните страни членки не могат да се справят, като например незаконната миграция - тема, по която тя търси всячески съмишленици и извън съюза.

Когато се говори за прояви на италиански политици, възприемани като част от една стартирала кампания за евровота догодина,  не бива да се забравя, че в последно време се заговори и за вариант за кандидатурата на италианеца Марио Драги, който е бивш италиански премиер и бивш председател на Европейската централна банка, за председател на ЕК. Самият Драги отрече да е заинтересован от поста, след като в. „Република” написа, че Макрон, поддържащ много добри отношения с бившия топ банкер на ЕЦБ, лобирал той да оглави ЕК. Но ако в крайна сметка се стигне до негово избиране начело на Еврокомисията, то това ще постави Италия на още по-челно място в съюза и в света. И тогава ще бъдат интересни реакциите както на Мелони, така и на Салвини и на демократите на Ели Шлайн. Не бива да се забравя, че в правителството на Драги на националното единство влизаха и партията на Салвини, и партията на Шлайн, оглавявана по онова време обаче от Енрико Лета, докато партията на Мелони беше единствената в опозиция. Но реакцията на Мелони на варианта Драги да оглави ЕК още отсега може да се прогнозира, предвид това, че в качеството си на италиански правителствен ръководител тя е поддръжник на максимата, че „външната политика не е само правене на снимки с други лидери” и че „в Европа  на 27-те трябва да се говори с всеки”. Защото в противен случай, както заяви нейният министър на икономиката Джанкарло Джорджети, ЕС ще бъде просто като събрание на съкооператори, на което всички се карат и накрая нищо съществено не се постига, отбелязва АНСА.

 

/ПТА/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 01:25 на 04.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация