site.btaАкадемичен фолклорен ансамбъл „Иван Тодоров“ ще участва в Международния фолклорен фестивал „БалканФолк“ в Палма де Майорка

Академичен фолклорен ансамбъл „Иван Тодоров“ ще участва в Международния фолклорен фестивал „БалканФолк“ в Палма де Майорка
Академичен фолклорен ансамбъл „Иван Тодоров“ ще участва в Международния фолклорен фестивал „БалканФолк“ в Палма де Майорка
Снимка: Академичен фолклорен ансамбъл "Иван Тодоров" - София

Асоциация „БалканФолк – Майорка“ в Испания представи в своята Фейсбук страница следващите участници в четвъртото издание на Международния фолклорен фестивал „БалканФолк“, който ще бъде организиран на 3 и 4 октомври 2025 г. в Палма де Майорка, Испания. Това са танцьорите от Академичен фолклорен ансамбъл „Иван Тодоров“ към Студентски дом на културата в София. 

„Академичният фолклорен ансамбъл е създаден през 1957 година към Студентски дом на културата в София и се смята за един от най-старите танцови ансамбли в България. Репертоарът на ансамбъла включва десетки постановки, изпълнявани през годините от над 50 младежи и девойки“, разказват организаторите и допълват, че главен художествен ръководител и хореограф на фолклорната формация е Здравко Димитров. 

В програмата на Международния фолклорен фестивал „БаланФолк“ танцьорите от ансамбъл „Иван Тодоров“ ще се представят с „ритми от различни етнографски области на България, спечелили овациите на публиката при много родни и чуждестранни сценични изяви“.

Както БТА писа, танцовият състав към Асоциация „БалканФолк – Майорка“ е основан през 2017 година от група българи, „в чиито сърца и души живее и трепти българският фолклорен дух“. 

Първото издание на Международния фолклорен фестивал танцьорите от „БалканФолк“ организират през 2019 г. Следват още два фестивала – през 2023 г. и 2024 г., като тази година през октомври ще се състои четвъртото издание на инициативата, обединяваща фолклора на изпълнители от различни краища на света. 

/ЙК/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 08:48 на 31.07.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация