site.btaПредставянето на проекта за културното наследство на Азербайджан се състоя днес в София


Главният редактор на списание „Акорд“ в Азербайджан и председател на Общественото сдружение „Подкрепа за развитието на азербайджано-българската дружба“ Мария Гусейнова-Атанасова откри среща, посветена на представянето на културното наследство на Азербайджан, днес, 10 октомври, в зала 1 на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.
Сред гостите на събитието бяха председателят на Съвета на управителите на обществото на казахите „Аруах“ Шара Карсакпаева, представителят на азербайджанската държавна петролна и газова компания „Сокар“ (SOCAR) Росен Симидчиев, представителят на азербайджанската диаспора в България Наргиз Ахмедова, представителят на Посолството на Азербайджан в България Первиз Нуриев, председателят на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова, деканът на Стопанския факултет на Софийския университет проф. Атанас Георгиев, както и студенти от Софийския университет.
Официалната част на срещата започна с химните на България и Азербайджан.
Азербайджанският газ днес покрива над 50 процента от потреблението на България – факт, който показва колко стабилно и стратегическо е партньорството между двете държави, заяви Росен Симидчиев, български представител на Държавната петролна компания на Азербайджан (SOCAR).
Представителят на азербайджанската диаспора в България Наргиз Ахмедова коментира, че всеки регион в Азербайджан има своя култура, кухня и традиции, които го правят уникален. Тя представи и азербайджанската кухня, като разказа за различията между северните и южните региони.
Народите на Азербайджан и България са древни и близки по дух, добави Первиз Нуриев, представител на Посолството на Азербайджан в България. Нуриев приветства гостите от името на Посолството и на първия консул Чингиз Гарибли, който не успя да присъства на събитието.
Искаме България да бъде отворена за повече чуждестранни студенти, които да идват тук, да учат и да се чувстват част от международна академична среда, заяви доц. д-р. Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет към Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Деканът отбеляза, че Стопанският факултет работи активно за насърчаване на международния обмен и привличане на студенти от различни страни.
Срещата продължи с представяне на азербайджанската кухня, като гостите имаха възможност да опитат традиционни сладкиши като пахлава, шор-гогал, кята с орехи и други.
/ИКВ/
Потвърждение
Моля потвърдете купуването на избраната новина