ОБЗОР

site.btaНеочакван ли беше резултатът от местните избори в Полша или просто връщането към демокрацията се оказва още по-трудно от изграждането й

Неочакван ли беше резултатът от местните избори в Полша или просто връщането към демокрацията се оказва още по-трудно от изграждането й
Неочакван ли беше резултатът от местните избори в Полша или просто връщането към демокрацията се оказва още по-трудно от изграждането й
Предизборни плакати на кандидати на местните избори в Полша, поставени в столицата Варшава. Гласуването за кметове, ръководители на регионални съвети и членове на местни съвети беше тест за подкрепата на управляващата проевропейска коалиция на Доналд Туск, която спечели парламентарните избори на 15 октомври 2023 г. Снимка: АП/ Czarek Sokolovski

Целта на премиера Доналд Туск на местните избори в Полша на 7 април беше да получи потвърждение за подкрепата за проевропейския си курс. Окончателните изборни резултати показват, че опозиционната партия „Право и справедливост“ (ПиС) е първа политическа сила с 34,27% от гласовете, а управляващата „Гражданска коалиция“ (ГК) на Туск остава втора с 30,59 на сто подкрепа. Заедно с това обаче, управляващата партия придобива контрол върху 9 регионални съвета, а основната опозиционна сила – само върху седем.

Освен това кметът на столицата Варшава Рафал Тшасковски от ГК беше преизбран още на първия тур с 57,41 на сто от подадените гласове. Управляващите спечелиха и кметските места в Гданск и Лодз и като цяло ГК е първа сила в големите градове, обобщава Ройтерс.

„Всеки, който не иска някой друг да решава съдбата му, трябва да гласува“, призова Туск, след като пусна бюлетината си в родния си град Сопот.

Изборите в неделя бяха втори в Полша в рамките на 6 месеца. Редно е да се отбележи, че трите формации от коалиционното управление на Полша се явиха самостоятелно на местния вот и взети заедно получават общо над 50 на сто от гласовете. Добрият резултат на формацията на Туск му даде възможност да затвърди водещата роля на неговата ГК в управляващия съюз от три политически сили, отбелязва Ройтерс.

Десноцентристката формация „Трети път“, която е в управлението, спечели 13,5%, изпреварвайки крайнодясната опозиционна партия „Конфедерация“, събрала 7,5 на сто. А „Нова левица“ – третият член в управлението, получи едва 6,5 процента.

Полските избиратели гласуваха за членове на 16 регионални съвета, чиито състав като цяло отразява подкрепата за основните партии, както и за хиляди местни съветници и кметове на населени места. Близо 190 000 кандидати се бореха за кметски постове и места в 16-е регионалните съвети (воеводства) в страната с 38 милиона население.

Радио „Дойче веле“ (ДВ) посочва, че успехът на Туск на парламентарните избори на 15 октомври 2023 г. беше улеснен от необичайно висока за полските стандарти избирателна активност от близо 75%, докато на 7 април избирателната активност беше 52 процента.

Премиерът Туск призна неуспеха си след като стана ясно, че ПиС е начело при местния вот, смятан за първото изпитание на лявоцентристкото му правителство, отбелязва ДПА.

Туск написа в „Екс“, че е насърчен от победата, постигната от неговата ГК на отделни места като кметските битки във Варшава и в Гданск и в някои регионални съвети. Премиерът обясни загубите със слабата мобилизация на младите гласоподаватели и високата активност на избирателите на ПиС в селските и източните райони на страната.

„Какъв е изводът за нас? Не се оплаквайте, а се залавяйте за работа!“, призова Туск в „Екс“. Министър-председателят се беше зарекъл да обърне посоката на наложените от предишните управляващи промени в съдебната система и обществените медии, които според Европейския съюз нарушават неговите демократични стандарти, отбелязва ДВ.

Реформите в Полша бяха затруднени и от обстоятелството, че строгите закони за правото на аборт, въведени от ПиС, са подкрепяни и от някои консерватори в самата коалиция на Туск.

Независимо от това, промените, активирани от премиера, вече доведоха до деблокиране на милиарди евро еврофондове за Варшава, които досега бяха замразени от Брюксел поради опасения за върховенството на закона по времето на ПиС.

Туск същевременно сигнализира, че победа на неговата либерално-консервативна ГК (най-голямата формация в управляващия съюз) е от жизнено значение, за да не се плъзне Полша обратно към националистическото управление на ПиС.

„Нашата мечта, някога красива мечта, а днес все по-хубава реалност, може да приключи за една нощ“, каза Туск на 5 април на предизборен митинг във Варшава, цитиран от ДВ. „Ако някой смята, че свободата, човешките права, правата на жените, демокрацията, свободната икономика, самоуправлението са даденост и ще се защитават сами, отново  ще загубим всичко“, каза още Туск.

След обявяването на резултатите високопоставеният политик от ПиС Мариуш Блашчак написа в „Екс“, цитиран от Ройтерс: „Вървим към победа на изборите за Европарламент!“, а лидерът на консервативната опозиция Ярослав Качински обяви победа на местния вот. Той беше призовал привържениците си да покажат „жълт картон“ на правителството на Туск, посочва ДВ.

Ройтерс подчертава, че назначаването през декември на Туск за министър-председател отбелязва повратна точка за най-голямата държава в източната половина на ЕС и тегли чертата след 8-годишното националистическо управление, което стана причина за силно противопоставяне между Варшава и западните й съюзници.

Резултатите от местния вот дадоха на Качински повод да цитира Марк Твен, че „новините за смъртта ми са силно преувеличени“ и да заяви триумфално, че победата трябва да е тласък „за всички нас да работим, защото се оказва, че онези, които искаха да ни погребат“ не са познали, цитира го изданието „Политико“.

Сега трябва да спечелим изборите за Европарламент и президентските избори (догодина), преди да се опитаме да спечелим следващите общи избори, изброява приоритетите Качински.

За Туск резултатът от местния вот е повторение на миналогодишните избори, които отстраниха от власт ПиС, но добавя: „Днес виждаме, че този път не е лесен, включително в бъдеще“, предава думите му „Политико“.

Както отбелязва ДВ, независимо, че на 7 април се избираха представители на местната власт, изборите се разглеждат като продължение на отколешния дуел между двамата най-големи политически съперници в Полша – Туск и Качински.

Качински съвсем не се е отказал от борбата, нито е признал поражение, пише ДВ. „Ще продължим да се борим, защото залогът е Полша“, каза той наскоро за седмичното списание  „Шечи“. Политикът ветеран добавя, че не иска да гледат на него като на някакъв дезертьор и обяви, че през 2025 г. ще се кандидатира отново за лидер на ПиС.

Преди местния вот Качински агитира привържениците на ПиС с познатата антигерманска риторика и обвиняваше Туск, че работи в полза на германски интереси.

Работата на Туск се възпрепятства и от президента Анджей Дуда, който е съюзник на днешната опозиция, отчита ДВ. Първите 3 месеца от новото управление бяха истинско бягане с препятствия. Преди да сдаде властта, ПиС заложи редица пречки, за да усложни опитите на Туск да върне в страната върховенството на закона.

Държавният глава успешно проточи с 2 месеца предаването на властта, обръща внимание ДВ, и оттогава поставя препятствия по пътя на новия кабинет навсякъде, където може. Последната намеса на Дуда беше на 29 март. Тогава той блокира закон, който щеше да позволи на всички жени в Полша, навършили 15 години, да ползват без лекарско предписание медикамент за прекъсване на бременността. Дуда е наясно, че по въпроса може да разчита на Конституционния съд, пише ДВ, защото там е пълно със съдии, лоялни на ПиС.

Междувременно полските депутати започнаха вчера дебати за улесняване на достъпа до аборт – едно от водещите обещания по време на предизборната кампания на Туск, което през последните седмици раздели и проевропейската му коалиция, предаде Ройтерс.

Правата на жените са на преден план в дневния ред на Полша, която през 2021 г. наложи почти пълна забрана на абортите, след като при 8-годишното си управление предишното националистическо правителство успя да прокара закони в съответствие с консервативните си социални виждания. След като обаче Туск дойде на власт, неговата коалиция от леви и християндемократически партии въведе отново финансирането на ин витро процедури и гласува за промени за достъпа до методи за спешна контрацепция, отбелязва Ройтерс. 

Единственият начин правителството на Туск да преодолява президентско вето е да прибягва до постановления, за да прокара поне някои от планираните реформи.

При така създалите се обстоятелства правителственото обещание за въвеждане на 100 реформи през първите 100 дни се оказа нереалистично. Заради трудната финансова ситуация плановете за данъчни облекчения също трябваше да бъдат отложени, коментира ДВ.

Освен всичко, новата правителствена коалиция наследи и конфликта с фермерите. Те протестират срещу вноса на храни от Украйна и срещу Зелената сделка на ЕС. Макар че Туск успя да удовлетвори някои техни искания, радикална група фермери продължи блокадите. В началото на април имаше дори окупация на министерството а земеделието, припомня ДВ. 

В третата власт (съдебната) положението е още по-сложно, защото назначени от правителството на ПиС съдии и прокурори оказват яростна съпротива срещу опитите на новите управляващи да ограничат властта им. "Доче веле" отчита, че Качински е отбелязал ценни политически точки по време на изслушването му пред парламентарна комисия за използването на шпионския софтуер „Пегас“ срещу опозиционни политици. ДВ посочва, че Качински е запазил пълно спокойствие и е отговарял компетентно, излагайки солидни юридически аргументи при оказа си да отговори на някои въпроси, а членовете на комисията са били безсилни да направят каквото и да било срещу това.

На местния вот през 2018 г. ПиС и ГК спечелиха по 8 регионални съвета. Сега нещата изглежда различно. Депутатът от ПиС и бивш земеделски министър Кшищоф Ардановски прогнозира, че неговата партия ще загуби местния вот заради неспособността си да гради коалиции. Според него единственият начин ПиС да се върне на власт, е да замени Качински с друг лидер. След втория тур на местните избори, който ще се произведе на 21 април, ще се разбере дали Ардановски е бил прав, отбелязва ДВ.

Още в края на януари британският професор по европейски науки Тимъти Гартън Аш изтъкна в статия, публикувана от лондонския в. „Гардиън“, че светът трябва да се поучи от преживяната от Полша трагедия и от това, че възстановяването на демокрацията е дори по-трудно от изграждането й. Според Аш при управлението на ПиС истински трагичното и вдъхновяващо минало на Полша „беше рециклирано под формата на гротескна пародия“.

 

 

 

 

 

/ПТА/

news.modal.header

news.modal.text

Към 00:00 на 03.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация