site.bta Стоилко Апостолов: Мечтая за просперираща Европа с чиста енергия и чиста храна за всички

 Стоилко Апостолов: Мечтая за просперираща Европа с чиста енергия и чиста храна за всички
 Стоилко Апостолов: Мечтая за просперираща Европа с чиста енергия и чиста храна за всички
БТА, Стоилко Апостолов: Мечтая за просперираща Европа с чиста енергия и чиста храна за всички

Д-р Стоилко Апостолов е управител на Фондацията за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА. Завършил е „Ветеринарна медицина“ в Тракийския университет в Стара Загора. Има множество обучения, стажове и квалификации в Швейцария, Франция, Чехия по биопроизводство, преработка на храни, планиране и управление стопанства, разработване, мониторинг и изпълнение на проекти, директни продажби, устойчиво развитие на селски райони. От 1996 г. работи за развитие на биологично и устойчиво земеделие в България чрез различни проекти, изпълнявани от БИОСЕЛЕНА, която е основана от Научния институт по биологично земеделие FIBL – Швейцария.

С него разговаря Ива Тончева.

Как се насочихте съм биологичното земеделие? То ли Ви намери или Вие го намерихте?
Тогава настъпи и преломния момент – две от големите швейцарски търговски вериги започнаха да предлагат био продукти на рафтовете си. Субсидии все още нямаше, стандартите и правилата за производство бяха частни, контрола и сертификацията също се извършваше от частни компании. Имаше дефицит – търсенето на биохрани надвишаваше предлагането.

Две години по-късно започна един българо – швейцарски проект за развитие на био земеделието в България. Явих се на конкурс, който Швейцарският институт за биологично земеделие (FIBL) организира в България, спечелих го и така започна професионалният ми път в тази област.
 И така вече 25 години!   

Каква е ситуацията с биологичното земеделие в България? Използва ли България потенциала си?
Ситуацията е много объркана, вече четвърта година производството намалява, администрацията се държи враждебно към всички: и към производителите и към преработвателите и към търговците и към сертифициращите фирми.  В същото време пазарът на биохрани в България се разраства, почти всички вериги предлагат био, във всеки голям град има и специализирани биомагазини. 
Преди десетина години България загуби едно много голямо предимство – евтината работна ръка. За съжаление, не успяхме да го заместим с подходящи машини, знания, нови технологии. 

Възможно ли е как да има повече биопроизводство в България? И как да стане това?
Възможно е, имаме прекрасни условия за производство, но трябва добър план, цели за постигане, отговорници и пари. Досега винаги се е разчитало на субсидии, подпомагане, обучения и други мерки, които да „бутат“ биопроизводството. Сега вече има европейски план за действие, който предлага на държавите – членки да прилагат мерки, които да „дърпат“ биопроизводството. Например, подпомагане на детски градини, училища, болници и други обществени кухни да купуват био продукти от местни производители и по този начин да стимулират производството. За износителите – участие в международни панаири и изложения.  

От кого зависи това: от ЕС, от правителството и/ли от потребителите?
От всички, но най-вече от правителството. Ако потребителите търсят биологични храни, а няма достатъчно местно производство, търговците ще ги внесат. А правителството е време поеме отговорност, да започне да слуша бранша и да работи за развитие на биоземеделието. Осигуряването на пари и контрол за тяхното изразходване са само малка част от задълженията на държавата. Как ще развиват биоземеделието хората на високи позиции в министерството, които заявяват, че не вярват в био-то? И как да продължи на бъде биопроизводител фермер, който е подложен на обстойна проверка от фонд „Земеделие“ в продължение на един месец ? 

Мечтата Ви за Европа, за Европейския съюз през 2050 година?
Мечтая си за просперираща и чиста Европа, с чиста енергия и чиста храна за всички. Повечето от агрохимикалите ще се изучават като отминал етап от историята на земеделието. Животните, отглеждани в клетки и пренаселени обори също. Земеделието вече е важен фактор за решаване на климатичните промени и поглъща повече парникови газове, отколкото отделя.     

Какво трябва да се промени?
Промяната в политиките вече започна, но по-важна е промяната в мисленето и нагласите на хората. Качеството и чистотата на въздуха, водата и храната трябва да станат отново важни за хората.  

/НМ/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 18:00 на 04.10.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация