site.btaЛидерът на Каталуния Карлес Пучдемон заявява в реч в парламента в Барселона, че иска да изпрати послание за диалог на останалата част от Испания през 2017 г.

Лидерът на Каталуния Карлес Пучдемон заявява в реч в парламента в Барселона, че иска да изпрати послание за диалог на останалата част от Испания през 2017 г.
Лидерът на Каталуния Карлес Пучдемон заявява в реч в парламента в Барселона, че иска да изпрати послание за диалог на останалата част от Испания през 2017 г.
Барселона - н ачало на предизборната кампания за регионални избори в Каталуния. Снимка: АП

На 10 октомври 2017 г. в Барселона в реч пред регионалния парламент министър-председателят на регионалното правителство Карлес Пучдемон заявява, че милиони каталунски граждани смятат, че Каталуния трябва да има своя държава и предлага на каталунския парламент засега да не се обявява независимост, за да се даде възможност за преговори с испанското правителство.

На 1 октомври 2027 г. премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон и други лидери на сепаратисткото движение организират референдум, с който се опитват да отделят Каталуния от Испания. За независимост на Каталуния се обявяват 90,18 процента от гласувалите на референдума 2,28 милиона души от общо 5,3-те милиона имащи право на глас в Каталуния. Против се обявили 7,83 процента от участниците в референдума.
Референдумът е определен като незаконен от испанското правителство.

Каталуния спечели правото да е независима държава, но нека преустановим процедурата, за да водим преговори с Мадрид, заяви каталунският лидер Карлес Пучдемон

Барселона, 10 октомври 2017 г. /БТА/ Лидерът на Каталуния Карлес Пучдемон заяви в реч в парламента в Барселона, че иска да изпрати послание за диалог на останалата част от Испания, предаде Ройтерс.
Пучдемон каза, че сегашните отношения с централното правителство на Испания не могат да продължат в този вид. Той заяви, че Каталуния си е спечелила правото да е независима държава и се аргументира, че резултатите от референдума на 1 октомври са отговор "да" на независимостта.
Пучдемон заяви, че иска мандат да обяви Каталуния за независима държава, но предлага засега да не се декларира независимост, за да се водят преговори с властите в Мадрид. Той отбеляза, че си струва да се проучи възможността за международно посредничество в тези преговори и добави, че "конфликтът" с Испания може да се реши по пътя на преговорите.
Пучдемон предложи да се изчака "няколко седмици" с цел улесняване на диалога, предаде Асошиейтед прес.
В речта си Пучдемон бе силно критичен към реакцията на испанското правителство на референдума. Той обаче заяви, че каталунците нямат нищо против Испания или испанците и иска те да постигнат по-добро взаимно разбирателство.

***

Негласното обявяване на независимост на Каталуния е недопустимо, заяви испанското правителство

Мадрид, 10 октомври 2017 г. /БТА/ Негласното обявяване на независимост на Каталуния е недопустимо, заяви говорител на испанското правителство, цитиран от Франс прес.
"Неявно обявяване на независимост, последвано от явно преустановяване, не е допустимо", каза говорителят.
"Правителството смята за недопустимо да се придава юридическа сила на закона за референдума, чието действие бе преустановено от Конституционния съд. Също така е недопустимо да се прави неявно изразено провъзгласяване на независимост, а след това то да се преустанови", казаха представителите на испанските власти.
Лидерът на опозицията в парламента на Каталуния заяви, че твърдението на регионалния лидер Карлес Пучдемон, че има мандат да обяви независимост от Испания е преврат и няма подкрепа в Европа, предаде Асошиейтед прес.
Инес Аримадас от партия "Сиудаданос" заяви, че мнозинството каталунци се възприемат като каталунци, испанци и европейци и че те няма да позволят на регионални политици "да разбият сърцата им".
В речта си пред каталунския парламент премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон заяви, че убедителната победа в спорния референдум за независимост от 1 октомври дава на правителството му основание да осъществи отдавнашното си желание да скъса многовековните връзки с Испания. По-малко от половината каталунци с право на глас участваха в референдума, отбелязва АП.
Пучдемон предложи на каталунския парламент да преустанови действието на деклариране на независимост, за да се даде време за диалог и призова испанското правителство да приеме посредничество в този политически спор.

***

Конституцията на Испания позволява на Мадрид да "вземе под контрол" Каталуния

Мадрид, 10 октомври 2017 г. /Гийом Декам от Франс прес/ Хипотезата за едностранно обявяване на независимост в Каталуния накара ръководителя на испанското правителство Мариано Рахой да заговори за задействане на член 155 от конституцията, който позволява на централните власти да "установят контрол" върху региона, непознат досега сценарий.
   
Какво казва конституцията?
   
Испания е изключително децентрализирана страна и приетата през 1978 г. конституция дава на 17-те региона, наречени "автономни области", широки правомощия, например в сферата на здравеопазването и образованието.
Тя  обаче предвижда и механизми, които позволяват на централната власт да се намеси пряко в делата на даден регион в случай на криза.
При каталунската криза, най-голямата след възстановяването на демокрацията, Конституционният съд (КС) заяви, че "референдумът за самоопределение" от 1 октомври е противоконституционен.
Борещите се за независимост политически сили уверяват, че са го спечелили с 90,18 процента от гласовете и могат, въпреки решението на КС, да обявят независимост.
За да ги възпрепятства, правителството може да прибегне до член 155 от конституцията.
Тази разпоредба, която не е била използвана никога досега, позволява да се вземат "необходимите мерки, за да накара да се спазват задълженията", наложени от конституцията или други закони, със "съгласието на абсолютно мнозинство в Сената".
   
Какви мерки са необходими?
   
Той не изброява "необходимите мерки", откъдето произтича несигурност за неговото прилагане. Ето какво казват специалисти по конституционно право.
Член 155 позволява да "се поставят под контрол политическите и административните органи на разбунтувала се автономна област", обясни за АФП Тереса Фреишес от Барселонския автономен университет.
Следователно това води до временно отменяне на автономията на региона, каза Хосе Карлос Кано Монтехано от университета "Комплутенсе" в Мадрид.
Чиновници и хора на изборни длъжности могат да бъдат временно отстранени или заменени.
Така председателят на регионалното правителство на Каталуния Карлес Пучдемон е възможно да бъде заменен с префекта на Каталуния, главния представител на държавата в региона.
Същевременно централното правителство има право да поеме някои от компетенциите на Барселона, "като обществения ред и комуналните услуги".
Според Хавиер Перес Ройо от Севилския университет мерките може да стигнат до "преустановяване на правомощията на (регионалното сепаратистко) правителство, до поставяне на (каталунската полиция) "Мосос д'Ескуадра" на заповедите на вътрешния министър" и дори до "затваряне на регионалния парламент".
Възможно е да последват и регионални избори, каза Кано Монтехано.
Някои каталунци обаче може да погледнат с много лошо око на това установяване на контрол и да се увеличи напрежението.

Как се задейства член 155?
   
Испанският премиер няма право да задейства едностранно член 155.
Той трябва първо да призове председателя на правителството на въпросния регион да възстанови конституционния ред и да му даде срок, в който да направи това.
Ако това не стане, Рахой сезира Сената, където неговата Народна партия има мнозинство, и съобщава какви "необходими мерки" смята да приложи.
По принцип се събира сенаторска комисия, а след това всички членове на горната камара на пленарно заседание. Ако предложенията на премиера бъдат одобрени с абсолютно мнозинство, той получава право да ги приложи.
Процесът обаче може да отнеме време. "Дори при съкратена процедура е възможно да е необходима една седмица", каза един сенатор пред АФП. Според Перес Ройо този срок е 8-10 дни.
   
Други възможности?
   
Освен член 155, правителството разполага и с други лостове. То може да обяви "извънредно положение", "изключително положение" или "състояние на обсада"
Обявяването на тези три положения може да засегне "свободата на движение или свободата на събирания" на испанците, припомни Кано Монтехано.
Най-сетне, законът за "националната сигурност", обнародван през 2015 г., позволява на правителството да обяви, че цялата страна се намира в "ситуация, застрашаваща националната сигурност".
Според Рахой тази процедура е за действие при междинни ситуации между "обикновените кризи, извънредното положение, изключителното положение и обсадата" и позволява да се вземат законодателни решения с укази, например да се постави под пряк контрол каталунската полиция.
Мерки, които пораждат риск от разпалване на страстите.    

***

Подписването на декларацията за независимост на Каталуния засега е символичен акт

Барселона, 11 октомври 2017 г. /БТА/ Декларацията за независимост на Каталуния, подписана вчера от каталунските депутати, подкрепящи отделянето, и от каталунския премиер Карлес Пучдемон, за момента е символичен акт, заяви говорителят на регионалното правителство, цитиран от Франс прес.
"Декларацията трябва да бъде направена от каталунския парламент", а това в случая не е така, обясни говорителят Жорди Турул. Подписването беше "символичен акт, с който всички потвърдихме ангажимента си да обявим независимост", допълни той.

***

Испанското правителство се събира на извънредно заседание заради кризата около Каталуния

Мадрид, 11 октомври 2017 г. /БТА/ Испанското правителство се събира на извънредно заседание, за да обсъди следващите стъпки, за да се попречи на североизточната автономна област Каталуния да провъзгласи независимост, предаде Асошиейтед прес.
Вчера каталунският регионален премиер Карлес Пучдемон заяви, че ще има отделяне, но за няколко седмици замразява процеса, за да улесни воденето на преговори.
В отговор Испания окачестви провъзгласяването на независимост като недопустимо и основано на един  недействителен референдум.
По-късно днес испанският премиер Мариано Рахой ще участва в дискусия в парламента по темата и ще представи намеренията си.
Испанският министър на външните работи Алфонсо Дастис нарече вчерашната реч на Пучдемон "номер", но заяви, че има пространство за преговори в рамките на испанската конституция, предаде Ройтерс. Той каза това в интервю за френското радио "Европа 1", посочвайки също така в отговор на въпрос, че испанската конституция не  позволява произвеждането на нов референдум. "Не можем да приемем част от каталунците да решава за цяла Испания", каза Дастис.

***

Каталуния: независимостта ще почака - коментари в западния печат

София, 11 октомври 2017 г. /БТА/ Урните казаха "да" на независимостта и това е пътят, по-който съм склонен да поемем. Приемам правомощията, дадени ми от народа, който иска Каталуния да бъде независима държава под формата на република, обяви в началото на речта си вчера каталунският регионален премиер - сепаратист Карлес Пучдемон. Минута по-късно обаче той уточни, че парламентът отлага влизането в сила на тази декларация, за да започне диалог с Мадрид за намиране на решение чрез споразумение, пише френският в. "Фигаро". Тази еквилибристка позиция повтаря предложение на евродепутат от партията на Пучдемон, дал идея да се последва примерът на Словения, която преди време също отложи влизането в сила на декларация за независимост, за да преговаря със страната, която искаше да напусне - разклатена Югославия, припомня вестникът.
В 40-минутна реч пред каталунския парламент Пучдемон аргументира предложението си с желанието за намаляване на напрежението, допълва "Фигаро".
Малко повече от седмица след референдума за самоопределение на Каталуния нейният президент, притиснат от всички страни, вчера избра в крайна сметка междинен път, отбелязва в. "Монд". Жестът очевидно не бе оценен от испанското консервативно правителство, което час след речта на Пучдемон възрази срещу стратегията на каталунския президент. Непряко обявяване на независимост, последвано от пряко отлагане е недопустимо, заяви говорител на правителството. Двусмислената реч на Пучдемон предизвика гняв и в собствения му лагер. Каталунските привърженици на отделянето очакваха обявяването на категорична независимост, но той не успя да ги убеди, избирайки компромиса, посочва всекидневникът.
Под натиска на милиони погледи водачът на каталунското правителство направи впечатляващ завой и със сигурност произнесе единствената реч, с която можеше да избегне едновременно огромното разочарование на своите - сепаратистите, на които обеща "Елдорадото" на независимостта - и авторитарна реакция на властите в Мадрид, подчертава в. "Либерасион".
Каталуния се отдръпна от ръба на пропастта и в последната минута поиска преговори с Испанското правителство за преодоляване на кризата, пише британският в. "Индипендънт". С резултатите от референдума на 1 октомври Каталуния си заслужи правото да бъде независима държава, заяви Пучдемон, но изтъкна, че ако всеки действа отговорно, конфликтът може да бъде решен спокойно. Президентът призова каталунците да продължат да се самоизразяват по цивилизован и мирен начин, политическите партии да помогнат думите им да намалят напрежението, а испанското правителство - да се откаже от репресивните си тактики, отбелязва "Индипендънт". Пучдемон беше крайно критичен към действията на испанското правителство след референдума и използваното от полицията насилие, в резултат на което пострадаха няколкостотин души, но заяви, че каталунците не са противници на Испания или испанците, допълва изданието.
В речта си Пучдемон обърна внимание и на тревогите на много хора от цяла Испания, посочва в. "Гардиън". Искам да отправя към вас послание за спокойствие и уважение, за политическа воля за диалог и съгласие, каза той. Ние не сме престъпници, не сме луди, не извършваме преврат. Ние сме нормални хора, които искат да могат да гласуват и които са готови да започнат диалог за осъществяването на това по постигнат със споразумение начин, цитира го вестникът.
Дългоочакваната реч на каталунският президент беше изпълнена с толкова условности и двусмисленост, че може да бъде тълкувана по хиляди различни начини. Някои ще кажат, че Пучдемон се опитва да изнудва испанската държава, а други, че протяга маслинова клонка, отбелязва в друга статия "Гардиън".
Прекъсвайки процеса на отделяне, каталунският президент даде знак за готовност за преговори на критиците и наблюдателите в Испания и Европейския съюз, който се опасява от надигане на сепаратизма във преживяващия все повече сътресения 28-членен блок, коментира в. "Вашингтон пост". Речта на Пучдемон едва ли ще внесе особено успокоение в ескалиращия конфликт, шокирал наблюдателите по света. В стъпка, която някои анализатори разглеждат като намерение да удовлетвори и двете страни, той представи каталунската независимост като неизбежна, но отложи процеса, за да даде възможност за диалог с испански и европейски представители, допълва всекидневникът.

***

Неочакваният лидер на движението за независимост на Каталуния

Барселона, 11 октомври 2017 г. /ДПА/ За по-малко от две години от напълно непознат за испанците политик Карлес Пучдемон се превърна в човека, отправил най-сериозното предизвикателство за Мадрид от десетилетия. Независимо дали Каталуния стане или не стане независима, името му ще се помни още много години.
"По-близо сме до сбъдване на историческия си копнеж", каза той в телевизионно обръщение миналата седмица след произвеждането на спорния референдум.
"Мисля, че си спечелихме правото да бъдем чути", заяви няколко дни преди това Пучдемон в интервю за Би Би Си.
Филолог и журналист по образование и професия през януари 2006 г. той става регионален премиер на Каталуния почти по случайност. Малцина биха предположили, че един ден той ще стане приемник на бившия регионален премиер Артур Мас. Мас, също като Пучдемон, е представител на партията Демократична конвергенция на Каталуния (ДКК). Пучдемон го замени на поста, след като Мас беше принуден от по-малкия си коалиционен партньор в управлението, извънсистемната партия "Кандидатура за народно единство", да се оттегли.
По онова време подкрепата за ДКК беше придобила толкова ключово значение за каталунското управление, че Мас - който беше начело на движението за независимост още от самото му начало, трябваше да се дръпне настрана, за да бъде избегната криза.
Пучдемон, който силно вярва в независимостта, беше кмет на каталунския град Жирона, влезе в голямата политика с мисията да поведе Каталуния към независимост от Испания.
"Сега не е време за страхливци, нито за колебания. Време е да се нагърбим с отговорност", каза той в речта си при  встъпване в длъжност като регионален премиер на 10 януари 2016 г.
"Наясно съм, че започваме процес, който няма да е нито лек, нито спокоен. Ще трябва да сме смели, но не безразсъдни", заяви той още в онзи ден.
Година и девет месеца по-късно мнозина смятат, че Пучдемон наистина е действал безразсъдно и го обвиняват, че е довел каталунците до ръба на пропастта.
На 7 септември 54-годишният Пучдемон потвърди, че е верен на голямото си предизвикателство, насрочвайки   референдум за независимост въпреки съпротивата и предупрежденията на испанския премиер Мариано Рахой.
На 1 октомври над 2 милиона каталунци гласуваха за отделяне от Испания на референдум, забранен от Конституционния съд на Испания и съпроводен с полицейски репресии.
По повод критиките към себе си Пучдемон казва, че би предпочел да се постигне споразумение с испанските власти за референдума. Той обаче остава непреклонен в отправеното предизвикателство.
"Ако свием знамената и се предадем, краят ще е лош", каза Пучдемон преди референдума в интервю за испанския телевизионен канал "Ла Сеста". "Волята да се гласува е непоколебима, трябва да действаме. Не извършваме престъпление."
За разлика от Мас, който постепенно премина от националистически позиции към поддръжник на независимостта, Пучдемон винаги е бил неин привърженик.
Макар от десетилетия да е член на партията на Мас, която сега се нарича Европейска демократична партия на Каталуния, той е членувал и в различни каталунски организации, подкрепящи независимостта.
Пучдемон беше начело на сдружението на каталунските общини за отделяне от Испания, което организира предишните, необвързващи референдуми за независимост.
Преди през 2006 г. да влезе в политиката, Пучдемон следва каталунска филология и работи като журналист. Бил е главен редактор на каталунския ежедневник "Пунт", директор на информационната агенция на Каталуния и има издадени няколко книги и есета.
Пучдемон е почитател на рок музиката и е доста активен в социалните мрежи, където пише почти ежедневно. Говори испански, каталунски, френски, английски и румънски, тъй като съпругата му Марчела Топор, която е 15 години по-млада от него, е родена в Румъния. Имат две дъщери.
От 25 януари 1983 г., когато е на 21-годишна възраст, Пучдемон сякаш живее втори живот, след като оцелява при тежка катастрофа. Получава наранявания по лицето и до ден днешен ги прикрива чрез характерната си прическа, станала предмет на много шеги, дори в неговата партия.
Сега политическият му живот виси на косъм и зависи от  развоя на продължаващата криза в Испания.

През октомври 2017 г. Карлес Пучдемон напуска Испания и се установява в Белгия, след като е призован да се яви в съда и да отговаря за действията си. 

/ГИ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 19:49 на 16.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация