ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА

site.btaПартийните изборни битки поставят на изпитание подкрепата за Украйна, коментира западният печат

Партийните изборни битки поставят на изпитание подкрепата за Украйна, коментира западният печат
Партийните изборни битки поставят на изпитание подкрепата за Украйна, коментира западният печат
Украинският президент Володимир Зеленски на срещата на върха на НАТО в Литва на 12 юли 2023 г. Снимка: АП

Партийните битки във Вашингтон и очевидната безизходица във войната в Украйна поставиха под въпрос подкрепата на САЩ за Киев, отбелязва британският в. "Файненшъл таймс".

Изданието фокусира вниманието си на това, че президентът на САЩ Джо Байдън бе домакин на разговор със западните лидери за координиране на помощта за Украйна след компромис за запазване на работата на американското правителство, който изключваше повече помощ за страната.

Целта на разговора изглежда бе да се успокоят разтревожените съюзници, тъй като Украйна се опитва да спечели някакво предимство в битката, която все повече прилича на безизходица, докато Киев се подготвя за още една трудна зима, коментира "Файненшъл таймс".

Администрацията на Байдън настоява Конгресът скоро да проведе ново гласуване за допълнителни средства за Украйна, но вътрешните борби на Капитолийския хълм поставиха под съмнение спешната допълнителна помощ.

Белият дом ще обяви скоро поредния пакет помощи от смъртоносни оръжия за Украйна и разполага с достатъчно средства, за да продължи да помага на Киев още известно време, заявиха официални американски представители, но добавиха, че Конгресът ще трябва да гласува скоро.

В разговора се включиха лидерите на Канада, Италия, Япония, Полша, Румъния, Великобритания, Франция, НАТО, Европейската комисия и Европейския съвет. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че това е бил "добър телефонен разговор", и добави, че подкрепата на Европа за Украйна е "непоколебима". Тя заяви, че е предложила 50 милиарда евро макрофинансова помощ за Украйна, обещала е 1 милион евро за боеприпаси, които да бъдат доставени до март 2024 г., и е заявила, че ЕС ще предприеме действия, за да осигури "пълна отговорност за руските престъпления срещу украинците".

В изявление на германското канцлерство се казва, че разговорът е бил съсредоточен върху "твърдото убеждение на всички участници, че трябва да подкрепим Украйна в нейната отбранителна битка срещу руската агресия толкова дълго, колкото е необходимо".

Но битките във Вашингтон поставят под съмнение подкрепата на САЩ за Украйна, подчертава в коментара си "Файненшъл таймс".

"През 2024 г. Русия планира да увеличи бюджета си заради инвазията с 68 процента", каза вчера на Варшавския форум за сигурност Олена Халушка, съосновател на международния център за победа на Украйна, в очевидна препратка към плановете на Москва за разходи за отбрана.

"Ако Западът има сериозни намерения да защити и да помогне на Украйна, за да бъде спасена тя като суверенна държава, е изключително важно да се уверим, че разполагаме с достатъчно ресурси да спечелим бързо тази война", добави Халушка, цитирана от британския вестник.

В коментар, озаглавен "Помощта за Украйна е в застой на фона на объркването около евентуалната сделка между Байдън и Маккарти" американското сп. "Нюзуик" обръща внимание на противоречивите сигнали от Белия дом за вероятна сделка за финансиране на Украйна между президента Джо Байдън и вече отстранения председател на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти, които внесоха объркване във Вашингтон докато американските законодатели търсят консенсус по нов пакет от помощи за Киев.

"Налице е двупартиен фокус и съгласие за продължаване на финансирането за Украйна", каза на брифинг говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер, когато бе помолена да разясни коментарите на американския президент, но отказа да поясни дали Байдън и вече бившият председател на Камарата на представителите Маккарти са постигнали сделка за Украйна, след като Конгресът не включи никаква допълнителна помощ за Киев в законопроекта за разходите.

Но в опита си да оттегли изявлението на президента Белият дом изглежда окуражи консервативните републиканци от Камарата на представителите, които се противопоставят на предоставянето на повече военна помощ за Украйна.

"Какво имаше в тайната задкулисна сделка за Украйна", заяви в речта си от трибуната на Камарата на представителите републиканецът Мат Гейц от щата Флорида, който оглави усилията за свалянето на Маккарти от председателския пост. "Какви ангажименти бяха поети пред президента Байдън", запита той.

В уводна статия на същата тема френският в. "Монд" коментира, че силата на демокрациите се крие във факта, че по своята същност редовно изискваното одобрение от страна на гражданите означава изборът, направен от политическите им лидери, да може да бъде оспорван. Резултатът от изборите в Словакия тази неделя, на 1 октомври, и гласуването в Конгреса на САЩ ден по-рано, за да се избегне спирането на работата на федералното правителство, напомниха за това. И двете са предупреждения срещу използването на войната, водена от Русия в Украйна, за вътрешнополитически цели, посочва вестникът.

Във Вашингтон подкрепата за Украйна също изглежда се превръща в политически променлива величина, въпреки факта, че тя допринесе за възстановяването на международния авторитет на САЩ, който бе подкопан от плачевното изтегляне от Афганистан, продължава анализа си в. "Монд". Демократите и републиканците постигнаха рядко срещан консенсус за удължаване на работата на правителството само с 45 дни, но с цената на жертване на пакета от помощи, който президентът Володимир Зеленски току-що енергично бе защитил в Конгреса.

Подобно на изборите в Словакия, гласуването в Конгреса все още не отразява вълна от подкрепа. Крилото на голямата стара Републиканска партия, което най-много подкрепя Доналд Тръмп, разгневено от дългогодишното увлечение на бившия американски президент по Путин, със сигурност превръща принципа на отстъплението в претекст за завръщане на Америка към величието. Но силата на истинския двупартиен консенсус по отношение на Украйна ще бъде действително проверена през ноември в края на току-що постигнатото временно споразумение. Решимостта на най-убедените тръмписти да свалят от власт председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти, обвинен в престъплението сътрудничество с врага демократ, извежда като перспектива централното място на Украйна във вътрешната война, която опустошава консервативния лагер, коментира френският вестник.

Тези събития напомнят на демокрациите за техните задължения. Съгласието за продължаване на подкрепата за Украйна изисква неуморни усилия за обяснение - повтаряне на необходимостта от зачитане на териториалната цялост и границите. Също така се отправя предупреждение, че помощта за Киев цели да предотврати превръщането на най-бруталната сила в единственото правило в отношенията между народите, заключава в. "Монд".

В коментар британският в. "Гардиън" отбелязва, че синьо-жълтият флаг все още се вее високо над площади и обществени сгради във Великобритания, показвайки непоколебимата и трайна солидарност с военните усилия на Украйна.

Е, поне на теория, посочва вестникът. Защото вече се усеща как умората се спуска надолу, подобно на тежка есенна мъгла, която се скупчва в дъното на долината; нещо като странна обществена летаргия, която тихо задушава силните емоции от първите дни на войната. След като твърде бързо излезе с предположението, че Киев не може да се противопостави на могъщата руска армия, британското обществено мнение се насочи към една също толкова нереалистична идея, а именно, че храбрата Украйна би могла по някакъв начин да постигне победа като тази на Давид срещу Голиат над ерозиращата суперсила в рамките на една година. Със сигурност бихме могли да се примирим с една зима на рязко повишаване на сметките за газ, ако това е цената, която трябва да се плати за мира в Европа. Само че вече втора зима не смеем да пуснем централното отопление, а историите от фронтовата линия вече не са за украински фермери, които с радост изтеглят с тракторите си закъсали танкове, а за жестока война на изтощение, която може да продължи и цяло десетилетие.

Това е най-опасният момент за Украйна, чиито военнослужещи са блокирани в критично важна военна офанзива, а цивилното население е изправено пред поредната жестока зима, в която Русия се опитва да ги замрази, атакувайки енергийната им инфраструктура. Но именно западната, а не украинската решимост показва най-тревожните признаци на отслабване - републиканците в Конгреса на САЩ се въздържат да подпишат пакета за военна помощ на Джо Байдън, а на изборите в Словакия миналата седмица победа постигна проруски популист, който обеща да прекрати подкрепата за Украйна, отбелязва "Гардиън".

Според британския вестник идеята, че благотворителността трябва да започва у дома, което отдавна се използва като бухалка срещу разходите за чуждестранна помощ, сега се превръща в аргумент срещу военната помощ, въпреки че западната военна подкрепа за Украйна е всичко друго, но не и благотворителност - ако не друго, това са пари за изкупване на вина. Съюзниците на Украйна имат екзистенциален интерес от спирането на руската агресия в Европа, но не искат да рискуват живота на собствените си военнослужещи, така че вместо това бяха убедени да извадят чековата книжка - както за оръжия, така и за да поемат последиците за собствените си икономики от повишаването на цените на петрола и газа.

Членовете на Консервативната партия във Великобритания обичат малко патриотично блъскане по темата за отбраната. Но ако им се наложи да избират между намаляването на данъците у дома и подкрепата за чужда война в чужбина - бихте ли заложили бъдещето на Европа срещу постигнатия резултат, пита британският вестник.

"Имаме шанс да помогнем да приключим с това", пише бившият британски министър на отбраната Бен Уолъс във в. "Дейли телеграф". "Руската армия се пропуква", смята той. Но може би само ако западната политика не се пропука първа, заключава "Гардиън".

На свой ред "Политико" отбелязва, че дебатът за това дали да се одобри финансирането за продължаване на помощта за воюващата страна само се усложни през последните дни. Байдън намекна още в неделя за споразумението, което е постигнал с бившия републикански председател на Камарата на представителите Кевин Маккарти относно помощта за Украйна. Но Маккарти отрече да е сключвал такова споразумение.

Американският в. "Ню Йорк таймс" обаче припомня, че Маккарти е сигнализирал преди няколко дни в предаването "С лице към нацията" на телевизия Си Би Ес, че е готов да сключи сделка за запазване на военната помощ за Украйна, но такова споразумение ще зависи от това дали Конгресът ще направи значителни промени в сигурността по границите, включително относно начина, по който мигрантите подават молби за убежище.

Републиканците, които подкрепят Украйна, съставляват мнозинството от членовете на голямата стара Републиканска партия в Конгреса и един от тях, сенаторът Линдзи Греъм от Южна Каролина, прогнозира в същото предаване "С лице към нацията" на Си Би Ес, че сенаторите ще изготвят предложение за помощ с 60 милиарда долара или повече, за да подпомогнат Киев "през следващия сезон на сражения".

Украински официални лица заявиха, че са успокоени от публичната подкрепа на Белия дом, Пентагона и други съюзници в Конгреса и разбират, че САЩ навлизат в година на избори, посочва в коментар на същата тема друг американски вестник - "Вашингтон пост".

"Тук, в Украйна, разбираме много добре, че изборният процес в САЩ е започнал", каза Роман Лозински, украински депутат, който също така е служил в армията от началото на войната през февруари 2022 година. "И в резултат на това могат да бъдат взети различни решения за подкрепата на партньорите, в частност за Украйна", добави той.

"Ние обаче сме убедени, че Украйна доказва на бойното поле какво всъщност представлява борбата за демокрация", каза още Лозински. "Вярвам, че САЩ, като истински лидер в разпространението на демократичните принципи в света, няма да направят нито една крачка назад в подкрепата си за Украйна", заключи той.

Но за други нарастващото политизиране на помощта за Украйна бележи тревожна промяна, която може да се окаже пречка за нейната борба срещу Русия или да изправи на нокти украинската икономика.

Конгресмените решават да изоставят Украйна, докато помощта за Киев е вероятно най-добрата в историята възвръщаемост на инвестициите във външната политика на САЩ", смята Дария Каленюк, изпълнителен директор на центъра за борба с корупцията в Украйна, която често се среща със законодатели във Вашингтон, за да лобира за повече помощ. Тя също така се позовава на американските "ценности".

"Америка е изградена върху ценности, които са универсални за всички човешки същества, и ние в Украйна умираме за тези ценности", каза Каленюк. "Тази сутрин разбрах, че сега за много американски политици ценностите не означават нищо. За тях е по-важно да останат на власт на всяка цена", посочи тя.

За да се добави нова обида към предишната, решението за изключване на финансирането на Украйна от законопроекта дойде по-малко от две седмици, след като украинският президент Володимир Зеленски пътува до Вашингтон, за да търси подкрепата на САЩ, отбелязва "Вашингтон пост".

Според американския вестник Зеленски неотдавна бе изразил опасения, че чуждестранната помощ за Украйна може рязко да намалее с продължаването на войната. В интервю за украинската телевизия през август той каза: "Украйна трябва да порасне и да разбере, че в един или друг момент може да се окажем сами, защото един или друг партньор може да се отдалечи поради вътрешни процеси или дори поради избори в своята страна".

"Има голям риск да останем сами", добави Зеленски, цитиран от "Вашингтон пост".

/НС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 03:52 на 22.02.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация