Програмата за подпомагане на украинските бежанци се удължава до края на 2023 г. при същите условия

site.btaРезултатите за летния туристически сезон надминаха миналогодишните, заяви пред БТА началникът на кабинета на министерството на туризма Марияна Кордова

Резултатите за летния туристически сезон надминаха миналогодишните, заяви пред БТА началникът на кабинета на министерството на туризма Марияна Кордова
Резултатите за летния туристически сезон надминаха миналогодишните, заяви пред БТА началникът на кабинета на министерството на туризма Марияна Кордова
Снимка: Христо Стефанов/БТА, архив

Резултатите за летния туристически сезон са достигнали прогнозните на Министерството на туризма, като към септември 2023 г. отчитаме 4,5 млн. регистрации, съобщи в интервю за БТА началникът на кабинета на Министерството на туризма Марияна Кордова. Тя напомни, че по данни на НСИ резултатите за летен сезон 2022 г. бяха 4,4 млн. 

Разговорът с Марияна Кордова е във връзка с предстоящото в София следващата седмица 109-о заседание на Борда на директорите на Европейската туристическа комисия и в навечерието на Световния ден на туризма - 27 септември.

По категория "страна произход" на туристите може да отбележим, че имаме пълно възстановяване на туристическия поток от Полша и увеличение на туристите, идващи от Румъния и Чехия, каза началникът на кабинета на министър Зарица Динкова. Тя допълни, че е увеличен и броят на българските туристи и усилено се работи за достигане на резултатите отпреди пандемията за пазарите във Великобритания и Германия. 

Тя напомни, че националната статистика за периода юни-август 2023 г. отчита 3,8 млн. регистрирани туристи, от които 1,9 млн. българи и 1,9 млн. чужденци. За същия период на 2022 г. са отчетени 3,5 млн. туристи, от които 1,8 млн. са българи и 1,7 млн. са чужденци, т.е. на база на тримесечие отчитаме ръст от 8 на сто за 2023 г. спрямо 2022 г. 

"Летният туристически сезон тази година стартира много добре, но през определени моменти трябваше да се справя с редица трудности, породени от независещи от нас обстоятелства и от това, че страната ни граничи с военен конфликт. Знаете, че имахме сериозни кризи, които изправиха и нас, и бизнеса пред изпитания. Успяхме да ги преодолеем с незабавна реакция, координирани действия между институциите и активна комуникация. Следва да бъде подчертано, че Министерството на туризма не е спряло нито за момент своята маркетингова и рекламна дейност на дестинация България на стратегическите ни пазари", посочи Кордова.

За периода юни-август 2023 г. отчитаме увеличение от 14 на сто спрямо същия период на предишната година. В номинално изражение това са 1,1 млн. пътници за цитирания период на 2023 г., преминали през летищата на Варна и Бургас. За септември 2023 г. на летищата във Варна и Бургас се очаква да пристигнат 1500 полета. За сравнение през септември 2022 г. те са били 1394, каза началникът на кабинета на министър Динкова.

Туризмът след наводненията по Южното Черноморие

Няма масови анулации на полети след наводненията в община Царево, каза Кордова. "Регистрираме спад от около 5 на сто за септември, но няма данни тези анулации да са пряко свързани с бедствието. Във всеки един период са възможни такива отклонения, като причините могат да бъдат от най-различен характер, включително и промяна на плановете в последния момент", допълни тя. Кордова изтъкна, че община Царево традиционно разчита в по-голяма степен на българските туристи. Още преди наводнението нашите прогнози за нея бяха за около 70-80 на сто български туристи през септември 2023 г., отбеляза Кордова и изтъкна, че значителна част от чуждестранните туристи, които пристигат на летище Бургас, почиват на "Слънчев бряг", който не беше засегнат от наводненията.

Данни от двете летища

За септември 2023 г. на летищата във Варна и Бургас се очаква да пристигнат 1500 полета, каза Марияна Кордова и посочи, че през септември 2022 г. те са били 1394. За периода юни-август 2023 г. отчитаме увеличение от 14 на сто спрямо същия период за предишната година. В номинално изражение това са 1,1 млн. пътници за цитирания период на 2023 г., преминали през летищата на Варна и Бургас, каза още Кордова.

Приносът на сектора 

С ръст от повече от две трети спрямо приеманата за рекордна за българския туризъм 2019 г. преди началото на пандемията ще посрещне секторът Световния ден на туризма, коментира Кордова. Според доклада на Световния съвет за пътувания и туризъм (WTCC) секторът на туризма съставя около 10 на сто от реалната икономика на България, или 19,1 млрд. лв. за 2023 г., при 6,5 на сто през 2022 г. и 9,9 на сто през 2019 г., посочи още началникът на кабинета. Тя отбеляза, че според проучването на Европейската туристическа комисия България се нарежда сред държавите с най-бързо възстановяване на входящия туризъм и добро съотношение между цена и качество. Данните на Европейската туристическа комисия сочат, че броят на чужденците, посетили България, е нараснал с 21 на сто спрямо същия период на 2019 г., а цифрите от местата за настаняване показват равнище на възстановяване от 92,4 на сто за същия период.

Марияна Кордова посочи, че страната ни има и проблеми с хроничен характер, като този с инфраструктурата, транспортните връзки, липсата на кадри и недоброто развитие на различните видове туризъм. Това са проблемите, върху които сме се съсредоточили с екипа на министерството, за да намерим най-оптималните начини за решаването им.

"България по традиция се позиционира на световната туристическа карта като дестинация за морски и за ски туризъм. Нашата задача е да покажем, че България е дестинация с много повече възможности като СПА, културен, градски, бизнес, селски, еко, винен и гурме и много други видове туризъм", допълни тя.

Програмата за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна

По Програмата за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в Република България, която след последното й удължаване, изтича на 30 септември, Кордова съобщи, че в момента се финализира плащането по списък 19 на стойност над 8 млн. лв. В тази сума е включено и доплащането за периода от 1 юни 2023 г. - 16 ноември 2023 г. в размер на 1,5 млн. лв. (с ДДС ) и първото плащане за април, май, юни в размер на 6,7 млн. лв. (с ДДС ). Паралено с това изготвяме и нов списък за плащане, в който ще бъдат включени месеците юли и август 2023 г., и доплащане за периода 16 ноември 2022 г. - 31 юли 2023 г., каза началникът на кабинета на министъра. Тя допълни, че остава да бъдат разплатени около 1,7 млн. лв. за септември 2023 г. (с ДДС ). Заложени са и очаквани стойности за удължаване на Програмата, при същите условия, до края на 2023 г.

Следва пълният текст на интервюто:

- Госпожо Кордова, какво показват данните в Единната система за туристическа информация за общия брой регистрации на туристи за август?

- През август са регистрирани 1,62 млн. туристи. От тях 780 000 са българи и 840 000 са чужденци, като в цифрата за чужденците не са включени украинските граждани. За сравнение през м. август 2022 г. туристите са били 1,45 млн., което е със 150 000 по-малко спрямо същия период тази година. Тези 1,45 млн. туристи се разпределят на 700 000 българи и 750 000 чужденци по данни от НСИ, т.е. отчитаме ръст от около 11 на сто. 

- Моля да дадете същите данни за периода юни-август 2023 спрямо същия период юни- август на 2022 г.?

- Статистиката от НСИ за периода юни-август 2023 г. отчита 3,8 млн. регистрирани туристи, от които 1,9 млн. българи и 1,9 млн. чужденци. За същия период на 2022 г. са отчетени 3,5 млн. туристи, от които 1,8 млн. са българи и 1,7 млн. са чужденци, т.е. на база на тримесечие отчитаме ръст от 8 на сто за 2023 г. спрямо 2022 г. По категория "страна произход" на туристите може да отбележим, че имаме пълно възстановяване на туристическия поток от Полша и увеличение на туристите, идващи от Румъния и Чехия. Увеличен е и броят на българските туристи. Усилено работим за достигане на резултатите отпреди пандемията за пазарите във Великобритания и Германия. 

- Как се отрази ситуацията с наводненията по Южното Черноморие и какви са очакванията за резултатите през септември - брой почиващи, отказани резервации дали има? Какви са възможностите за удължаването на летния сезон по морето и докога?

- Бедствието е разрушително природно явление, което не се поддава на контрола на човека. Този негов характер винаги има неблагоприятни последствия за човека и неговата дейност. Туризмът не прави изключение, тъй като е част от икономическата му дейност. Въпреки това бяха положени всички усилия на ниво правителство и местна власт, за да бъдат преодолени последствията на тази природна стихия и максимално бързо да бъде възстановен нормалният ритъм на живот и работа в засегнатите райони. Нашите очаквания са община Царево да отчете един силен летен сезон за 2023 г. и в този си анализ се базираме на данните спрямо 2022 г. Крайните резултати за септември 2023 г. ще можем да проследим през следващите месеци. 

Удължаването на "крилата на сезона" е мисия, по която Министерството на туризма не е преставало да работи. В най-скоро време ще бъдат представени и конкретните мерки, които са предприети от нас по тази тема.

- Какви са данните от летищата във Варна и в Бургас за периода юни-август? След наводненията каква е картината по летищата?

- За периода юни-август 2023 г. отчитаме увеличение от 14 на сто спрямо същия период за предишната година. В номинално изражение това са 1,1 млн. пътници за цитирания период на 2023 г., преминали през летищата на Варна и Бургас. За септември 2023 г. на летищата във Варна и Бургас се очаква да пристигнат 1500 полета. За сравнение през септември 2022 г. те са били 1394. 

Няма масови анулации на полети след наводненията в община Царево. Регистрираме спад от около 5 на сто за септември, но няма данни тези анулации да са пряко свързани с бедствието. Във всеки един период са възможни такива отклонения, като причините могат да бъдат от най-различен характер, включително и промяна на плановете в последния момент. Община Царево традиционно разчита в по-голяма степен на българските туристи. Още преди наводнението нашите прогнози за нея бяха за около 70-80 на сто български туристи през септември 2023 г. 

Значителна част от чуждестранните туристи, които пристигат на летище Бургас, почиват на "Слънчев бряг", който не беше засегнат от наводненията, но продължаваме да следим ситуацията с необходимото внимание.

- През май прогнозирахте да достигнем регистрациите за миналата година и дори да ги надминем, а при добри късни записвания да бъдат надхвърлени и регистрираните 4,6 млн. през 2019 г. Сега какъв е оптимистичният сценарий и какъв е песимистичният?

- Моето мнение е винаги да се подхожда с оптимизъм, но и да има резервен вариант. Оптимизмът ражда оптимизъм и води до по-добра мотивация и резултати. 

Летният туристически сезон тази година стартира много добре, но през определени моменти трябваше да се справя с редица трудности, породени от независещи от нас обстоятелства и от това, че страната ни граничи с военен конфликт. Знаете, че имахме сериозни кризи, които изправиха и нас, и бизнеса пред изпитания. Успяхме да ги преодолеем с незабавна реакция, координирани действия между институциите и активна комуникация. Следва да бъде подчертано, че Министерството на туризма не е спряло нито за момент своята маркетингова и рекламна дейност на дестинация България на стратегическите ни пазари и мога да обобщя, че резултатите вече са достигнали прогнозите, въпреки че краят на сезона все още не настъпил. 

По данни на НСИ резултатите за летен сезон 2022 г. са 4,4 млн. регистрации, а към м. септември 2023 г. отчитаме 4,5 млн. регистрации.

- На 4 септември Министерството обяви обществена поръчка "Популяризиране на туристическа дестинация България чрез организиране и провеждане на тематични турове за журналисти, снимачни екипи, блогъри, влогъри, популярни личности и експедиенти от целеви и перспективни пазари". Колко са кандидатите, кога ще бъдат отворени офертите и кога ще се премине към подписването на договорите?

- Тази обществена поръчка е включена в Годишната програма за национална туристическа реклама и срокът за подаване на оферти по нея приключва на 5 октомври 2023 г. След изтичане му ще можем да дадем повече подробности. Отварянето на получените оферти ще бъде на 6 октомври 2023 г. в 14:00 ч.

- На 27 септември отбелязваме Световния ден на туризма. Какво показват данните за сектора в България - от някогашните 14 на сто принос на сектора в БВП в момента какъв е делът на туризма в БВП. Как се позиционира България на световната туристическа карта. Кои са трите хронични проблема на българския туризъм? 

- Според доклада на Световния съвет за пътувания и туризъм (WTCC) секторът на туризма съставя около 10 на сто от реалната икономика на България, или 19,1 млрд. лв. за 2023 г., при 6,5 на сто през 2022 г. и 9,9 на сто през 2019 г. Ръстът е с повече от две трети спрямо приеманата за рекордна за българския туризъм 2019 г. преди началото на пандемията.

Според проучването на Европейската туристическа комисия, чието 109-о заседание на Борда на директорите ще се проведе в София следващата седмица, България се нарежда сред държавите с най–бързо възстановяване на входящия туризъм и добро съотношение между цена и качество. Данните на Европейската туристическа комисия показват, че броят на чужденците, посетили България, е нараснал с 21 на сто спрямо същия период на 2019 г., а цифрите от местата за настаняване показват равнище на възстановяване от 92,4 на сто за същия период.

Има и проблеми с хроничен характер като този с инфраструктурата, транспортните връзки, липсата на кадри и недоброто развитие на различните видове туризъм. Това са проблемите, върху които сме се съсредоточили с екипа на министерството, за да намерим най-оптималните начини за решаването им. 

България по традиция се позиционира на световната туристическа карта като дестинация за морски и за ски туризъм. Нашата задача е да покажем, че България е дестинация с много повече възможности като СПА, културен, градски, бизнес, селски, еко, винен и гурме и много други видове туризъм.

- Програмата за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в Република България, след последното й удължаване, изтича на 30 септември. Моля да дадете данни дали има все още неизплатени средства към хотелиерите и на каква стойност са те. Колко общо средства са платени на хотелиерите от началото на програма "15 лева на човек"? Какво се случва с програмата след 30 септември?

- В момента се финализира плащането по списък 19 на стойност над 8 млн. лв. В тази сума е включено и доплащането за периода от 1 юни 2023 г. - 16 ноември 2023 г. в размер на 1,5 млн. лв. (с ДДС ) и първото плащане за април, май, юни в размер на 6,7 млн. лв. (с ДДС ). Паралелно с това изготвяме и нов списък за плащане, в който ще бъдат включени месеците юли и август 2023 г., и доплащане за периода 16 ноември 2022 г. - 31 юли 2023 г.

Остава да бъдат разплатени около 1,7 млн. лв. за месец септември 2023 г. (с ДДС ). Заложени са и очаквани стойности за удължаване на Програмата, при същите условия до края на 2023 г.

Работата и изпълнението на задачите в Министерството на туризма никога не са спирали и продължават с възможно най-бързи темпове.

/ЦМ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 17:48 на 03.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация