site.btaНеаполитанската пица е обявена преди 16 години за гарантирано традиционен продукт

Неаполитанската пица е обявена преди 16 години за гарантирано традиционен продукт
Неаполитанската пица е обявена преди 16 години за гарантирано традиционен продукт
Неапол (18 май 2016) Неаполитански "пицайоли" (майстори на пица) се опитват да счупят световния рекорд за най-дългата пица, като приготвят „Маргарита” с дължина два километра. (AP Photo/Fanuel Morelli)

Европейският регулаторен комитет за географски указания и наименования за произход обявя на 9 декември 2009 г. неаполитанската пица за гарантирано традиционен продукт. Така ЕС защитава от имитации и фалшификации едно от най-известните по света блюда. Сертифицирането по този начин ще означава, че производителите трябва да спазват строг регламент при правенето на пицата, за да могат да ползват търговската марка, според световните агенции.

Осем години по-късно - на 7 декември 2017 г., традиционното изкуство на неаполитанските майстори на пица (пицайоли) е включено в списъка на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство на човечеството.

Пицата се е превърнала в един от символите на неаполитанската култура и традиции.

Интересни факти за неаполитанската пица можем да намерим в емисиите на БТА “Международна информация”, “Забава и знание” и “Икономика експрес”:

Папата благослови публично 2000 майстори на пица

Рим, 25 октомври 2000 г. /БТА/ Папа Йоан Павел II публично даде благословия и благодари на 2000 пекари от Австралия, Испания, Япония и САЩ, които се намират в Рим, за да отпразнуват Световния ден на майсторите на пица, предаде Ройтерс.

Пред 50 000 вярващи, събрали се на площада “Свети Петър” за да чуят седмичната му проповед, главата на римокатолическата църква изрази благодарността си към майсторите на пица, които със занаята си доставят удоволствие на милиарди хора по света. Ние дълбоко ценим вашата работа, бяха думите на 80-годишния папа. Моля се за вас и вашите семейства, и за особената ви професия.

Специално за събитието майсторите бяха приготвили специална пица с цветовете на флага на Ватикана. 50 000 парчета от специалитета, приготвен по неаполитанска рецепта от VII в., бяха раздадени на минувачите.

Майсторите-пицари дариха папата с древна фурна за печене на пица, традиционни чинии и богато украсена дъска за рязане.

***

Японец победи в италиански конкурс за пици

Неапол, 14 септември 2006 г. /БТА/ В рамките на провеждащия се традиционен годишен "Пицафест" в Неапол, за най-добър пицайоло /майстор на пици/ бе обявен японецът Макото Ониши, съобщиха АНСА и РИА "Новости". 31-годишният японец печели отличието за втори път за последните три години.

Според регламента на състезанието майсторите се съревновават в направата на "истинска неаполитанска пица". В конкурса тази година са участвали най-добрите пицайоли от 24 пицарии на Неапол, като Ониши изненадващо удържал победата.

Рецептата на пицата на японеца ще бъде разпространена из всички неаполитански заведения и ще бъде предлагана под името "Пицафест-2006".

Макото е научил занаята в Токио - в пицария, принадлежала на неаполитанец. Сигурно от него е разбрал, че за да се направи една изключително вкусна пица, готвачът не трябва да е стресиран. 

Пица срещу високите цени и мафията:

Протест срещу поскъпването: неаполитанците получиха безплатна пица

Неапол, 27 август 2008 г. /БТА/ Неаполитанските "пицайоли" - майсторите на пица в родното място на популярната "Маргерита", раздаваха днес безплатно произведенията си в протест на високите цени на конкурентите, които според тях използват поскъпването на суровините, за да дерат по две кожи от клиентите, предаде Ройтерс.

В града, където през ХIХ век е изобретена класическата "Маргерита" с моцарела, домати и босилек, наречена в чест на кралица с усет към бързото, лесно и вкусно хранене, 30 готвачи изпекоха в шест фурни с дървени въглища 3000 тънкокори неаполитански пици за редящите се на опашка местни жители и туристи.

Групата организира протеста на “Пиаца Данте”, за да поиска по-строг контрол над цените, за да бъде защитена репутацията на традиционния неаполитански продукт, който би трябвало според тях да бъде "синтез между качество и ниска цена".

Цените на едро на храните, също като горивата, поспаднаха от достигнатите рекордни върхове през последния месец, но цените на дребно засега остават безразлични към тази тенденция.

"Пицайоли" в Неапол искат цената да бъде фиксирана на 3-3,5 евро за парче, докато повечето пицарии продават по минимум 4 евро, а често и два пъти по-скъпо.

В Неапол и навсякъде в Италия тази цена би трябвало да е достатъчна да покрие разходите и да даде печалба, без да вреди на качеството, заяви за Ройтерс Серджо Мику, президент на Асоциацията на неаполитанските готвачи на пица. По данни на министерството на финансите през юни цената на пастата е скочила с над 30 процента, а на хляба - с над 13 процента. Министърът на земеделието Лука Дзая предлага въвеждането на нискобюджетни основни продукти за защита на  потребителите от поскъпването, за което той обвинява спекулата на "пет групировки, контролиращи 80 процента от пазара на дребно на храни в Италия". 

***

В Неапол раздават хляб, за да нанесат удар на мафията

Рим, 12 октомври 2008 г. /БТА/ Неаполитански пекари раздадоха 30 хиляди хляба и хиляда пици безплатно, за да нанесат удар на незаконните хлебопекарни, контролирани от местната организирана престъпност. Така те спечелиха много поддръжници, които обещаха да не купуват от незаконните улични търговци и да съобщават за тях по телефон, факс или електронна поща на специална организация, която следи нелегалната търговия с хляб в Неапол и околността, предаде ИТАР-ТАСС. (…)

Най-известната неаполитанска пица на 120 години:

Неапол чества 120 години на пица "Маргерита"

Неапол, 11 юни 2009 г. /БТА/ Неапол тържествено отпразнува 120-годишнината на пица "Маргерита", създадена през 1889 г. в цветовете на италианското знаме, съобщи АФП.

Според историята кралица Маргерита Савойска поискала тогава от най-известния майстор на пици в Неапол да засити  народа. Пекарят създал пица с цветовете на обединена Италия - зелено (босилек), бяло (моцарела) и червено (домати). Той я нарекъл на кралицата.

Оттогава пица "Маргерита" се прави по цял свят.

Днес през града премина шествие от стотина души, облечени като през края на ХIХ век. Начело на процесията имаше карета, която возеше жена, нагиздена като Савойската кралица.

Известната пицария "Бранди", където Рафаеле Еспозито Бранди прави първата пица "Маргерита", е посещавана често от туристи, както и от политици и хора на изкуството. 

Неаполитанската пица става гарантирано традиционен продукт на 9 декември 2009 г.:

Жителите на Неапол очакват голямо признание за неаполитанската пица

Неапол, 9 декември 2009 г. /БТА/ Жителите на южния италиански град Неапол се готвят да голямо тържество, защото днес се очаква голямо признание за прочутата неаполетанска пица, пише в. "Кориере дела сера".

Европейският регулаторен комитет за географски указания и наименования за произход днес ще обявят тази пица за гарантирано традиционен продукт. Така ЕС ще защити от имитации и фалшификации едно от най-известните по света блюда.

Областният управител на италианската област Кампания Антонио Басолино определи очакваното днес признание за пицата на Неапол, като справедлива награда за един от продуктите, превърнали се в символи на неаполитанската култура и традиции.

Представители на Асоциацията на неаполските майстори пицари признават, че чакат този момент цял живот.

Председателят на Асоциацията "Истинска неаполитанска пица" Антонио Паче обаче е по-предпазлив. Той припомня, че и в миналото пак се е очаквало подобно признание за пицата, но това така и не се е случило. Паче допълва, че дори и неаполитанската пица да получи признанието за гарантирано традиционен продукт, ще бъде много трудно да се разпознаят нейните имитации. Той припомня, че тази пица е специална не само заради качеството на използваните продукти, но и заради майсторлъка, вложен в приготвянето на тестото, в дозирането на продуктите и в специфичното им смесване в едно цяло.

***

Жителите на Неапол получиха голямо признание за неаполитанската пица

Неапол, 9 декември 2009 г. /БТА/ Европейските страни днес са приели да дадат статут на гарантиран традиционен продукт на неаполитанската пица, принуждавайки производителите да спазват строг регламент при  поръчките, за да могат да ползват търговската  марка, съобщи Франс прес, като се позова на Европейската комисия. (…)

***

В Неапол избраха най-добрата пица в света

Неапол, 9 септември 2013 г. /БТА/ В Неапол се състоя конкурс, на който беше избрана най-добрата пица в света. Създател на блюдото-победител е 29-годишният местен жител Давиде Чивитело. За пръв път от осем години насам той успя да върне титлата в родината си, съобщи The Local.

Второто място в конкурса, в който участваха около 500 готвачи от 47 страни, зае представител на Япония, а на трето място отново се класира италианец.

Давиде Чивитело споделя, че прави пици от 9-годишна възраст. Първите му опити са били в пицарията на приятел на баща му.

Неапол е смятан за родното място на класическата италианска пица. В града са започнали да я приготвят около 1520 година. С времето пицата се е променяла и сега са известни десетки видове с различни съставки. 

Пица и математика:

Математичка изведе формула за идеалната пица

Лондон, 20 октомври 2013 г. /БТА/ Математичката Юджиния Чън от Шефилдския университет изведе формула, която осигурява пица с идеално разпределение на плънката и хрупкава кора, съобщи Фокс нюз.

Д-р Чън работила с веригата "Пица експрес", за да установи защо голямата им 36-сантиметрова пица се търси повече в сравнение с класическата, която е с диаметър 28 см. Така тя изчислила какво трябва да е съотношението на плънката към тестото в зависимост от размера и дебелината на блата.

Изводите ѝ са, че дори и тестото и гарнитурата да са винаги в едно съотношение, коефициентът на плънката към кората в хапката се променя в зависимост от размера на пицата. По-малките пици имат средно 10 процента повече продукти в една хапка от по-големите, но в големите всичко е по-равномерно разпределено и хапките си приличат.

Колкото по-голяма е пицата, толкова по-тънка е основата. При големите пици е важно как се подреждат отгоре продуктите и те се слагат по-равномерно. Изпичането им не се различава от малките, но гарнитурата стига по-близо до ръба.

Формулата е t делено на d, умножено по r на шеста степен върху (r на трета степен минус 15) на квадрат, където d е постоянният обем на тестото, а t - постоянният обем на плънката. Останалото е правилното съотношение на основата към гарнитурата за оптимален вкус на всяка хапка.

***

Пицата "Маргерита" навърши 125 години

Рим, 8 юни 2014 г. /Специално за БТА от Христо Петров/ Пицата "Маргерита" (често изписвана у нас като "Маргарита") празнува своя 125-и рожден ден, съобщиха от Конфедерацията на дребните и средни италиански фермери (Колдирети).

"Актът за раждане" е писмо с подписа на шефа на трапезното обслужване на италианското кралско семейство Камило Гали. С него той кани през юни 1899 година готвача Рафаеле Еспозито от пицарията "Бранди" в Неапол да се яви в лятната кралска резиденция, двореца "Каподимонте", за да приготви някои от прочутите си пици за кралица Маргарита Савойска.

Неаполитанският майстор надминава себе си и измисля нова пица, която подобаващо кръщава на Нейно величество - пица "Маргерита", останала и до днес кралица на кулинарните специалитети от този вид.     
Съставките на покритието върху тестената основа са съвсем достъпни - домат, прясно сирене "моцарела" и босилек. Те не са случайно подбрани и освен вкусовия, постигат и "политически" ефект, съчетавайки цветовете на италианското национално знаме - червено, бяло и зелено.

Според проучване на Колдирети, 39 процента от италианците смятат пицата за кулинарен символ на Италия. Тя е най-употребяваната в света италианска дума, следвана от капучино, спагети и еспресо, гласи изследване на Дружеството за италиански език и литература "Данте Алигиери".

"Маргерита" е смятана за типична неаполитанска пица, но не и за най-старата. За първи път в Италия пицата е спомената в документ от 997 година, написан на народния латински диалект. Рецептата със сигурност не е съдържала тогава домат, тъй като неговата родина Америка е щяла да бъде открита пет века по-късно.

Американците са днес най-големите консуматори с 13 килограма пица годишно на всеки жител на САЩ. Италианците ги следват със 7,6 килограма. (…)

***

Папата сбъдна в Неапол мечтата си да похапне пица, както правел някога

Ватикана, 23 март 2015 г. /БТА/ Папа Франциск неотдавна се оплака в интервю за мексиканска телевизия, че не може да се измъкне от Ватикана и да похапне пица, както е правел едно време. Желанието му се сбъдна при визита в Неапол през уикенда, където пицата му беше доставена директно в папамобила, пише в. "Кориере дела сера".

В събота папата беше в южния италиански град и с папамобила си премина по крайбрежната улица. В определен момент, когато папамобилът се движеше по-бавно, пицарят Енцо Качали успя да си пробие път през множеството и връчи директно на папата пица. Множеството го аплодира бурно.

Качали е син на майстор на пици и собственик на пицарията "Дон Ернесто". Баща му приготвил пица за американския президент Бил Клинтън по време на визитата му в Италия през 1994 г. Енцо Качали разказа, че е използвал жълти домати вместо червени за пицата на папа Франциск. Жълтото е цветът на Светия престол.

Качали добави, че се радва страшно много, че папата е приел необичайния подарък направо от ръцете му.

Запис от сцената вече се превърна в хит в интернет.

***

Италия иска неаполитанската пица да влезе в списъка на ЮНЕСКО на културното наследство на човечеството

Рим, 5 март 2016 г. /БТА/ Италия кандидатства с неаполитанската пица за включване в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, предаде Ройтерс.

Националната комисия за ЮНЕСКО подчертава, че е издигнала кандидатурата на неаполитанската пица за включване в списъка на културното наследство през настоящата година, защото иска да съхрани по този начин това ястие като част от културните и гастрономически традиции на страната. Ако ЮНЕСКО одобри кандидатурата, то неаполитанската пица ще попадне в списъка на нематериалното културно наследство на човечеството под наименованието "Традиционното изкуство на неаполитанските пицари".

Традиционната неаполитанска пица има тънка коричка с изключение на ръба, който при печенето се издува като миниатюрна велосипедна гума. Пицата се пече в тухлени пещи с дърва и има два класически варианта - “Маринара”, съставена от домати, зехтин, чесън и риган и “Маргарита”, съставена от домати, моцарела, зехтин и босилек. (…)

В списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството вече фигурира турското кафе и традициите свързани с неговото отглеждане и приготвяне, традиционният грузински метод за производството на вино, наречен квеври и занаятът за производството на меденки в Хърватия.

***

Италиански готвачи направиха най-дългата пица

Лондон, 19 май 2016 г. /БТА/ Италиански готвачи изпекоха в Неапол пица, дълга 2 км, съобщи в. "Дейли мейл".

В инициативата участваха 100 майстори на пицата. Те работиха 11 часа с надежда да подобрят сегашния рекорд от 1595 м, поставен  на Експо 2015 в Милано.

За гигантската пица са използвани два тона брашно, 1600 кг домати, два тона моцарела, 30 кг пресен босилек, 1500 л вода. Пицата е изпечена по традиционния метод - на дърва.

Организатори на голямото печене са Алесандро Мариначи от "Пица вилидж" в Неапол и местният производител на брашно "Капуто".

"Това е абсолютен въпрос на гордост за нашия град, където е родена пицата" - каза Мариначи. 

Пицата влезе и в списък на ЮНЕСКО през декември 2017 г.:

Неаполитанската пица и германският орган влязоха в списъка с нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО

Рим, 7 декември 2017 г. /БТА/ Приготвянето на пица по неаполски и германският музикален инструмент орган бяха включени в списъка с нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО, предадоха световните информационни агенции.

Решенията бяха взети по време на среща на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура в остров Чеджудо, Южна Корея.

Пицата е известна навсякъде по света, но Неапол претендира да е домът на оригиналния ѝ вариант. В специално ръководство за приготвянето ѝ пише, че готвенето трябва да е "единствено на пещ на дърва при температура от 485 градуса Целзий" и времето за печене "не трябва да превишава 60-90 секунди".
(…)

Физика на пицата:

Физици изведоха формула за идеалната домашна пица

Лондон, 8 ноември 2018 г. /БТА/ Физици изведоха термодинамична формула за идеалната домашна пица, която може да съперничи на изпечената в пещ, съобщи в. "Дейли мейл".

Тайната е в температурата и продължителността на печенето. В електрическа фурна температурата трябва да е 232 градуса и печенето да продължи 170 секунди.

За да изведат формулата, Андреас Глац от университета на Северен Илинойс и Андрей Варламов от университета "Тор Вергата" в Рим са посетили много италиански пицарии и са разговаряли с майсторите.

Те изучили термодинамиката на пещите на дърва и установили, че идеално хрупкавата коричка с мека разтопена плънка се осигурява от проводимостта, конвекцията и излъчването в пещта.

В пещта дървата горят в единия ѝ край, топлината преминава по извитите стени и дъното и така пицата се изпича равномерно. Температурата в пещите достига до 330 градуса Целзий, като пиците се пекат две минути. Тази температура обаче е непостижима в домашни условия. Затова физиците са я намалили и са увеличили продължителността на печенето.

За изследването си физиците са използвали пица “Маргарита”. 

***

Пицата е най-любимото ястие на италианците, показва ново допитване

Милано, 19 ноември 2018 г. /БТА/ Пицата е най-любимото ядене на италианците. Това показва ново допитване до общественото мнение на специализираната агенция “Осерваторио Буитони Кулинари лаб”, съобщава в. "Кориере дела сера".

Петдесет и два процента от италианците предпочитат пица за обед, пред салатите или италианските сандвичи панини. Пицата се харесва, защото може да се яде навсякъде и по всяко време.

Тридесет и девет процента от анкетираните казват, че когато виждат пица пред себе си, това им създава чувството за задоволство.

Анкетата показва още, че италианците ядат пица поне веднъж седмично, че я намират за супер романтично ястие и че предпочитат най-много върху пицата да има шунка или гъби.

В. "Кориере дела сера" припомня, че пицата е предпочитано ястие и на италианския премиер Джузепе Конте.

/ДС/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 04:05 на 10.12.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация