site.btaУченици от Българско неделно училище в Борнмут презентираха рецепти, типични за Бъдни вечер и Коледа

Ученици от Българско неделно училище в Борнмут презентираха рецепти, типични за Бъдни вечер и Коледа
Ученици от Българско неделно училище в Борнмут презентираха рецепти, типични за Бъдни вечер и Коледа
Снимка: Образователен център "Васил Априлов"

Ученици от Българско неделно училище "Васил Априлов" – Борнмут във Великобритания презентираха рецепти на ястия, традиционни за Бъдни вечер и Коледа. За събитието съобщи Образователен център “Васил Априлов“ на страницата си във Фейсбук. Децата от 6 и 7 клас представиха гозби, научени от своите родители, баби и дядовци от България.

В презентацията, публикувана от образователния център, се припомня, че България е разделена на седем фолклорни области – Северняшка, Добруджанска, Странджанска, Тракийска, Шопска, Пиринска и Родопска. На всяка от тях съответстват различни фолклорни традиции, ястия и обреди.

Презентацията показва начина на приготвяне, както и точното съотношение на продуктите, необходими за традиционната питка на Бъдни вечер. Децата отбелязват, че важен елемент към питката е късметът.

Публикувана е и рецепта за българска баница, която се поднася на Рождество Христово, когато строгият пост е отминал и консумирането на сирене и мляко вече е позволено. Учениците представят стъпка по стъпка как се приготвя тя.

Следват рецептите за тиквеник, сарми, пълнени чушки с боб и капама. За някои от ястията е показан характерният им начин на приготвяне в различните градове у нас.

Българското училище "Васили Априлов", заедно с двата си филиала в Борнмут и Портсмут, е част от списъка на родните училищата в чужбина. Организацията стартира чрез провеждане на тематични събирания по случай официални български празници с участието на танцов състав за възрастни “Златен клас”.

/ЙК/

news.modal.header

news.modal.text

Към 15:10 на 03.10.2023 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация