ОБЗОР

site.btaКак подслушан разговор между висши германски военни постави канцлера Шолц в деликатна ситуация

Как подслушан разговор между висши германски военни постави канцлера Шолц в деликатна ситуация
Как подслушан разговор между висши германски военни постави канцлера Шолц в деликатна ситуация
Дискусията за доставка на германски ракети "Таурус" на Украйна стана водеща в германското политическо пространство. Снимка: South Korea Defense Ministry via AP

Опозицията твърди, че германският канцлер се е превърнал в "най-добрата фигура на шахматната дъска на Путин", отбелязва "Файненшъл таймс" във връзка с превзелия общественото пространство случай с подслушан разговор на висши германски военни.

Посланието на Олаф Шолц от миналата седмица беше много ясно: Берлин няма да достави на Киев крилати ракети "Таурус", защото ще трябва да бъдат изпратени германски войници в Украйна, за да ги програмират. А това би означавало, че Германия ще бъде въвлечена във война с Русия.

Сега аргументите на германския канцлер са сведени до нула - и то от собствените му военни. Разговор между офицери от германските военновъздушни сили, който беше прихванат и публикуван от руски медии в края на миналата седмица, разкри, че украинските войници ще могат да управляват ракети "Таурус" без присъствието на германски специалисти, ако получат подходящо обучение.

"Това изтичане на информация е официално потвърждение, че канцлерът е казвал неистини", заяви Норберт Рьотген, депутат от опозиционния ХДС и член на комисията по външни работи на Бундестага. "Това сериозно подкопава доверието в него."

Съюзниците на Шолц побързаха да го защитят, отбелязва "Файненшъл таймс". Ролф Мюцених, който оглавява парламентарната фракция на социалдемократите, заяви в неделя пред телевизия А Ер Де, че въпросът за изпращането на "Таурус" в Украйна винаги е бил "в сивата политическо-правна зона, където и сам не бих искал да попадам". "По тази причина решението [на Шолц] се явява политически и юридически разумно".

Още преди изтичането на съдържанието на разговора между висшите военни в западните столици се появиха съмнения относно подхода на Шолц. Миналата седмица официални лица в Лондон и Париж изразиха тревога, след като той публично заяви, че британски и френски военнослужещи се намират в Украйна и помагат за управлението на ракетите "Сторм шадоу"(Storm Shadow) и "Скалп"(Scalp). Шолц отбеляза, че няма да допусне това да се случи с "Таурус".

Но историята с прехванатия разговор нанесе много повече щети, предизвиквайки широко разпространена загриженост относно сигурността на правителствените комуникации в Германия на фона на военните действия, бушуващи в Европа и Близкия изток. Германия "за пореден път беше хваната неподготвена със свалени панталони", образно коментира в понеделник популярният вестник "Билд" ситуацията. Според вестник "Франкфуртер рундшау" пък нещата изглеждат така, "сякаш [руският лидер Владимир] Путин е хвърлил касетъчна бомба върху Берлин".

Изтичането на информация беше огромен пропаганден успех за Москва, която заяви, че е доказала намерението на "колективния Запад" да нападне Русия, подчертава "Файненшъл таймс".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че разговорът ясно показва как германските военни "обсъждат смислени и конкретни планове за нанасяне на удари по руска територия", въпреки че Берлин всячески отрича това, наричайки подобни твърдения "абсурдна и позорна руска пропаганда".

За първи път през май 2023 г. украинските власти поискаха крилати ракети "Таурус", които са една от най-модерните оръжейни системи в арсенала на Бундесвера. С обсег на действие до 500 км те могат да се използват срещу "важни цели" като бункери и командни пунктове и могат да пробият няколко стоманобетонни стени.

Но през октомври Шолц отхвърли искането на Украйна. За мнозина това изглеждаше като типично поведение на Шолц: той дълго време отказваше да достави на Киев германски танкове "Леопард", опасявайки се от отговор от страна на Русия. Но през януари миналата година той най-накрая се поддаде на силния вътрешен и международен натиск и промени позицията си.

В продължение на месеци Шолц отказваше да обясни позицията си по отношение на ракетите "Таурус". Но миналата седмица той най-накрая наруши мълчанието, като заяви, че германските войници ще трябва да отидат в Украйна, за да програмират ракетите. В такава ситуация Берлин ще се окаже пряко въвлечен във военни действия, въпреки че последователно се стреми да избегне подобен изход, отбелязва вестникът.

"Германските войници по никакъв начин не трябва да бъдат свързвани с целите, които тази система постига", каза той.

Колеги политици от ГСДП казват, че предпазливостта на Шолц има огромна подкрепа сред германските избиратели и организираното от Русия изтичане на информация не е променило ситуацията.

"Хората тук харесват начина, по който той предпазливо претегля плюсовете и минусите на доставката на различни оръжейни системи", каза говорителят на ГСДП по външната политика Нилс Шмид, цитиран от "Файненшъл таймс". "Подобно на Шолц, те не искат Германия да стане страна в този конфликт."

Шмид добави, че германците са съгласни с канцлера и по отношение на рисковете от снабдяването на Украйна с "толкова ефективни оръжия". "Ние просто не знаем как биха го използвали в извънредна ситуация", каза той.

Но позицията на Шолц относно ракетите предизвика недоволство в собствената му управляваща коалиция. Обезпокоени от неотдавнашните неуспехи на Украйна на бойното поле и неспособността на Конгреса на САЩ да одобри военната помощ за Киев, либералните и зелените депутати призоваха канцлера да обмисли отново доставката на ракетите, които биха могли значително да засилят военния потенциал на Украйна.

В края на миналия месец трите партии от коалицията на Шолц приеха резолюция, с която поискаха Киев да бъде снабден с "оръжейни системи с далечен обсег", които да могат да нанасят удари "дълбоко зад линията на руския агресор". Системата "Таурус" не беше изрично назована, но беше ясно, че именно тя се има предвид, отбелязва вестникът.

Това е и основната тема на прехванатия разговор между офицери от Луфтвафе. Според записа участниците в разговора, сред които и командващият военновъздушните сили Инго Герхарц, заявили, че ракетите могат да бъдат използвани от Украйна за нанасяне на удари по мост, свързващ руския континент с Кримския полуостров, както и по други цели. Офицерите казали също, че украинските войски могат да бъдат обучени в Германия как да използват ракетите. Въпреки това те подчертали, че правителството на Шолц все още не е дало зелена светлина за доставка на ракетите на Киев.

Някои членове на ГСДП смятат, че това може да се промени някой ден. "Изтичането на информация не намалява възможностите за маневриране на Шолц - в бъдеще той все още може да стигне до различно решение относно "Таурус"," каза Шмид.

Според други политици обаче целта на Русия е била да гарантира, че Шолц никога няма да може да направи рязък завой по въпроса за доставката на ракети. "Русия успя да създаде перфектната политическа дилема в Германия", каза Кристиан Мьолинг, военен анализатор в Германския съвет за външни отношения. "Сега за Шолц ще бъде още по-трудно да преразгледа решението си за "Таурус" и да промени гледната си точка за доставката на тези ракети,", пише "Файненшъл таймс".

Йохан Вадефул, говорител на християндемократите по въпросите на външните работи и отбраната, заяви, че целта на Путин е била да "оплете Шолц в мрежа от инсинуации и изопачени обяснения" до степен, в която той вече не може да вземе решение за доставката на "Таурус" в бъдеще.

"Шолц продължава да не желае да достави ракетите", каза Вадефул. "Изглежда не осъзнава, че по този начин се превръща в най-добрата фигура на шахматната дъска на Путин".

Натискът върху Шолц не намалява, отбеляза "Юронюз". Във вторник външната министърка Аналена Бербок заяви, че настоява за "интензивна" проверка на възможността за доставяне на ракети "Таурус" на Украйна. В 38-минутния запис офицери обсъждат как крилатите ракети с голям обсег на действие Taurus могат да бъдат използвани от Украйна.

Държавно финансираният руски телевизионен канал RT пусна запис на разговора между германски генерали, обсъждащи какви цели биха могли да поразят украинските сили, ако получат дългоочакваните германски крилати ракети "Таурус", припомня "Юронюз".

Главната редакторка на RT Маргарита Симонян написа в социалните мрежи: „В този... запис високопоставени офицери от Бундесвера обсъждат как ще бомбардират Кримския мост.“

Откакто Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г., Германия обсъжда дали да изпрати германско-шведските крилати ракети в Киев, припомня "Юронюз".

През януари германският Бундестаг гласува против това с явно мнозинство поради опасения относно последиците от евентуално използване на германски оръжия от Украйна срещу Русия.

Позицията на германския канцлер, който не иска да провокира твърде много Кремъл, често е остро критикувана; Въпреки това Германия вече е вторият по големина доставчик (след САЩ) на оръжие и военна помощ за Киев. С оглед на продължаващата руска агресия Берлин все повече пресича червени линии, които преди си е поставял. 

Преди няколко дни Берлин обяви първото постоянно разполагане на свои войски в чужбина след Втората световна война.

"Политико" отбеляза покрай разрастването на притесненията поради изтеклото съдържание на разговора,  че "може да е само вторник, но Владимир Путин имаше страхотна седмица".

През последните няколко дни Москва успя да посее разделение сред враговете си, да дискредитира германския канцлер и да осуети натиска на Украйна да си осигури ключови оръжия – всичко това без да отрови или убие нито един човек, посочи изданието.

Дали ходът на събитията ще доведе до това ракети "Таурус" да бъдат доставени на Украйна ще стане ясно скоро.

/ПТА/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 09:34 на 04.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация