Две седмици преди изборите за Европейски парламент

site.btaКампанията за европейските избори в Швеция е в разгара си на фона започналото тази седмица ранно гласуване

Кампанията за европейските избори в Швеция е в разгара си на фона започналото тази седмица ранно гласуване
Кампанията за европейските избори в Швеция е в разгара си на фона започналото тази седмица ранно гласуване
Шведи се възползват от възможността за предварително гласуване на европейските избори в централната гара в Стокхолм, 22 май 2024 година. Снимка: Fredrik Sandberg/TT News Agency чрез AP

Тази седмица започна предварителното гласуване на изборите за Европейски парламент в Швеция. През следващите няколко седмици гласоподавателите ще могат да гласуват преди официалния изборен ден на 9 юни.

Предизборните кампании на различните партии също са в разгара си, посочва шведското "Свериге Радио" (Радио Швеция).

На площад в центъра на Стокхолм са разлепени цветни предизборни плакати на различните партии със снимки на усмихнати шведски политици, предава репортер на радиото. А наблизо са разположени щандове, по един за всяка партия, където партийни активисти разговарят с избирателите.

Един от потенциалните гласоподаватели казва, че би искал в партийната политика да се завърне повече идеология.

"Мисля, че трябва да има повече консерватори, повече либерали, повече социалисти", казва той пред репортера на "Радио Свериге". По думите му партиите трябва да върнат идеологията в политиката, защото "сега тя е толкова близка между различните партии и реториката им е една и съща". "Почти няма разлика между умерените и социалдемократите", посочва младежът.

Предстоящите европейски избори ще са първите за младия швед и той казва, че е обнадежден за своето поколение.

"Чувствам надежда за моето поколение, защото има мотивирани и ангажирани хора, които искат да видят промяна, както и аз искам да видя промяна. И мисля, че е важно младите хора да се ангажират с политиката и да се опитват да бъдат промяната, която искат да видят. И аз искам да се опитам да бъда промяната, която искам да видя в света", казва той.

Кои са обаче основните кандидати на политическите с партии, които ще се борят за гласовете на шведските гласоподаватели и са с най-големи шансове да прескочат бариерата от 4%?

Шведската онлайн публикация thelocal.se представя водачите на листите на партиите, които имат представители в настоящия състав на Европейския парламент.

Начело на листата на Шведската социалдемократическа работническа партия (Прогресивен алианс на социалистите и демократите) е Хелене Фризон. Тя е член на Европейския парламент от 2019 година. Преди това е заемала длъжностите министър на миграцията и заместник-министър на правосъдието в правителството на премиера Стефан Льовен, и е била кмет на Кришанстад. Тя е и дипломиран учител със специализация в началното образование.

Според предизборната им програма социалдемократите искат да засилят европейското сближаване, като използват ЕС за борба срещу заплахите за сигурността, климатичните емисии, престъпността и кризата с разходите за живот.

Те искат, наред с други неща, повече помощ за Украйна и по-строги санкции срещу Русия, подобрено управление на гражданската защита, така че съюзът да е по-добре подготвен за справяне с бедствия, по-силна работа срещу дезинформацията, включване на правото на аборт в основните закони на ЕС, по-строги правила за миграцията, както и да бъде направено възможно изключването от съюза на страни членки, които вече не могат да се считат за демокрации.

Томас Тобе е роден в град Йевле и е добре познат член на Умерената коалиционна партия (ЕНП). Той е бивш партиен секретар и е председателствал няколко парламентарни комисии през 13-те си години като депутат в шведския национален парламент. Той има и опит в областта на бизнеса и предприемачеството.

По собствените му думи Тобе иска да попречи на престъпниците да се възползват от европейското право на свободно движение, да бъдат засилени инвестициите във възобновяема и ядрена енергия, да бъде регулирана стриктно имиграцията, да бъде увеличен растежът и да бъде по-ефективно използван бюджетът на ЕС за външна помощ, за да се подобри глобалната сигурност и стабилност.

Умерената партия също така подкрепя включването на правото на аборт в основните закони на ЕС, намаляване на бюрокрацията и иска да бъде гарантирано, че Швеция, а не Брюксел, ще определя правилата за горската си промишленост.

Чарли Ваймерс е член на партията "Шведски демократи" (Партия на европейските консерватори и реформисти) едва от 2018 г. - преди това е бил член на партията "Християндемократи" в продължение на две десетилетия, а на младини е бил част от младежкото крило на Умерената коалиционна партия.

Крайнодесните "Шведски демократи" смятат, че "Европа е във война - ислямизмът, бандитската престъпност и несигурността се разпространяват, докато наднационалността на Брюксел никога не е била толкова натрапчива, колкото днес". Ваймерс казва, че иска да укрепи границите на ЕС, да гласува против повишаването на шведската вноска към бюджета на ЕС, както и да върне властта от Брюксел обратно в Швеция, да спре ислямисткия екстремизъм и да изпрати търсещите убежище в трети страни.

"Шведските демократи" смекчиха реториката си в подкрепа за излизане на Швеция от ЕС в годините след Брекзит, посочва thelocal.se, но остават силни скептици по отношение на ЕС и миналата година призоваха "за преоценка" на членството на Швеция.

Алис Бах Кунке от Партията на зелените (Зелените-Европейски свободен алианс) е член на Европейския парламент от 2019 година. Преди това е била депутат и министър на културата и демокрацията в правителството на Стефан Льовен. Преди да влезе в политиката е била телевизионен журналист. Тя е един от най-известните шведски евродепутати, но многократно е отказвала да поеме поста лидер на Партията на зелените.

Зелените обикновено се представят много по-добре на европейските избори, отколкото на националните избори в Швеция, където в момента нивото им на подкрепа е около четирипроцентовата граница за влизане в парламента, отбелязва thelocal.se.

Кампанията им за ЕС има един основен акцент - климатът. Това включва намаляване на емисиите, насърчаване на кръговата икономика, забрана на субсидиите за изкопаеми горива, забрана на полетите в рамките на ЕС по маршрути, по които пътуването с влак би отнело по-малко от три часа, затваряне на всички въглищни централи преди 2030 г., инвестиране във възобновяема енергия и неприемане на ядрената енергия като възобновяема или устойчива. Зелените също така искат да защитават правата на лицата, търсещи убежище, и да работят срещу расизма и дискриминацията.

Ема Визнер от Партията на центъра ("Обнови Европа") е член на Европейския парламент от 2021 г., когато замени Фредрик Федерли. Строителен инженер по професия, преди това тя е работила като анализатор в технологична консултантска компания и се е занимавала с обществени въпроси в областта на устойчивото развитие.

Партията на центъра иска да "поддържа линия" срещу хомофобията, ксенофобията, отричащите климатичните промени, популистите и Русия, и макар да е приятелски настроена към ЕС, тя е против прекомерните регулации и иска да попречи на бюрократите от Брюксел да се месят например в шведската горска промишленост.

Партията иска да бъде засилена подкрепата за Украйна, да бъдат изгонени от ЕС страните членки, които вече не са демокрации, да се намали финансирането за страните, които не поемат отговорност за климата, да се забрани изграждането на работещи с изкопаеми горива централи от 2035 г., да се намалят емисиите и да бъдат наложени търговски санкции срещу държави като Русия, Китай и Иран.

Алис Теодореску Мове неочаквано стана водещият кандидат на партията "Християндемократи" (ЕНП), след като досегашният ѝ евродепутат Сара Скайтедал бе отстранена заради политически скандал.

Теодореску Мове се присъедини към християндемократите ден преди да бъде обявена за техен кандидат. Преди това тя е работила за Умерената коалиционна партия и като политически журналист, и е известна с твърдите си десни убеждения, но никога преди това не е представлявала официално политическа партия.
 
Християндемократите искат ЕС "да се върне към основната си мисия, като гарантира мира, свободата и свободната търговия" и искат Брюксел да не се ангажира с въпроси като социалната политика, здравеопазването и трудовите пазари. Те също подкрепят минимална намеса на ЕС в областта на горите и селското стопанство.

Те обаче искат страните от ЕС да засилят сътрудничеството си в областта на сигурността, да бъдат ускорени инвестициите в електрификацията и ядрената енергетика и да бъдат въведени изисквания мигрантите да подават молби за убежище преди, а не след пристигането си в Европа.

Йонас Сьостед Умео е най-известен като бивш лидер на своята Лява партия (Група на левицата в Европейския парламент), но има и дълга кариера в Европейския парламент, където работи в периода 1995-2009 година. Той е член на шведския парламент от 2010 г. до 2020 г., когато подава оставка като лидер на Лявата партия.

Лявата партия и "Шведските демократи" са на противоположни позиции по почти всички политически въпроси, но споделят едно общо нещо - и двете партии са евроскептично настроени и се отказаха от призивите си за референдум за излизане на Швеция от съюза едва в навечерието на последните европейски избори през 2019 година.

Лявата партия иска да се бори срещу климатичната криза, да бъдат намалени цените на храните и електроенергията и да бъде заздравена демокрацията и казва, че политиците, а не пазарът, са отговорни за благосъстоянието и просперитета. Тя се противопоставя на разширяването на влиянието на ЕС върху икономиката и благосъстоянието и е против приемането на еврото.

Карин Карлсбро е работила за "Либералите" ("Обнови Европа") като съветник, директор на администрацията в парламентарната канцелария на партията и ръководител на отдела по човешките ресурси на бившия министър на интеграцията Нямко Сабуни. Преди да се завърне в политиката през 2019 г., тя е била главен директор по устойчиво развитие в голяма стокхолмска фирма за недвижими имоти.

Карлсбро иска Брюксел да действа единно, за да помогне на Украйна да спечели войната срещу Русия, ЕС да се превърне в най-важната екологична организация в света и да бъде създадена нова европейска полиция.

Либералите също така искат правото на аборт да бъде записано в основните закони на ЕС и да бъдат затегнати санкциите срещу страните, които нарушават свободата на печата, правата на ЛГБТКИ общността и независимостта на съдебната система. Традиционно те са най-благосклонно настроената към ЕС партия в Швеция и искат страната да приеме еврото.

/ПЙ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 19:06 на 17.06.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация