site.btaНаргиз Ахмедова, представител на азербайджанската общност в България: Всеки регион в Азербайджан има своя култура, кухня и традиции

Наргиз Ахмедова, представител на азербайджанската общност в България: Всеки регион в Азербайджан има своя култура, кухня и традиции
Наргиз Ахмедова, представител на азербайджанската общност в България: Всеки регион в Азербайджан има своя култура, кухня и традиции
Снимка: Валерия Скорич/БТА

Всеки регион в Азербайджан има своя култура, кухня и традиции, които го правят уникален, заяви Наргиз Ахмедова, представител на азербайджанската диаспора в България, по време на срещата, посветена на представянето на културното наследство на Азербайджан. Събитието се провежда днес, 10 октомври, в зала 1 на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Ахмедова подчерта, че културното богатство на Азербайджан се дължи на дълбоките исторически корени и многообразието на регионалните традиции. Тя сподели, че е дете на смесен брак – майка ѝ е българка, а баща ѝ – азербайджанец от древния регион Шеки, чиято история датира отпреди близо 3000 години.

„През този регион е минавал Пътят на коприната, а още в Средновековието Шеки е бил важен търговски център. И до днес там се пазят занаятчийските традиции, прави се прочутата шекинска халва и се изработват копринени шалове келагаи, ръчно щамповани с орнаменти, всеки от които има древно значение“, разказа Ахмедова.

Тя представи и богатството на азербайджанската кухня, като разказа за различията между северните и южните региони.

Ахмедова описа и традиционното женско облекло от региона, отбелязвайки, че „шекинките носели копринени рокли с няколко поли и красиви шалове келагаи – символ на женственост и достойнство“.

В изказването си Ахмедова обърна внимание и на природното разнообразие на страната: „От единайсетте климатични зони, които съществуват на Земята, в Азербайджан са представени девет. Това прави земята ни изключително плодородна – всичко расте там“, каза тя.

Накрая Ахмедова разказа и за традициите, свързани с пиенето на чай, като представи характерната азербайджанска чаша „армуд“ с форма на круша.

„Чаят се поднася без мляко, в тясна чаша, за да се запази топлината и ароматът – това е символ на гостоприемството в нашата култура“, посочи още тя.

/ЙК/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 05:12 на 12.10.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация