ОБЗОР

site.btaИзраел срещу "Хамас": съвременна военна сила с могъщ съюзник като САЩ срещу въоръжена групировка, подкрепяна от Иран

Израел срещу "Хамас": съвременна военна сила с могъщ съюзник като САЩ срещу въоръжена групировка, подкрепяна от Иран
Израел срещу "Хамас": съвременна военна сила с могъщ съюзник като САЩ срещу въоръжена групировка, подкрепяна от Иран
Израелската система за противовъздушна отбрана "Железен купол" се задейства, за да прехване ракета, изстреляна от ивицата Газа по южния израелски град Ашкелон, 19 октомври 2023 г. Снимка: АП

Войната между Израел и "Хамас" изправя една срещу друга ядрена сила, въоръжена с най-съвременни оръжия и разполагаща с могъщи съюзници като Съединените щати, срещу групировка, въоръжаваща се с каквото намери, понякога дори с импровизирани ракети, и подкрепяна от Иран. На пръв поглед двете страни в конфликта са много неравностойни, особено предвид очакваната израелска сухопътна офанзива в ивицата Газа, контролирана от палестинското ислямистко движение. 

И ако атаката на "Хамас" на 7 октомври свари Израел неподготвен, то това до голяма степен се дължеше на простия факт, че израелската армия и разузнаване просто не са очаквали толкова дръзко нападение от страна на един много по-слаб противник. След това нещата влязоха в обичайната динамика на подобни израелско-палестински конфликти, като израелската армия започна масирана кампания на непрестанни въздушни удари в ивицата Газа, на която контролиращата анклава групировка на практика няма как да се противопостави. И убитите палестинци вече са няколко пъти повече от израелските жертви.

Засега прекратяване на огъня не се очертава. Израел вече се зарече да унищожи "Хамас" и има зад гърба си световната суперсила - Съединените щати, чийто президент Джо Байдън каза вчера, че преговори за примирие може да има само ако палестинското ислямистко движение освободи всички заложници, които взе при атаката си на 7 октомври.

Какво е съотношението на силите между двете страни в конфликта в момент, когато техните поддръжници са подложени на напрежение на фона на очакваната израелска сухопътна офанзива в ивицата Газа?

ИЗРАЕЛ

По данни на Международния институт за стратегически изследвания (МИСИ) израелската армия наброява 169 500 войници, мъже и жени. Към тях се прибавят 400 000 резервисти, около 360 000 от които са били мобилизирани според израелските власти.

Израелската армия може да разчита на една от най-развитите оръжейни индустрии в света, включително да се похвали със системата за противовъздушна отбрана "Железен купол", отбелязва Франс прес.

В постоянен конфликт, откакто е създадена през 1948 г., еврейската държава разполага с около 1300 танка и други бронирани автомобили, с артилерия, дронове, подводници и 345 изтребителя, отново по данни на МИСИ.

Нещо повече, предполага се, че Израел е единствената ядрена сила в Близкия изток.

Освен това той има програма за военно сътрудничество със Съединените щати. От 1948 г. те са отпуснали на Израел, по данни от 2021 г., военна помощ в размер на повече от 125 милиарда долара.

"Хамас"

Палестинското ислямистко движение, което контролира ивицата Газа от 2007 г., е натрупало през годините разнороден оръжеен арсенал, най-вече благодарение на подкрепата на Иран и Сирия, посочва АФП. "Хамас" произвежда и самоделни ракети, които като цяло са лесна мишена за съвременната израелска ПВО система "Железен купол".

Освен от Иран и Сирия, тежките оръжия на палестинската военизирана групировка идват от други близкоизточни държави и Либия, а автоматите - от Китай, източноевропейски страни и израелски екземпляри, взети по време на сражения, обяснява западен експерт, пожелал анонимност.

Значителна част от ракетите, изстрелвани от "Хамас" по Израел, са произвеждани в ивицата Газа с елементарни технологии, често с подръчни средства. Палестинското ислямистко движение разполага също с дронове, мини, самоделни взривни устройства, противотанкови ракети с прецизно насочване, гранатомети и минохвъргачки.

Конкретни числа не са налични. Експерти обаче уверяват, че "Хамас" може да издържи продължителни военни действия, отбелязва АФП.

По данни на МИСИ военното крило на палестинското ислямистко движение - Бригадите "Изедин ал Касам" - наброява между 15 000 и 20 000 бойци. Арабски медии от своя страна споменават за 40 000 души.

"Хизбула"

Сблъсъците между Израел и ливанското шиитско движение "Хизбула" зачестиха след началото на конфликта между "Хамас" и еврейската държава. Хора, живеещи от двете страни на израелско-ливанската граница, бяха евакуирани. Израелската армия и "Хизбула" дадоха и жертви. И макар това да е най-сериозната ескалация на насилието между подкрепяното от Иран ливанско движение и еврейската държава от войната, която те водиха помежду си през 2006 г., засега не може да се говори пълномащабен конфликт.

"Хизбула може да мобилизира ресурси на израелската армия, без да трябва да се ангажира изцяло", обобщава Центърът Суфан, цитиран от АФП. Според неправителствената организация, базирана в Ню Йорк, целта на подкрепяното от Иран ливанско движение е да принуди Израел да държи войски на северната си граница.

През 2021 г. "Хизбула" твърдеше, че разполага със 100 000 бойци. По данни на Израелския институт за изследвания в областта на сигурността реалният им брой е два пъти по-малък. При това много от тях работят друго и се събират под знамената само когато техните командири им наредят, отбелязва британският експерт Елиът Чапман.

Най-ценният военен актив на "Хизбула" според Израелския институт за изследвания в областта на сигурността е ракетният арсенал. Той се състои от между 150 000 и 200 000 ракети, включително стотици с прецизно насочване.

"В стратегически план, ракетният арсенал (на "Хизбула") е нейният (най-силен коз) за борба срещу Израел", обобщава Елиът Чапман.

В неделя израелският премиер Бенямин Нетаняху впрочем каза, че все още не е ясно дали ливанското движение ще се включи във войната, като в същото време предупреди, че това би било довело до сериозни последици за съседната страна. Израел е в състояние да се сражава на повече от един фронт, изрази по-рано увереност Нетаняху. Като демонстрация на сила, израелската армия нанесе въздушни удари в неделя не само в Газа, но и на окупирания Западен бряг на река Йордан и в съседна Сирия.

Съюзници

Освен че разполага със значително военно превъзходство над "Хамас" и "Хизбула", Израел има и най-могъщия съюзник в света - Съединените щати. Като явно предупреждение към Техеран да не се меси, Вашингтон вече изпрати в източната част на Средиземно море два самолетоносача, единият от които е "Джералд Форд" - най-големият боен кораб в света.

Няколко американски военни съветници помагат на Израел, каза вчера Белият дом.

В събота министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин обяви разполагането на съвременни системи за противовъздушна отбрана в Близкия изток.

Всичко това доказва непоколебимия ангажимент на Съединените щати в подкрепа на техния съюзник Израел, чието съществуване, изглежда, не е заплашено, поне в краткосрочен план.

"Хамас" все пак има на своя страна Иран - заклетия враг на Израел и една от големите сили в Близкия изток.

Завчера иранският министър на външните работи Хосейн Амир Абдолахиан предупреди Израел, че ако не спре въздушните си удари в ивицата Газа, ситуацията в Близкия изток може да излезе извън контрол, съобщи Би Би Си.

Съединените щати също "носят вина", тъй като доставят оръжия на Израел, каза Абдолахиан.

И макар в неделя държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън да предупреди за опасност от ескалация в Близкия изток заради Иран и съюзниците му, то все пак вчера говорителят на Пентагона бригаден генерал Патрик Райдър заяви, че няма доказателства Техеран да е нареждал на свързаните с него милиции да атакуват американските войски в региона.

Западни анализатори впрочем смятат, че е малко вероятно Иран да се намеси пряко в конфликта. Те все пак припомнят неговата подкрепа за "Хамас", "Хизбула" и хусите в Йемен - т. нар. "Ос на съпротивата", враждебна към Израел.

"На този етап изглежда, че Иран няма интерес "Хизбула" да влезе в пълномащабна война" срещу Израел, коментира експертът Раз Зимт от Израелския институт за изследвания в областта на сигурността, цитиран от АФП. В същото време той предупреди, че "една израелска сухопътна инвазия (в ивицата Газа) може да принуди Иран да вземе решение да отвори нов активен фронт" в Ливан.

Преговорите за освобождаване на заложниците, които "Хамас" държи в ивицата Газа, бавят началото на очакваната израелска офанзива, отбелязва агенция Блумбърг.

Но надали ще я спрат. Израел няма да отложи офанзивата си в Газа заради заложниците, каза в публикувано днес интервю за в. "Билд" израелският министър на енергетиката Израел Кац, който е приближен на премиера Бенямин Нетаняху.

А говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби потвърди подкрепата на Съединените щати за такава операция.

"Не смятаме, че сега е моментът за прекратяване на огъня. Израел има право да се защити. Те все още имат работа за вършене, да преследват ръководството на "Хамас", заяви Кърби, цитиран от Ройтерс.

Бившият президент на САЩ Барак Обама обаче предупреди, че някои действия на Израел може да имат обратен ефект. Спирането на хранителните доставки, водоснабдяването и електрозахранването в ивицата Газа може да "втвърди позициите на палестинците за поколения" и да отслаби международната подкрепа за Израел, аргументира се Обама, на когото вицепрезидент бе именно Байдън.

Всъщност Израел и преди е прибягвал до подобри мерки, които върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк определи вчера като "форма на колективно наказание", противоречаща на международното право. Това обаче не му гарантира сигурността, както стана видно на 7 октомври. Бъдещето ще покаже дали евентуалното унищожаване на военния потенциал на "Хамас" ще е достатъчно за постигането на тази цел.

/ПТА/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 17:17 на 03.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация