site.btaИнститутът по лозарство и винарство в Плевен работи по проекти за развитие на винения туризъм у нас

BOBSTH 10:44:31 16-12-2020
IS1042BO.008
Плевен - туризъм - винен

Институтът по лозарство и винарство в Плевен работи по проекти за развитие на винения туризъм у нас


Плевен, 16 декември /Малин Решовски, БТА/
Институтът по лозарство и винарство /ИЛВ/ в Плевен работи по проекти за развитие на винения туризъм у нас. Това заяви в пресклуба на БТА неговият директор, проф. Иван Пачев.
Той уточни, че имат добри контакти за сътрудничество с Туристическия център в Плевен. Заедно със един от собствениците - винопроизводители, създават така наречения "Винен път", който започва от Оряхово, минава през Плевен, отива в Свищов и завършва в село Мечка - Русенско, където българин, живял в Щатите, е създал лозе на около 1000 декара. Получихме одобрение за идеята от Министерството на туризма, отбеляза проф. Пачев.
Институтът работи и в друго направление - с плевенския Туристически център. Отскоро са взели за стопанисване чрез Министерството на земеделието старата изба в града, която е била досега в структурата на Професионалната гимназия по лозарство и винарство.
"Чрез доц. Румен Драганов искаме тази изба да бъде превърната в популярен музей на България - там да се пробват нашите вина. Можем да го направим скоро, но Ковид - 19 ни бави. Различните министерства също бавно придвижват преписките. Надявам се до края на тази година или догодина да имаме решение и от тях. Нека припомним, че в тази плевенска изба се пази бутилка с вино, произведено през 1892 година - това ще бъде най-старата бутилка в този бъдещ музей. Имаме експонати от стари и нови български сортове, от чужди сортове от цял свят - много интересно място може да стане за туристите този музей в нашата изба", коментира проф. Пачев - директор на ИЛВ, който е в структурата на Селскостопанската академия.

/ИС/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 06:56 на 04.08.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация