Вицепрезидентът посети учебното заведение в навечерието на Деня на народните будители

site.btaИлияна Йотова: Лицеят „Васил Левски“ в Кишинев е съществена част от духовната империя, наречена България

Илияна Йотова: Лицеят „Васил Левски“ в Кишинев е съществена част от духовната империя, наречена България
Илияна Йотова: Лицеят „Васил Левски“ в Кишинев е съществена част от духовната империя, наречена България
Снимка: БТА

Дни след празника на бесарабските българи и в навечерието на Деня на народните будители вицепрезидентът Илияна Йотова посети Българския теоретичен лицей „Васил Левски“ в Кишинев. Тя беше посрещната от екипа на училището и децата с празнична програма, български песни и стихотворения. В началото на своето обръщение към нашите сънародници в молдовската столица вицепрезидентът сподели своето вълнение от присъствието си в Лицея.

„Да се върнеш няколко години по-късно и да видиш един истински духовен дом. Колко много се е развил само, само за няколко години. Не са много духовните институции и училищата, които претърпяват такава огромна промяна“, посочи Йотова.

Тя разказа пред гостите история, свързана с учебното заведение, която за нея е останала като най-скъпия спомен:

„Всяка година на 29 октомври, когато съм в моя кабинет в България, отварям един плик за писмо и вътре, и сега много се вълнувам, когато говоря за това, вътре има една картичка с чудесни оранжеви минзухари, подарени от едно от тези деца, само че шест години по-рано. Беше в трети клас, сега не зная къде е, може би продължава да учи в този лицей, може би това детенце учи в някое друго училище, но това, уважаеми дами и господа, за мен е най-скъпият ми спомен, защото вътре, с още един много несигурен детски почерк, е написано най-хубавото пожелание – пожеланието за моето здраве и пожеланието заедно да обичаме България - едно дете само в трети клас! И днес с много голямо задоволство виждам как тези дечица се увеличават все повече в това прекрасно училище“.

Към учителите вицепрезидентът се обърна с думите: „Лицеят „Васил Левски“ в Кишинев е една много съществена и много важна част от духовната империя, наречена България. От онази страна, която в цяла Европа има една от най-древните истории, а със сигурност и най-старата държавна традиция. Страни, които днес считаме за по-развити, страни, които в различните си исторически периоди са имали своята съдба, могат само да завиждат на нашата държава – тогава, когато тя е структурирана държава, другите все още са разпокъсани княжества. А ние имаме история на повече от 13 века“.

Ние всички трябва да имаме самочувствието на хора - наследници, последователи на велики личности, на една дълга, изпълнена с много трагизъм, но и с много величие история, която създава цяла нова цивилизация – славянската цивилизация, която опазва делото на Кирил и Методий, която опазва кирилицата, каза още Илияна Йотова пред децата, преподавателите и гостите на Лицея. 

„Днес на тази азбука пишат повече от 300 милиона човека по целия свят. И вашето училище, аз казвам нашето училище, е част от тази духовна империя и затова ние сме хора със самочувствие и където и да вървим, както и да представяме страната си, винаги казваме откъде сме тръгнали и затова тази култура, тази книжовност, духовност и писменост се е разпростряла дори тогава, през средните векове, в началото на Средновековието, далеч извън територията и границите на тогавашна България. Затова днес е оправдано това вълнение, когато сме в това училище, защото вие, скъпи преподаватели, вие тринадесет века по-късно продължавате тази традиция на духовност и на книжовност. Учите тези малки съкровища на това кои са, откъде са тръгнали, каква е тяхната история, на техните предци и как те, най-важното, ще я предадат на своите деца, на своите внуци и така на поколение след поколение“, добави Йотова. 

Илияна Йотова посочи, че нейното посещение е в много знакови дни. „На 29 октомври отбелязахме Деня на бесарабските българи, а утре, всички заедно, в Тараклия ще празнуваме един от най-светлите български празници - 1 ноември“, допълни тя.

Вицепрезидентът припомни, че след Освобождението на България от турско робство се зареждат една след друга войни, едната успешна – Балканската война. „Другите не съвсем, защото с намесата на Великите сили, техните вечни кроежи на Балканите и техните вечни политически интриги довеждат България да губи война след война, особено голям трагизъм е участието в Първата световна война, в която даваме страшно много жертви“, допълни тя.

„Можете да си представите в тази огромна депресия и катастрофа, когато всички възрожденски идеали са отминали, какво е онова, което трябва да накара хората отново да повярват, да имат надежда. И тогавашното Министерство на образованието, говорим за 20-те години на двадесети век, решава да има Ден на будителите, за да си спомним тези идеали на българските възрожденци и революционери, да намерим упование, сила и вяра в тях. И така от тогава е този празник до ден днешен“, посочи още Йотова и добави: „Чрез просвета и духовност националноосвободителното движение на българските герои, на който, на най-светлия от тях – Васил Левски, носи името вашето училище. Това е част от българското будителство, което не спира обаче, то е до ден днешен и вие уважаеми учители и преподаватели сте част от това будителство – далеч от родината да преподавате български език, българската култура, българската история, българската литература, българските автори, да учите тези деца на един от най-древните европейски езици".

Илияна Йотова сподели в училището за срещите си с председателя на молдовския парламент Игор Гросу, с министър-председателя на Молдова Дорин Речан и им предаде тяхното послание и гаранции, че българският език ще се учи в молдовските училища, в училищата с преподаване на български език.

„Имаме големи идеи да увеличим още повече мащабите и капацитета на университета в Тараклия. Получихме тези уверения и гаранции. Те се уверения и гаранции за вас, не само че няма да се изучават майчините езици, напротив, те ще се стимулират. По пътя, по който Молдова е тръгнала за европейско членство, това е не само необходимо изискване, това е част от нашата обща политика. Разбира се, вие ще получите цялата помощ, от която се нуждаете от страна на българската държава“, разказа тя.

На децата от училището Илияна Йотова каза: „Знанието на един език е цяло богатство. Залягайте над учебниците. Учете красивия ни език. Утре вие ще изберете къде да учите. България винаги ще е с разтворени обятия за вас. Елате в нашите университети. После, ако искате, върнете се тук или идете някъде в другата част на Европа, но никога не забравяйте произхода си, защото това прави един човек да има самочувствие, да знае своята идентичност, своето самосъзнание, своите корени. Знаете онази прословута приказка, че когато нямаш корени, всяка буря може да те събори, но когато имаш дълбоки корени – каквато и да е силата на бурята, никога тя не може да ви събори. Искам да ви кажа – добре дошли в България. Елате при нас да видите родината на своите родители, но елате и вие, които нямате български произход, защото това училище вече не е просто училище за деца, които имат български произход, това е желано и много добро училище за всеки, който иска да дойде да учи тук и това и госпожо, Ярославская, това е най-големият успех за вас и вашия колектив. Добре дошли в България. Честит празник на всички, бъдете живи и здрави и от сърце ви желая да бъдете достойни и добри хора“, каза в края на приветствието си българският вицепрезидент.

От своя страна директорът на Българския теоретичен лицей „Васил Левски“ Наталия Ярославская посочи, че Лицеят има подкрепата на молдовската държава, образователните министерства на България и Молдова, на Посолството на България в Молдова и на български дарители.

„Създаден през 1996 година от родолюбиви българи, които помнят и пазят своите български корени, в настоящия момент Лицеят се превърна в много повече от образователна институция. Той стана дом и храм на българския дух, съхранявайки историята, културата, и традициите на нашите предци. Има нещо величествено, благородно дело, да създадеш училище, да градиш в него мечтите си, да му дадеш неповторим дух и всичко това се превърна в традиция. И най трудното – с любов да го предадеш на поколението, да го развият и пазят и да продължат нашето дело. Такова благородно дело е нашето училище, което обединява през годините хиляди хора. Обединява ни с онова нещо позитивно и съзидателно, което е невидимо за очите и се пази и носи само в сърцето“, сподели Наталия Ярославская.

В момента в Лицея учат 349 ученици, а голям процент от завършващите продължават образованието си във висши учебни заведения в България, съобщи още тя и допълни: „Сградата на Лицея е малък остров на българщината, където учениците се учат не само да говорят и пишат на български език, но и да познаят своята култура, история и традиции, да укрепват българската духовност и да се развиват в съвременна мултикултурна среда“.                                 

Както БТА писа, първата фаза от проекта „Български теоретичен лицей „Васил Левски“ - модерно европейско училище II“ по програма „Българска помощ за развитие“ вече приключи. За проекта, с решението на Министерския съвет на България, бяха отпуснати 48 659, 12 лева. Той включва инсталиране на аудио-оповестителна и противопожарна системи, модернизиране на апаратурата за видеонаблюдение и значително разширяване на достъпа до интернет на територията на училището и е продължение на реализирания през 2021 година проект за оборудване на 20 учебни кабинета със съвременна мултимедийна техника.

Освен за подобряване на сигурността на учениците и преподавателския състав, проектът цели да допринесе за развитие и още по-пълноценно използване на техническите възможности за усъвършенстване на учебния процес. Бенефициент е неправителствената организация „Aici si Acum“ (Тук и Сега), съобщиха от училището. Реализацията на проекта трябва да приключи до края на декември тази година.

В Теоретичен лицей „Васил Левски“ работят 42-ма учители, от които четирима специалисти са командировани от българското Министерство на образованието и науката. 

По-рано през деня Илияна Йотова се срещна с президента на Молдова Мая Санду, с председателя на молдовския парламент Игор Гросу и парламентарната група за приятелство с България, с делегацията на Молдова в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа и с министър-председателя на страната Дорин Речан. 

/ИКВ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 07:24 на 19.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация