site.btaВинопроизводители от турската община Хайраболу все по-често се обръщат към българските си колеги за обмяна на опит, каза кметът на Карнобат

Винопроизводители от турската община Хайраболу все по-често се обръщат към българските си колеги за обмяна на опит, каза кметът на Карнобат
Винопроизводители от турската община Хайраболу все по-често се обръщат към българските си колеги за обмяна на опит, каза кметът на Карнобат
Снимка: Пиксабей

Винопроизводители от района на турската община Хайраболу все по-често се обръщат към българските си колеги за обмяна на опит. Интересът им е насочен към използваните у нас технологии и процеси за производството на бели, червени и розови вина. Това каза пред БТА кметът на Община Карнобат Георги Димитров, който ще бъде сред официалните гости на градския празник на слънчогледа, организиран ежегодно в стария турски град. 

"Имаме подписано споразумение за сътрудничество между Община Карнобат и Община Хайраболу. Работим много добре заедно. Винаги каним техни представители на празници в нашия град, а те от своя страна също не пропускат повод да ни поканят. Освен в областта на културата си сътрудничим и в чисто икономически план", посочи Димитров. 

Той добави, че винопроизводители от турския района са имали редица посещения в предприятия за производство на вино в Карнобатско. "Основно се интересуват от технологията. Ние произвеждаме селскостопанска продукция, а те произвеждат машини. Наши производители изнасят за Турция основно слънчоглед, а ние от своя страна внасяме машини", каза кметът на Карнобат. 

По думите му турските производители на вино разполагат с лозови масиви, които не отстъпват на родните. И въпреки, че пазарът на алкохол е сравнително малък, реализирайки стоката си зад граница, те успяват да развиват добре бизнеса си. Георги Димитров обяви, че през последните няколко години, българското вино от района на Карнобат се изнася основно за Азия. 

/ЕС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 07:02 на 27.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация