Ден 127

site.btaС плаването на кораба „Св.св. Кирил и Методий“ доказахме, че сме морска и полярна нация, смята проф. Пимпирев

С плаването на кораба „Св.св. Кирил и Методий“ доказахме, че сме морска и полярна нация, смята проф. Пимпирев
С плаването на кораба „Св.св. Кирил и Методий“ доказахме, че сме морска и полярна нация, смята проф. Пимпирев
Снимка: Красимир Кръстев/БТА

С плаването на първия военен научноизследователски кораб „Св.св. Кирил и Методий“ доказахме, че сме морска и полярна нация, каза днес във Варна проф. Христо Пимпирев. Той е на Морската гара в града, за да посрещне завръщащия се от плаване НИК 421, който се очаква да акостира в 10 часа.

Проф. Пимпирев окачестви проведената 31-ва полярна експедиция като отлична. Той припомни, че корабът отплава на знаков християнски празник -  Стефановден. Най-хубавото е, че НИК 421 е изцяло под български флаг, той стигна до Антарктида през най-бурните води на Атлантическия океан и се върна с добре изпълнени задачи, посочи Пимпирев.

Според него най-важно е, че са извършени първите родни научни изследвания в Южния океан, тъй като до сега полярниците са имали възможност да събират данни само на сушата. Сега влизаме в състава на европейската научно-изследователска флота и все повече ще задълбочаваме изследванията си на Южния океан, включително с международни проекти, допълни Пимпирев.

Той каза още, че след акостирането на кораба, учените ще вземат образците, събрани при експедицията и започват да ги изследват. По думите му най-вероятно ще има и съвсем нови за науката открития, тъй като Антарктида е една от най-малко проучените територии на Земята, това направо е друга планета. 

/ТС/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 04:12 на 26.04.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация