site.btaОригиналът на "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски е върнат на Зографския манастир в Атон на 12 януари 1998 г.

Оригиналът на "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски е върнат на Зографския манастир в Атон на 12 януари 1998 г.
Оригиналът на "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски е върнат на Зографския манастир в Атон на 12 януари 1998 г.
София (12 януари 1998) Директорът на Националния исторически музей, Божидар Димитров връчи лично Паисиевата история на представителя на Зографския манастир Йеромонах Йоан, на тържествена церемония в столицата. Пресфото-БТА, снимка: Мартин Георгиев/Архив

Оригиналът на "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски е върнат на Зографския манастир в Атон на 12 януари 1998 г. Това е авторски препис, изготвен от самия Паисий и открит в Зографския манастир през 1906 г. от проф. Йордан Иванов. 

По време на посещението си в Гърция (14-17 февруари 1991) министър-председателят Димитър Попов отправя молба към светогорските монаси от българския манастир  "Св. Георги Зограф" в Атон да позволят оригиналът на "История славянобългарска", написана през периода 1760-1762 г., да бъде изложен за поклонение в България. Непосредствено след завръщането на Димитър Попов председателят на ефория "Зограф" в София Петър Митанов публично заявява, че ръкописът на "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски се намира в България. Според него "История славянобългарска" е открадната от атонския манастир "Свети Георги Зограф" през 80-те години на ХХ в. със съдействието на „Държавна сигурност“. 

На 13 септември 1996 г. анонимен мъж оставя реликвата, увита във вестник, при секретарката на директора на Националния исторически музей Божидар Димитров. Тогава експерти потвърждават, че това е оригинал на Историята, по-точно авторски препис, изготвен от самия Паисий. През 1997 г. президентът на България  Петър Стоянов и Министерството на културата решават ръкописът да се върне в Зографския манастир. "История славянобългарска" се съхранява в Зографския манастир в Атон до служебника на патриарх Евтимий, Драгановия миней и други ценни ръкописи.

Ето как БТА проследява връщането на една от най-ценните национални светини в манастира в Атон:

"История славянобългарска" ще се пази в Зографския манастир до служебника на патриарх Евтимий

София, 12 януари 1998 г. /БТА/ "История славянобългарска" ще се пази в Зографския манастир до служебника на патриарх Евтимий, Драгановия миней и други ценни ръкописи.  Това съобщи днес в Националния исторически музей /НИМ/ игуменът на манастира дядо Амвросий.
Той получи ръкописа от директора на НИМ Божидар Димитров. Паисиевата "История славянобългарска" замина тази сутрин за Зографския манастир на Атон в огнеупорен контейнер.
      
Заместник-министърът на културата Пантелей Цанков води делегацията, придружаваща националната светиня.  В състава й са представители на президентството, на министерствата на културата и на външните работи, на ефория "Зограф".
До границата Историята ще бъде охранявана от Националната служба за охрана. За целия път са взети и противопожарни мерки. На границата охраната се поема от гръцката полиция.
      
В Зограф Историята ще се съхранява в предоставената от Министерството на културата /МК/ огнеупорна витрина, в която бе изложена 15 месеца в НИМ.
      
Фондация "Бъдеще за България" дари на българското монашеско братство художествено изработена книгохранителница, в която ръкописът ще се поставя при тържествени случаи.Тя е изработена по инициатива на сдружение "Свети Пимен Зографски" от художника Георги Тодоров, дърворезбарите Светлин Николов и Димитър Христов. Отец Велин Илиев е направил сребърния обков.
      
Председателката на експертната комисия при МК проф. Веселина Инкова връчи на дядо Амвросий експертизата за състоянието на Историята и препоръки как да се пази.
      
Мъчно ми е, че връщаме Историята, но трябва да се вземат решения, насочени към бъдещето, решения, които в близко време ще дадат добри плодове. Това каза президентът Петър Стоянов пред журналисти в НИМ.  Необходимо е да се научим да мислим не патриотарски, а патриотично, допълни държавният глава.
По неговите думи не могат да се водят разговори с гръцкото външно министерство, преди да се върне Историята. Той нарече спекулации обвиненията, че връщаме ръкописа на Гърция. Гърците пет пари не дават за Историята. Тя е опазена благодарение на българските монаси в Зографския манастир.  Благодарение на тях скоро ще можем да виждаме тук и други ценни реликви, каза Петър Стоянов.

На церемонията в НИМ бяха министърът на културата Емма Москова, главният прокурор Иван Татарчев, Иван Сунгарски, председател на парламентарната Комисия по правата на човека и вероизповеданията, депутати, представители на Светия синод.

Десетки хора бяха дошли пред НИМ, за да изпратят Историята.
Близо 700 000 души са видели ръкописа за 15-те месеца в НИМ, каза за БТА Божидар Димитров.  От тях 328 000 са ученици.В събота и неделя посетителите са били 50-70 000.  

***

Бриго Аспарухов е върнал "История славянобългарска" в Националния исторически музей

София, 13 януари 1998 г. /БТА/ Бившият шеф на разузнаването Бриго Аспарухов е върнал оригинала на "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски в Националния исторически музей.  Това съобщи г-н Аспарухов снощи в предаването "Екип 4" на БНТ.
      
Не съм я върнал лично аз, но поемам отговорността, каза бившият разузнавач номер едно. Бриго Аспарухов съобщи, че оригиналът на Историята е бил в Националната разузнавателна служба, преди той да поеме ръководството на службата.

Предшествениците му са решили да я вземат, защото са имали сигнали, че български емигрант и гръцки гражданин се готвят да я откраднат от Зографския манастир, за да я продадат в Германия за половин милион марки.

Външното ни министерство е уведомило гръцкото външно министерство, но то не е взело мерки. Затова според г-н Аспарухов са предприети "специфични мерки" за прибирането на реликвата в родината. Това не е кражба, а успешен опит Историята да бъде запазена, каза Бриго Аспарухов.
      
Скандалът с българската реликва започна през 1991 година, когато бившият шеф на ефория "Зограф" Петър Митанов заяви, че ръкописът се намира в България. Анонимен мъж остави реликвата в Националния исторически музей през септември 1996 година.
Експерти потвърдиха, че това е оригинал на Историята, по-точно авторски препис, изготвен от самия Паисий.

След продължил повече от година спор за съдбата на ръкописа българският президент и Министерство на културата решиха ръкописът да се върне в Зограф на 12 януари. В понеделник той отпътува от страната в специална огнеупорна каса, охраняван от служители на НСО…

***

“История славянобългарска” пристигна в Света гора

Атина, 13 януари 1998 г. /БТА/ Оригиналът на "История славянобългарска" и делегацията, водена от заместник-министъра на културата Пантелей Цанков пристигнаха днес в Кареа, столицата на Света гора, съобщи службата на говорителя на министерството на външните работи. В съответствие с каноните на Света гора се състоя специална церемония. В присъствието на българската делегация, на представители на светската гръцка власт, на йеромонах Калиник - председател на монашеското братство на Света гора, на монаси от всички манастири в Атон, игуменът на Зографския манастир архимандрит Амвросий показа оригинала на свещената за всички българи книга.

След церемонията присъстващите се отправиха към манастира "Св. Великомъченик Георги Победоносец Зограф", където ще бъде поставена "История Славянобългарска".  

***

БТА съобщава и за събитията от дните преди връщането на светинята:

Божидар Димитров: ВМРО ще протестира при изпращането на "История славянобългарска" в Зографския манастир

София, 9 януари 1998 г. /БТА/ ВМРО ще протестира пред Националния исторически музей /НИМ/ на 12 януари, когато "История славянобългарска" ще отпътува за Зографския манастир в Атон. Това съобщи днес пред репортер на БТА директорът на НИМ Божидар Димитров.

Аргументите на президента Петър Стоянов и Министерството на културата за връщането на Историята бяха, че по този начин България ще запази националния си престиж, каза г-н Димитров. Той е получил уверението им, че само така може да се възобнови обменът на ценности между Зографския манастир и НИМ.

Аз съм скептик, че това бе най-правилното решение, тъй като манастирът сега има много икономически и политически трудности, подчерта г-н Димитров.  Според него връщайки "История славянобългарска", България отново ще бъде излъгана в очакванията си. Решението на президента Стоянов е по-скоро резултат на неговия "очарователен романтизъм" в политиката, допълни той.

Зографският манастир е българска духовна институция, а не гръцка, каза г-н Димитров. Лошото е, че юридически манастирът е подчинен на Вселенската патриаршия, а в административно отношение e собственост и е на територията на Република Гърция.

Монасите в манастира са поставени в много деликатно положение, те са за връщане на Историята, тъй като са подвластни на гръцките закони, каза директорът на НИМ. Едно от предложенията ми към Министерството на културата бе да се водят преговори между България и Гърция и тогава монасите, които са големи българофили, биха взели страната на България, допълни той. Това бе моето предложение, но министерството и президентът Стоянов решиха, че "най-чистото" решение е Историята да се върне, без да се водят преговори. Много бих се радвал, ако се окажа неправ или ако скептицизмът ми не се оправдае, подчерта той.
      
Между 75 и 85 на сто от българите са на мнение, че "История славянобългарска" не трябва да се връща, според проучвания на три социологически агенции, направени през лятото и предоставени на НИМ.  

***

Десетки българи чакат в Националния исторически музей да видят "История славянобългарска“

София, 10 януари 1998 г. /БТА/ От сутринта десетки граждани се редят на опашка в Националния исторически музей /НИМ/, за да видят Паисиевата "История славянобългарска". Тя е изложена в музея за последен ден, преди да бъде върната в понеделник в Зографския манастир на Света гора.
Повечето от хората смятат, че Историята трябва да остане в България, а някои са раздвоени, установи анкета на БТА…
…Историята постъпи по мистериозен начин в НИМ на 13 септември 1996 г. Анонимен мъж я остави увита във вестник при секретарката на директора.
Край на продължилите повече от година спорове "за" и "против" връщането на Историята сложи решението на държавния глава. Петър Стоянов обясни, че решението му няма политически мотив, не е емоционално избухване и още по-малко е реверанс към друга държава.

***

Българите се сбогуват с Паисиевата история в Националния исторически музей

София, 11 януари 1998 г. /БТА/ Хората днес идват не да видят Паисиевата история, а да се сбогуват с нея, каза пред БТА директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров. Това е поклонение - бе неговият коментар за стотиците граждани, чакащи да влязат в музея.
Утре сутринта една от българските светини напуска страната, за да бъде върната в Зографския манастир в Атон, Гърция.

През изминалата нощ Божидар Димитров и сътрудници на музея са сканирали Паисиевата история в университетското издателство "Климент Охридски". По този начин - чрез фототипно издание - зографският ръкопис ще влезе в българския дом и в българските библиотеки.

"Аз, Горан Николов от втори "б" клас и мама искаме нашата История да си остане в България", е записал в книгата на музея днес един от посетителите.  Негов връстник, подписал се несръчно Георги Д., е добавил: "Според мен Историята на Паисий трябва да остане в България, защото тя не принадлежи на никой друг, освен на нашата родина и на нас самите."
Историята на Паисий Хилендарски е в България, не бива да се връща, смятат Снежана Цветанова и Николета Цветанова. “История славянобългарска” е голямо богатство за България и трябва да остане тук завинаги, е написала в книгата и 12-годишната Галина Милушева.

632 хиляди българи са видели Историята на монаха Паисий от 22 септември 1996 година, когато е била изложена, до днес. От тях 328 хиляди са ученици. Само през вчерашния ден посетителите са били 20-30 хиляди, каза Божидар Димитров.

Такова нещо в България не се е случвало, твърди директорът на Националния музей. Голям интерес е имало през 1984 година към съкровището от Рогозен - опашката тогава била до стълбите и се видяла дълга на музейните работници.  Днес хората се нареждаха да чакат още от спирката на трамвай 5 на гърба на Съдебната палата.

/ДС/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 09:57 на 20.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация