site.btaВ Българското посолство в Швеция се състоя коледното тържество на учениците от Първо българско училище в Стокхолм „Ян Бибиян“

В Българското посолство в Швеция се състоя коледното тържество на учениците от Първо българско училище в Стокхолм „Ян Бибиян“
В Българското посолство в Швеция се състоя коледното тържество на учениците от Първо българско училище в Стокхолм „Ян Бибиян“
Снимка: Посолство на България в Швеция

Българското посолство в Швеция беше домакин на коледното тържество на учениците от Първо българско училище „Ян Бибиян“ в Стокхолм. Гостите, около 60 души, сред които ръководство на училището, преподаватели, родители и ученици, бяха приветствани от Димитър Иванов, аташе, който поздрави всички присъстващи с предстоящия светъл християнски празник Рождество Христово, съобщават от българската дипломатическа мисия в Швеция на своя сайт.

„В тържествена атмосфера възпитаниците на „Ян Бибиян“ представиха богата програма от песни, стихотворения и пиеси. Музикалната част от програмата включваше изпълнение на коледни песни под съпровода на музикалния педагог Михаил Динчев. В края на тържеството Дядо Коледа и Снежанка раздадоха подаръци на всеки ученик. Празничната украса и последвалото парти обогатиха топлата и уютна атмосфера“, посочват от Посолството.

От мисията добавят, че продължават да подкрепят инициативите на училището и да подпомагат дейността му в утвърждаване на българската култура и национални традиции в съзнанието на децата и младите.

Първо българско училище в Стокхолм отваря врати през 2013 година. Основните му цели са да се даде възможност на българските деца в Швеция да изучават българския език и култура, както и да се подпомогне тяхното общуване с други деца за изграждане на българско самосъзнание и идентичност, е посочено в сайта на просветното средище.

От май 2025 година училище „Ян Бибиян“ е вече официално признато от българското Министерство на образованието и науката (МОН).

/ЙК/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 18:31 на 15.12.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация