ОБЗОР

site.btaВизитата на Мелони в Лондон и конференцията в Рим за възстановяването на Украйна - два елемента от един външнополитически прагматизъм

Визитата на Мелони в Лондон и конференцията в Рим за възстановяването на Украйна - два елемента от един външнополитически прагматизъм
Визитата на Мелони в Лондон и конференцията в Рим за възстановяването на Украйна - два елемента от един външнополитически прагматизъм
Снимка: АП

Италиано-украинска конференция в Рим за възстановяване на Украйна след края на войната, последвана от двудневна визита на италианския премиер Джорджа Мелони в Лондон -  на пръв поглед общото между тези две събития е единствено това, че те бяха част от интензивната външнополитическа програма на италианската лидерка в седмицата, в която нейното правителство отбеляза шест месеца на власт. По-внимателното вглеждане в тези две събития от края на април показва обаче една  добре начертана външнополитическа линия. В нея хем няма радикално скъсване с миналото, хем има адаптиране към настоящето и балансирано подреждане на приоритетите, водено от тезата на италианската премиерка, че Италия трябва да играе по-голяма роля на международната сцена, че тя трябва да изпълнява ангажиментите си към съюзите и форматите, в които участва, но същевременно италианските интереси трябва да бъдат отстоявани на първо място, а не подчинявани сляпо на интересите на други страни.

В Лондон Мелони беше посрещната сърдечно миналия четвъртък от британския премиер Риши Сунак. Двамата размениха целувки и не престанаха да се усмихват. В края на официалната визита на Мелони Италия и Великобритания подписаха меморандум за разбирателство. Този текст Рим и Лондон започнаха да обсъждат още по времето на второто правителство на Джузепе Конте. По време на правителството на Марио Драги отношенията между Рим и Лондон се задълбочиха още повече. Тогавашният британския премиер Борис Джонсън сподели на пресконференция през 2021 г., че се възхищава на Драги и от начина, по който той  е ръководил Европейската централна банка, и заговори за специална връзка между двете страни. По това време освен това Италия беше ротационен председател на Г-20, а Великобритания -  на Г-7 и отношенията между двете страни укрепнаха, отбелязва италианското аналитично издание „Паджела политика”. Сега подписаният между Мелони и Сунак меморандум надгражда това укрепване и касае сътрудничеството  в различни области, от сигурността и отбраната до енергийния преход и предизвикателствата, произтичащи от климатичните промени. Всичко това е допълнено от сътрудничество в икономическата, научната и иновативната област и от ключовата тема за борбата с незаконната миграция. 

Въпреки Брекзит, от търговска гледна точка Италия запази солидно икономическо сътрудничество с Великобритания.  Според данни на италианското външно министерство през 2022 г. Италия е изнесла стоки на стойност 27,3 милиарда евро за Великобритания и е внесла стоки в размер на 8,3 милиарда евро. Това говори за интензивен търговски обмен на обща стойност 35,6 милиарда евро.  Великобритания има преки инвестиции в Италия в размер на 26 милиарда евро. А италиански компании имат инвестиции във Великобритания в размер на 31,8 милиарда евро, основно в отрасъла на отбраната, възобновяемите енергии, инфраструктурата и транспорта, допълва „Паджела политика”.

Има четири области, по които между Рим и Лондон сега има близост, отбелязват италианското аналитично издание „Формике” и италианският в. „Република” и това са: консервативните политически идеали, към които са привързани Мелони и Сунак, необходимостта от справяне с икономическите предизвикателства, подкрепата за Украйна и борбата с незаконния трафик на мигранти по море, от който страда и Италия (през Средиземно море) и Великобритания (през Ламанша).

Именно по темата за миграцията по време на визитата на Мелони в Лондон Сунак получи подкрепа от нея за стратегията си за изпращане в трета страна на мигрантите, пристигнали незаконно в страната по море. Третата страна за Великобритания е Руанда, припомня италианското издание „Фато куотидиано”. Там мигрантите ще бъдат изпращани, докато британските власти проверяват техните случаи на индивидуална база и вземат решение кой да получи бежански статут. Мелони заяви, че споделя тази линия на британското правителство. „Ние трябва да отчитаме факта, че не можем да приемем всички, които идват незаконно на наша територия и следователно трябва да се търсят решения. С необходимите гаранции за спазване на човешките права, с необходимото внимание, с икономическа подкрепа”, заяви Мелони след срещата си със Сунак и попита отразяващите визитата й журналисти какво не харесват в британската миграционна стратегия.  „Защо Руанда е смятана за неподходяща страна (за мигрантите)? Защото се намира в Африка ли?”, запита тя. Премиерката изтъкна, че британската миграционна сделка с Руанда е договор между две свободни страни, които се стремят да се погрижат за безопасността на хората и допълни, че е погрешно да се нарича всичко това депортация, посочва агенция Ройтерс. „Мисля, че като се говори за депортация или като се намеква, че Руанда е страна, която няма да спазва човешките права и е неподходяща или незаслужаваща тази роля, това е расистки начин за интерпретация на нещата”, допълни Мелони. 

Британското правителство планира да изпрати хиляди мигранти в африканската държава като част от сделка в размер на 120 милиона паунда (150 милиона долара), припомня Ройтерс. Агенцията отбелязва, че над 45 000 мигранти са пристигнали незаконно на английските брегове с малки лодки през Ламанша от Франция. А приоритет на правителството на Сунак е именно разубеждаването и възпирането на незаконните мигранти да потеглят на това опасно плаване по море.  Подобен е и приоритетът на Рим. От началото на годината миграционната вълна през Средиземно море от Либия, Тунис и Египет се засили рязко. Почти 41 000 мигранти са пристигнали на италианските брегове досега спрямо около 10 200 мигранти за същия период на 2022 г., посочва Ройтерс. Така че всяко иновативно решение в допълнение на италианските планове за борба с незаконната миграция е добре дошло за Рим.

„Относно незаконната имиграция следя работата, която вършиш. Абсолютно съм съгласна с нея”, заяви Мелони на Сунак на перфектен английски език, припомня италианското издание „Домани”. „Мисля, че има много неща, които ние можем да направим заедно, защото проблемът, на който трябва да намерим решение,  е с външно измерение. Що се касае до ЕС, аз повдигам тази тема, но мисля, че Обединеното кралство може да помогне много по този въпрос”, заяви Мелони.

Срещата на Мелони със Сунак в Лондон показа синергията между двамата лидери. Тя последва посещението преди две седмици в Лондон на управителя на Италианската централна банка Иняцио Виско, визитите в Лондон на министъра на правосъдието и на заместник-външния министър на Италия Карло Нордио и Джорджо Сили, съответно в края на февруари и на 21 март,  и визитата в Рим на 8-9 февруари на трима британски министри – външния министър Джеймс Клевърли, министъра на отбраната Бен Уолъс и министърката на международното сътрудничество и на предприемачеството Кеми Баденох, отбелязва „Домани”. Моментът за визитата на Мелони в Лондон бе също така добре подбран – около седмица преди церемонията по коронацията на крал Чарлз Трети, заради която всички погледи от известно време са насочени към британската столица.

Ден преди демонстрацията на синергията между Мелони и Сунак в Лондон международната общност си припомни и за синергията между Рим и Киев. На 26 април в италианската столица се поведе конференция за възстановяване на Украйна. Форумът беше двустранен и чрез него Италия даде заявка, че иска да е във водеща позиция, когато ще се говори за възстановяването на опустошената от войната страна, отбелязват АНСА и Франс прес. Форумът бе организиран по предложение на Мелони, направено в Киев, по време на нейната визита там в края на февруари. В него участваха представители на над 600  италиански компании и представители на украинските власти. На конференцията говориха Мелони, външният министър на Италия Антонио Таяни, външният министър на Украйна Дмитро Кулеба, премиерът на Украйна Денис Шмигал, италианският министър на икономиката Джанкарло Джорджети. Видеконферентно се включи и украинският президент Володимир Зеленски. На конференцията Украйна поиска помощ от италиански компании за възстановяването си , а украинските лидери изтъкнаха пред тях възможностите за инвестиции в отраслите на енергетиката, инфраструктурата и земеделието в Украйна. 

"Тази война предоставя възможности за бъдещето”, подчерта Зеленски. Той благодари на Италия и по-специално на Мелони за оказаната досега подкрепа. „Скъпа Италия, благодаря, че организира тази конференция за подкрепа и възстановяване на Украйна. Украйна няма да отстъпи територията си на врага. Дори и стотици села да са били опожарени от ракетни атаки, ние сме готови да ги съживим. Ние искаме да възстановим страната в съответствие с модерните стандарти, за да може нашият народ да живее като милиони други хора, в сигурност, за да може всеки баща, всяка майка да бъдат сигурни, че никаква терористична организация няма да може да порази техните деца.  Ние каним вашите компании да изградят това бъдеще за нас”, заяви Зеленски, обръщайки се към италианските компании.  „Ние сме заедно в нашето желание за свобода, сигурност, благосъстояние за нашите родители, деца и нашите градове”, добави той.  Зеленски припомни, че страната му може да замени Русия като доставчик на голяма палитра суровини, от желязна руда до литий, като се мине през титан. "Ние можем да предоставим всичко това на международните пазари и ще го направим”, заяви украинският президент.  

„Италия иска да помогне на Украйна за постигане на украинско икономическо чудо”, заяви Мелони, цитирана от АНСА. Тя направи паралел с икономическия подем на Италия след края на Втората световна война. Мелони заяви, че се надява скоро Зеленски да посети Италия и допълни, че Италия би искала да е домакин на конференция през 2025 г., посветена на подема на Украйна. „Това е нашата работа, да помогнем на Украйна да напише нова глава в историята си”, подчерта Мелони. „Италия има необходимите компетенции и качества, за да бъде играч на преден план, не само заради решимостта и увереността, с които тя реши как да действа след руската инвазия в Украйна, без никога да се поколебае, но също и защото догодина Италия ще бъде ротационен председател на Г-7. Италия беше един от основните играчи сред онези, които взимаха важни решения в последните години”, подчерта Мелони. Тя също така призова за ускоряване на процеса за прием на Украйна в ЕС. „Най-интелигентният начин да благодарим на украинците за това, което правят, е да ускорим възможността за тях да бъдат част от европейските институции”, каза Мелони. „Трябва да признаем огромните усилия, положени от Киев, дори по време на войната, за реформиране на неговата система и доближаване до целите, формулирани от Европейската комисия”, каза още тя. „От фундаментално значение е да признаем тези усилия, да започнем бързо преговорите за присъединяване”, изтъкна Мелони. Тя припомни, че „украинският народ се бори за нас и сраженията не приближават, а напротив отблъскват конфликта в Украйна възможно най-далеч от нас”.  Мелони подчерта, че „инвестирането във възстановяването на Украйна не е едно рискова начинание. Това е една от най-добре целенасочените и далновидни инвестиции, които биха могли да бъдат направени понастоящем”. "Когато говорим за възстановяване на Украйна, това означава конкретно, че залагаме на нейната победа и край на конфликта”, подчерта Мелони и изрази увереност, че  "бъдещето на Украйна ще бъде едно бъдеще на мир, на просперитет, едно все по-европейско бъдеще”.

Италианският външен министър Таяни заяви на форума, че Русия трябва да плати за причинените разрушения в Украйна и изтъкна, че Италия е на преден план в усилията за възстановяването на страната. „Възстановяването е фундаментална част от усилията, които ние италианците, ние европейците, полагаме за Украйна по един конкретен начин”, подчерта Таяни. „Това е важна стъпка, защото Украйна ще бъде част от ЕС, част от единия пазар. Ето защо е правилно да започнем работа по възстановяването на Украйна сега”, допълни той и подчерта, че иска Италия да постави основи в този процес.

Италианският министър на икономиката Джорджети обяви на форума, че Италия ще допринесе с 100 милиона евро за новата инициатива „ЕС за Украйна” на Европейската банка за инвестиции, която цели финансирането на проекти за възстановяване на Украйна.

А украинският външен министър Кулеба призова компаниите да не се бавят с инвестициите. „Възможностите са тук и сега. Няма нужда да се чака войната да приключи, за да действате”, изтъкна той. Кулеба подчерта, че Украйна ще спечели тази война и че тази победа ще означава, че Украйна ще си е върнала териториалната цялост. „Ние ще станем членове на ЕС и това ще се случи скоро”, изтъкна Кулеба и благодари на Италия за ангажимента й да подкрепя Киев след руската инвазия.

Въпреки че не се включи във форума в Рим, италианският президент Матарела също подчерта, че Италия силно подкрепя присъединяването на Украйна в ЕС възможно най-скоро и че цени ангажимента, поет от украинското правителство по пътя на реформите с цел привеждане в съответствие с европейските параметри. Той потвърди подкрепата на Италия за Украйна във всички сфери и толкова дълго, колкото ще е необходимо и заяви, че "защитата на независимостта, свободата и териториалната цялост на Украйна са фундаментална ценност за всички страни в света, които вярват в свободата на хората и народите” ."Всеки иска мир, но това трябва да бъде един справедлив мир, който зачита украинската териториална цялост”, припомни Матарела. 

По време на двустранната конференция в Рим бяха подписани шест протокола за разбирателство в областите на опазването на околната среда, железопътния транспорт, селскостопанската и хранително-вкусовата индустрия, изграждането на язовирни стени за водноелектрически централи, поясни украинският премиер Шмигал. Той припомни, че Украйна ще има нуждата от над 24 милиарда долара, за да задоволи фундаменталните си потребности, като осигуряване на подслон и отопление за хората през настоящата година.  Сред другите приоритети на Киев са транспортът, инфраструктурата и усилията за разминиране на страната, припомни премиерът. На конференцията Мелони и нейните министри изтъкнаха опита на Италия в много области, в които Украйна има нужда от съдействие, а именно разминиране, доставка на селскостопанска техника, използване на италиански пристанища за износ на украинска зърнена продукция из целия свят и др. А Световната банка вече обяви, че за възстановяването на Украйна от войната ще са необходими 411 милиарда долара, което е 2,6 пъти колкото БВП на страната за 2022 г., припомня Франс прес.

И визитата на италианския премиер в Лондон, и конференцията за Украйна в Рим илюстрираха външнополитическия прагматизъм на правителството на Мелони. В миналото, когато беше само опозиционна лидерка, Мелони беше близка до лидери като унгарския премиер националист Виктор Орбан, но сега като премиер тя не бърза да афишира симпатиите си към този вид лидери, отбелязва изданието „Афари италиани”. Вярно, Мелони се въздържа да критикува Орбан, че се отцепва от общата европейска политика спрямо Русия, воден от енергийните интереси на Унгария. Но италианската премиерка, водена от прагматични подбуди, точно както и предшественика й Драги, не избра да последва унгарския пример по този въпрос. Продължаването на енергийната зависимост на Италия от Русия би навлякло на Италия същите критики, каквито в Европа се отправят към Унгария и би изложило Рим на енергийния шантаж или натиск от страна на Москва. Ето защо Мелони продължи прагматичния курс на Драги относно енергийната диверсификация, преориентирайки се също към други доставчици, основно Алжир що се касае до природния газ, и водена и от амбицията да превърне Италия в даден момент в енергиен хъб, през който биха могли да преминават енергийни доставки от Африка за Европа. Като избра да не се цепи радикално от курса на ЕС, както направи Орбан, Мелони успя да прокара темата за миграцията сред водещите теми в европейския дневен ред.

Същевременно Мелони се ориентира и към сближаване с други междудържавни формати. Като не избра да критикува Великобритания за решението й да напусне ЕС, Мелони запази добрите отношения с Лондон. Заедно с Великобритания Италия сега е част от тристранен формат, включващ и Япония, за разработване на изтребител от ново поколение. Великобритания пък е част от стратегическия формат АУКУС (заедно със САЩ и Австралия), а Япония е част от формата КУАД (заедно със САЩ, Австралия и Индия). Поддържане на добри връзки с Великобритания и Япония следователно означава и добри връзки с тези два формата. Италия също така заяви намерение за задълбочаване на връзките с Индия по време на визита на Мелони в Делхи през март. Това заедно с партньорството с Япония за изтребителите сближава Италия още повече до КУАД. А редица анализатори съзряха по време на визитата на Мелони в Индия, последвана от визита в Обединените арабски емирства, и заявка на Италия за присъединяване и към новозародилия се формат И2Ю2 (Индия, Израел, САЩ и ОАЕ). Всичко това показва и интерес на Мелони към формати, в които присъстват и САЩ. Италия е обединена в такъв формат със САЩ и в НАТО, в Г-20 и в Г-7. По този начин Рим укрепва, без да бъде дефиниран като сляп последовател, сътрудничеството си със САЩ.

От визитите, които Мелони направи през тези шест месеца на власт, тази в Алжир показа какъв модел на партньорство Италия си представя да има с африканските страни с цел развитие на континента и насърчаване на африканците да останат там, вместо да избират несигурния мигрантски живот в Европа.  В Алжир Мелони показа, че сътрудничество ще бъде основно в енергийния сектор и чрез инвестиции в определени производства, тоест чрез установяване на образно казано икономически мост, при който и двата бряга ще са удовлетворени от взаимното партньорство и същевременно ще сътрудничат и за стабилизиране на трети страни, като например Либия или Тунис, или цяла Африка в по-общ план с цел възпиране на миграционните потоци оттам към Европа, в частност към Италия. 

Визитата на Мелони в Либия също беше за насърчаване на енергийното партньорство и за сътрудничество с либийските власти за възпиране на миграционните потоци от Либия към Европа. Темата за миграцията беше и водеща при визитата на Мелони в Етиопия през април, където тя се срещна освен с етиопски и със сомалийски лидери и където тя обяви, че през есента Италия ще представи план за развитието на Африка с цел намаляване на миграцията оттам за Европа. За развитието на Африка говори  Мелони и по време на визитата си в богатите ОАЕ през март. По време на посещенията си в Берлин и Стокхолм в началото на годината Мелони също постави акцента върху съвместните действия спрямо миграцията от Африка. 

Визитата на Мелони в Полша, а после и в Киев в края на февруари пък целеше да  покаже още по-категорично на коя страна е Италия в конфликта в Украйна и да постави основите на италианското участие във възстановяването на пострадалата от конфликта страна.

Едно време силен критик на агресивните усилия на Китай да заеме доминираща роля в световния ред, Мелони не се е отметнала сега от това мнение. Но когато все повече се говори за възможно посредничество на Пекин за намиране на изход от конфликта в Украйна, Мелони вече не прави радикални изявления относно Китай. А засега се ограничава да намекне, че Италия може да преразгледа участието си в китайската инициатива „Един пояс, един път”, към която се присъедини преди няколко години. Рим много добре си дава сметка, че всяко посредничество, било това на Пекин или пък това за което папа Франциск заговори вчера на връщане от Унгария, би могло да доведе до мир в Украйна и до пристъпване към етапа на възстановяване на тази страна, от което е заинтересувана Италия. А всяко активно участие на Италия в обща кауза на Запада, в случая подкрепата за възстановяването на Украйна, би й гарантирало после по-голяма подкрепа от Запада за решаване на неин наболял проблем, като например този с миграционната вълна през Средиземно море и би затвърдило ролята й на важен играч на международната сцена. 

/ГГ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 18:14 на 24.04.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация