site.btaНов туристически маршрут в Болград, Украйна, ще покаже български кулинарни традиции и исторически забележителности

Нов туристически маршрут в Болград, Украйна, ще покаже български кулинарни традиции и исторически забележителности
Нов туристически маршрут в Болград, Украйна, ще покаже български кулинарни традиции и исторически забележителности
Снимка: Туристическият информационен център в Болград / Фейсбук

Туристическият информационен център (ТИЦ) в Болград, Украйна, представи нов еднодневен маршрут под надслов „Тайните на стария град“, който включва посещение на исторически обекти и дегустация на деликатеси, вдъхновени от българската кухня. Туристическото преживяване ще се състои на 26 юли и е предназначено както за нови, така и за вече посещавали града гости, се посочва в съобщение на ТИЦ, публикувано във Фейсбук страницата на центъра.

Програмата включва обиколка на църквата „Свето Преображение Господне“, посещение на подземие, свързващо два исторически храма, разходка в най-стария парк в региона с лятната резиденция на бившия градоначалник, природен извор и автентични фотозони, както и посещение на дома на петия президент на Украйна.

Предвидена е и спирка в механата „Балкански ястия“, където се приготвят месни деликатеси по традиционни рецепти от България, Сърбия и Северна Македония. Посетителите ще могат да опитат суджук, сушеница, карнак, пастърма и месни чипсове.

Механата напомня етнографски музей, тъй като в нея е изложена колекция от автентични български носии, битови предмети и съдове, се посочва още в публикацията.

Собственикът на механата Сергей Русев, който е бесарабски етнически българин, ще разкаже за историята на производството и традициите на балканските народи.

Както БТА писа, град Болград е административен център на Болградския район в рамките на административно-териториалната реформа от 17 юли 2020 г. В района влизат 10 общини, в които над 60% от населението е българско.

/ИКВ/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 18:25 на 18.07.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация