site.btaЗеметресение и цунами унищожават напълно Месина и Реджо Калабрия в Сицилия преди 115 години на 28 декември 1908 г.

Земетресение и цунами унищожават напълно Месина и Реджо Калабрия в Сицилия преди 115 години на 28 декември 1908 г.
Земетресение и цунами унищожават напълно Месина и Реджо Калабрия в Сицилия преди 115 години на 28 декември 1908 г.
Разрушения в Месина, Италия, след земетресението с магнитуд 7,2 на 28 декември 1908 г. Около 75 000 са жертвите в този сицилиански град. Снимка: АП

Силно земетресение и цунами разрушават Месина и Реджо Калабрия в Сицилия преди 115 години. Бедствието се случва на 28 декември 1908 г. (15 декември по стар стил). Трусът е с магнитуд 7,2 по скалата на Рихтер и разрушава гр. Месина, както и още 25 населени места в радиус от 200 км от епицентъра. 

Едновременно с него, над региона преминава ураган, изливат се проливни дъждове, предизвикана е 15-метрова вълна цунами, която се движи със скорост 1000 км/час.

Жертви на земетресението, станало около 20 минути след 5:00 часа сутринта, са над 80 000 души, загиналите се увеличават вследствие на последвалото цунами, според отдела за гражданска защита към Министерския съвет на Италия. От Швейцарския червен кръст посочват, че жертвите и ранените при природните бедствия са около 200 000 души.

Първото съобщение за земетресението е публикувано в бюлетина на БТА от 15 декември 1908 г. По онова време България все още използва Юлианския календар (той е в сила в страната до 31 март 1916 г.) Според Григорианския календар, който действа в по-голямата част на Европа, денят е 28 декември - в навечерието на новата година.

Монтелионе ди Калабрия, 15 декември 1908 г. (28 декември нов стил) /Кореспонденц бюро/ Тази сутрин на 5:20 часа тук и в близките околности се почувства едно силно земетресение. Според слуховете, загубите са твърде големи, има и жертви. Общините Милето, Катанзаро, Сан Грегорио, Сан Джорджио са пострадали повече.

***

Рим, 15 декември 1908  г. (28 декември нов стил) /Корбюро/ Земетресението се простря в Сицилия и Калабрия. Навсякъде черквите и къщите - напукани или срутени. Има много жертви. Населението е обзето от страшна паника. Най-много са пострадали градовете Месина и Палми. Телеграфната линия, както и телефонната със Сицилия, са прекъснати с изключение на кабела, който свързва Неапол. Морето е наводнило жилищата. Вълните се възкачвали на 10 метра. Много лодки са изчезнали. Един австрийски кораб и два кораба с платна се избавиха от потопяване. Стоката, която се намираше в тях, е твърде повредена. Няколко военни кораба се изпратени за Месина да организират помощта и да възстановят радиотелеграфските съобщения. Министърът на труда замина тази вечер на мястото на катастрофата. Помощта е организирана.
Пожарникари с всички потребни материали и Червеният кръст отпътуваха.

"Джорнале д'Италия" публикува, че комендантът на торпильора "Силка" отправил до министъра следната телеграма: "Една част от Месина е опропастена. Има много убити и ранени. Няколкостотин къщи са срутени. Невъзможно е да се помогне само с местните средства, за да се разчистят срутините. Тресенето бе ужасно силно и продължително. Палми е силно пострадал. В този град има няколкостотин жертви."

***

Палермо, 15 декември 1908 г. (28 декември нов стил) /Корбюро/ Новините, които пристигат от Месина по заобиколен път са все по-лоши. Слухът, че една голяма част от града Месина е разрушена вследствие на силно земетресение, се потвърждава.

Катастрофата се уголемява (…), голям пожар избухнал. Морето заляло по-голямата част от улиците. Последните били покрити с кал, което обстоятелство затруднявало помощта и спасяването на умиращите и ранените, които са засипани под развалините.

Слухове се носят, че селата Форо и Канзари, които се намират в предградието на Месина, са изчезнали.

***

Рим, 15 декември 1908 г. (28 декември нов стил) /Корбюро/ Известията, които получи министърът на мореплаването, потвърждават новината за разрушението на града Месина. Опасяват се, че същата участ е постигнала и Реджио ди Калабрия. Изглежда, че по-голямата част от селата край Месинския пролив са разрушени.

Депутатът Де Феличи е отправил от Месина една телеграма до г-н Джиолити (Джовани Джиолити - министър-председател на Италия - бел. ред.), в която му съобщава, че Месина е окончателно разрушена. Жертвите възлизат на десетина хиляди души; пожарът съдейства на разрушението.

Според вестника "Джорнале д'Италия", месинският епископ и генерал Коста се намират между умрелите, числото на които достига 12 000. В Палми има 500 души убити. Избягалите от Месина в Катания жители разказват, че хотелът "Тринаория" с персонала и 90 души пътници, градският дом, управлението на пощите и телеграфите, казармите съборната черква са разрушени. В казармите, дето се намираха 200 митнически стражари, само 41 са спасени. От 280 души, чиновници по железниците, само осем души се оказаха на лице при проверката. Останалото живо население, почти обезумяло, кръстосва из развалините. Земетресението е изменило почти изгледа на Месинския пролив; бреговите линии са също изменени…

Кралят (Виктор Емануил III - бел. ред.) и кралицата (Елена - бел. ред.) заминаха за Калабрия и Сицилия…

Руската ескадра, която се намираше в Августа, и английската, която се намираше в Сиракуза, са заминали за Месина, за да дадат помощ. Изпратени са и три военни кораба от Малта. Французкото правителство е изпратило в Месина два броненосеца и три контраторпильори. Два германски учебни парахода, които се намираха в Средиземното море, получиха заповед да заминат за Месина и да занесат храна.

***

Палермо, 17 декември 1908 г. (30 декември нов стил) /Корбюро/ Снощи пристигна първата официална телеграма от префекта на Месина. Той съобщава, че бедствието е толкоз голямо, щото е немислимо човек да си го представи, надминава всяко въображение. Месина е почти съвършено разрушена; повече от 10 000 трупове са разхвърляни из развалините; невъзможно е да се опише отчаянието. Загубите са огромни; всяка помощ, която би се изпратила, е недостатъчна. Нужно е да се изпратят колкото се може по-бързо храни. Зрелището е грозно-страховито. Понеже пожарът не може да се ограничи, то той се разпространил на много места. Изпращането на извънредни помощи е крайно необходимо.

***

Катания, 18 декември 1908 г. (31 декември нов стил) /Корбюро/ Подробностите върху положението на Месина са все по-ужасяващи. През нощта градът е лишен от осветление. Военните кораби осветляват града с електрически прожектори, а тъй също и местата на разрушението. Липсата на храни се увеличава по един ужасен начин. Положението е застрашително. Италианските, английски и руски матроси продължават без почивка спасителните работи. Останалите живи жители, осакатени, ранени, превързани, сноват навсякъде из Месина. Числото на емигрантите, които искат да бъдат пренесени, възлиза на няколко десетки хиляди. Останалите живи обкръжават всеки влак, който заминава, като настояват да бъдат и те отнесени. Стават сърцераздирателни сцени, тъй като всички искат да заминат отведнъж…

***

Реджио ди Калабрия, 19 декември 1908 г. (1 януари 1909 г. нов стил) /Корбюро/ Властите раздадоха храна на населението, което я приемаше с диво настървение. Не е възможно да се опише мизерията на оцелялото население. Всички са гладни и искат хляб. Помощите продължават да идват. Дъждът вали почти непрестанно…

***

Месина, 19 декември 1908 г. (1 януари 1909 г. нов стил) /Корбюро/ Гарата биде разрушена, като погреба под развалините си 40 души чиновници…

***

Палермо, 19 декември 1908 г. (1 януари 1909 г. нов стил) /Корбюро/ Понеже местата в болниците са недостатъчни и тъй като се очакват още много хиляди ранени и умиращи, градското управление тури на разположение на медицинските власти всичките училища, с които разполага и които ще бъдат преlвърнати в болници. Градският съвет отправи един позив към гражданите, като ги кани да приберат в своите къщи пострадалите и ранените, защото то не разполага вече с помещения.

Червеният кръст построи много бараки в Месина, обаче те се оказаха недостатъчни, за да могат лекарите да дават помощ в тях на пострадалите и затова те извършват превръзките на ранените под открито небе и под непрестанен дъжд. Вчера можаха да се превържат само 800 души ранени.

***

Рим, 20 декември 1908 г. (2 януари 1909 г. нов стил) /Корбюро/ Вълнението на морето разруши пристанището и депата по цялото крайбрежие между Реджио, Сан Лазаро и Баняра. Цялата Калабрия е опустошена. Вълните отнесоха един цял влак с пътниците близо до гарата на град Сан Джовани. Останалите ранени ще бъдат пренесени върху многобройните английски и италиански параходи.

***

Палермо, 20 декември 1908 г. (2 януари 1909 г. нов стил) /Корбюро/ Пожарите в Месина можаха да се ограничат. Навсякъде от три дни вали дъжд. Улиците са наводнени и са непроходими. През нощта електрическите прожектори на военните параходи осветяват полето на смъртта и на опустошението. Всред страхотната нощ се чуват от време на време револверни изстрели, с които полицията и войската убиват побеснелите и гладни псета.

***

Рим, 20 декември 1908 г. (2 януари 1909 г. нов стил) /Корбюро/ Министърът на правосъдието г-н Орландо телеграфира на г-н Джиолити от Месина следното:
“Днес се почна изпращането на помощи във вътрешните села; храните още липсват. Кралицата продължава да работи в болницата с героизъм. Снощи се почувства един нов земетръс, който предизвика панически страх в болницата. Кралицата, като искаше да попречи на безредното бягане от болницата на находящите се там болни и ранени, биде контузена в гърдите, но за щастие леко.”

***

Катания, 22 декември 1908 г. (4 януари 1909 г. нов стил) /Корбюро/ Трусовете в Месина продължават и предизвикват голям страх. В болницата на Катания се намират 1000 души ранени, от които седем души са на умиране, а трима полудяха. Тези, които са по-леко ранени, са настанени в затворите. Числото на останалите живи жители, които прииждат в Катания, е извънредно голямо.

***

Рим, 22 декември 1908 г. (4 януари 1909 г. нов стил) /Корбюро/ Вестникът “Обсерваторе” съобщава, че един французки свещеник, директор на едно благотворително заведение за деца, е заявил на папата, че може веднага да приеме 1000 сирачета, които ще държи в заведението, докато те навършат своето пълнолетие, те ще бъдат снабдени със средства за пътуване и с дрехи. Папата приел това предложение и решил да се приемат 500 деца от Сицилия и 500 от Калабрия.

***

Месина, 23 декември 1908 г. (5 януари 1909 г. нов стил) /Корбюро/ …От едно място се чу гласа на един папагал и спасителната команда почна да прави разкопки на това място, дето след разкопките, се откри едно цяло семейство, което е останало неповредено. На друго място, тъй също се откри едно цяло семейство, което е малко пострадало. Малките трусове, които се повтарят, разрушават останалите пукнати къщи. Развалините са наводнени с карболова киселина, за да може да се обезвреди зловонието, което изпускат разлагащите се трупове.

***

Месина, 28 декември 1908 г. (10 януари 1909 г. нов стил) /Корбюро/ Днес къде обяд се извърши едно чудно спасение. Касапинът Бенсая, на 40 годишна възраст, бе изваден жив из под развалините, където е прекарал 14 дни без храна. Бенсая, който е добре засега, е бил свидетел на бавната агония и на смъртта на жена си и на 4-те си деца.

***

Реджио, 29 декември 1908 г. (11 януари 1909 г. нов стил) /Корбюро/ Едно петгодишно момче бе извадено живо и здраво из под развалините. То не си спомня за нищо през всичкото време, което е прекарало там. Това дете е синът на вратаря на двореца "Скрипели", който е избягал в Генуа.

***

Месина, 2 януари 1908 г. (15 януари 1909 г. нов стил) /Корбюро/ Днес едно деветгодишно дете излезе из развалините. Веднага му се даде нужната помощ. То със слаб глас разправя, че двете му сестри, едната 20-годишна, а другата - 12, били така също засипани. Веднага се даде разпореждане за търсенето на двете млади момичета и след малко те бидоха извадени и отведени на парахода “Савоя”. Тук двете сестри разправиха, че прекарали деветнадесет дни под развалините и се хранили с лук, вино, зехтин и вода. Майка им умряла под развалините. Баща им се намирал в Америка.

 

/МГ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 06:24 на 20.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация