ОБЗОР

site.btaМеждународният съд на ООН стигна до временно решение в спора между Южна Африка и Израел, които са особено чувствителни по въпроса за геноцида

Международният съд на ООН стигна до временно решение в спора между Южна Африка и Израел, които са особено чувствителни по въпроса за геноцида
Международният съд на ООН стигна до временно решение в спора между Южна Африка и Израел, които са особено чувствителни по въпроса за геноцида
Председателката на Международния съд на ООН Джоан Донахю открива заседанието в петък, 26 януари 2024 г., на което бе произнесено временното решение по делото за геноцид на Южна Африка срещу Израел. Снимка: АП/Patrick Post

В петък, 26 януари, Международният съд на ООН (МС) в Хага, Нидерландия, се произнесе с временно решение по делото за геноцид, заведено от Република Южна Африка срещу Държавата Израел.

Съдът нареди на Израел да предотвратява актове на геноцид срещу палестинците и да направи повече, за да помогне на цивилните в ивицата Газа. Най-висшата съдебна инстанция на Организацията на обединените нации обаче не разпореди прекратяването на огъня в палестинския анклав, в който Израел извърши военна офанзива след изненадващото нападение срещу неговата територия от страна на "Хамас" на 7 октомври миналата година. Това е временно съдебно решение, като делото продължава своя ход.

Радикалната палестинска групировка "Хамас" контролира ивицата Газа от 2007 г., когато отстрани от управлението там Палестинската автономия на Махмуд Абас. Оттогава Абас и неговите сподвижници от движението "Фатах" упражняват контрол над части от територията на Западния бряг на река Йордан.

Според информация на Израел при атаката си на 7 октомври бойците на "Хамас" са причинили на израелска територия смъртта на около 1200 души, повечето от които цивилни. Били са взети над 240 заложници, като се предполага, че 130 от тях към днешна дата все още остават в плен на ислямисткото движение на територията на ивицата Газа.

„Хамас“ отказва да освободи заложниците, докато Израел не сложи край на военните си действия, а освен това, според запознати с преговорите с посредничеството на Катар, ислямистите ще настояват и за освобождаването на десетки хиляди палестинци, които се намират в израелски затвори.

От друга страна, по данни на здравното министерство на "Хамас" броят на убитите палестинци от масираните израелски удари в анклава вече надхвърля 26 000 души.

Република Южна Африка обвини Израел в геноцид и подаде иск до Международния съд на ООН в Хага. В самия край на миналата година – на 29 декември, РЮА поиска от МС да издаде спешна заповед, в която обявява, че Израел нарушава задълженията си по Конвенцията за геноцида от 1948 г. при военните си действия срещу "Хамас“ в Газа.

Основният съдебен орган на ООН потвърди в комюнике, че Южна Африка е подала иск, в който обвинява Израел, че извършва "актове на геноцид срещу палестинския народ в Газа", като иска от съда да предприеме спешни мерки за "защита на палестинския народ в Газа" и да нареди на Израел "незабавно да прекрати всички военни нападения".

"Израел отхвърля с отвращение клеветата, разпространявана от Южна Африка, и иска ѝ, подаден до Международния съд", написа тогава говорителят на израелското външно министерство Лиор Хаят в социалната платформа „Екс“.

На 2 януари тази година говорителят на израелското правителство Ейлон Леви обяви, че Държавата Израел ще се защитава срещу делото за геноцид, заведено от Южна Африка, и обвини РЮА, че "осигурява политическо и правно покритие" на нападението на "Хамас" от 7 октомври.

"Държавата Израел ще се яви пред Международния съд в Хага, за да изобличи абсурдната кръвна клевета на Южна Африка", каза Леви.

Израел изпрати свои представители на заседанието на МС по делото на 11 януари. ДПА отбеляза по този повод, че това е първият случай, в който Израел е изправен пред подобни обвинения в Международния съд.

Очакваше се съдиите в Двореца на мира в Хага да се произнесат първо по спешното искане на РЮА за незабавно прекратяване на военната операция на Израел в Газа.

По повод разпореждането на МС от 26 януари Израел да предприеме действия за предотвратяване на актове на геноцид във войната с Хамас израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че страната му е ангажирана с международното право, но "има основно право да се защитава".

"Международният съд в Хага справедливо отхвърли скандалното искане да ни бъде отнето това право", заяви в петък министър-председателят на Израел, очевидно имайки предвид факта, че съдът се въздържа да призове за незабавно прекратяване на огъня. Нетаняху посочи, че Израел „воюва срещу терористите от "Хамас", а не срещу палестинските цивилни граждани", съобщи Ройтерс.

На свой ред външното министерство на Южна Африка отбеляза, че този ден "бележи решителна победа на международното върховенство на закона и важен етап в търсенето на справедливост за палестинския народ".

"Съдът е напълно наясно със степента на човешката трагедия, която се случва в региона, и е дълбоко обезпокоен от продължаващите загуби на живот и от човешкото страдание“, заяви председателката на Международния съд на ООН Джоан Донахю, цитирана от АП, докато обявяваше временното решение. МС нареди още и доставянето на повече хуманитарна помощ за палестинците в Газа и призова за освобождаването на заложниците, държани от въоръжените групировки в анклава.

МС изтъкна, че има юрисдикция да се произнесе относно спешните мерки, поискани от Република Южна Африка в иска ѝ срещу Израел и че няма да прекрати делото, каквото беше израелското искане.

Според американския в. "Ню Йорк таймс" в становището на съда има "елементи, които двете страни приемат". В същото време изданието отбелязва, че отказът на Международния съд да прекрати делото за геноцид срещу Израел "вероятно ще остави държавата под международно наблюдение за години напред".

Вестникът обръща внимание и на факта, че южноафриканците виждат в изтъкнатите от тях "актове на геноцид" от страна на Израел срещу палестинците в Газа репресиите, на които са били подложени самите те по време на апартейда. На свой ред израелците са особено чувствителни на темата „геноцид“ в контекста на Холокоста, в който са жертви на нацистка Германия. Мнозина израелци твърдят, че в геноцид трябва да бъде обвинено палестинското движение "Хамас" заради кръвопролитната си атака срещу мирни граждани на 7 октомври.

Според "Ню Йорк таймс" съдебното решение, от друга страна, в очите на много палестинци е рядко срещан момент на разплата с Израел, който е бил подкрепен в настъплението си в Газа от редица световни сили начело със САЩ.

"Сега държавите по света имат ясни законови задължения да спрат геноцидната война, водена от Израел срещу народа на Палестина в Газа, и да дадат гаранции, че не са съучастници в нея", заяви Рияд ал Малики, външен министър на контролиращата частично Западния бряг Палестинска автономна власт, цитиран от "Ню Йорк таймс".

Палестинският посланик във Великобритания Хусам Зомлот каза, че решението трябва да принуди САЩ и техните съюзници "да обуздаят израелската армия". "В продължение на седемдесет и пет години Израел се измъква за извършените убийства", заяви той.

Някои палестинци дадоха израз на огромното си разочарование, че МС не е спрял военното настъпление на Израел в ивицата Газа, отбелязва вестникът. "Отново пренебрегнахте палестинците", написа журналистът в Газа Хинд Худари в социалните мрежи.

"Ню Йорк таймс" се позовава на изявление на Държавния департамент на САЩ, според което съдебното решение в Хага "е в съответствие с американското виждане, че Израел има право да предприема действия, с които да гарантира, че терористичните атаки от 7 октомври няма да се повторят, в съответствие с международното право".

Според наблюдателя по дипломатическите въпроси на британския в. "Гардиън" Патрик Уинтър "предварителното решение на Международния съд укрепва реда, основан на правила, и поставя Запада на изпитание". "Решението на съда в Хага е опустошително за Израел, като поставя в неловко положение неговите съюзници като Обединеното кралство и САЩ, които омаловажават заведеното от Южна Африка дело", смята Уинтър.

"В настояването си за разпореждане от страна на Международния съд, възпиращо Израел от извършването на евентуални геноцидни действия в Газа, Южна Африка постави на подсъдимата скамейка не само отношението на Израел към палестинците, но и целия основан на правила ред след Втората Световна война, включително и властта на самия МС. Никога не е имало толкова шумно дело, заведено в хода на такъв кървав конфликт, и рядко толкова много хора са били заложени до такава степен в неговия изход", добавя той, цитиран от "Гардиън".

Ройтерс цитира изявлението на правосъдния министър на Южна Африка Роналд Ламола, според когото националният герой на страната Нелсън Мандела, който е „един от радетелите“ за спазването на Конвенцията за геноцида „би се усмихнал в гроба“ по повод постановеното в Хага.

Друга световна агенция – Асошиейтед прес, изнася друг коментар на министър-председателя на Израел по повод решението на съда в Хага. Според Нетаняху самият факт, че съдът е разглеждал обвиненията в геноцид срещу държавата му, "е срамен белег, който няма да бъде заличен с поколения напред".

Ройтерс отбелязва, че към съдебния състав на Международния съд в Хага специално за това дело са се присъединили по един съдия от Южна Африка и Израел.

РЮА беше представена от 76-годишния Дикганг Мосенеке, един от най-високопоставените съдии на страната в пенсия, който е бил ревностен борец срещу апартейда и е изиграл важна роля в демократичния преход. Той е влязъл в затвора на 15-годишна възраст за протест срещу апартейда и е прекарал десет години в печално известната каторга Робен (малък остров до крайбрежието на Кейптаун), където се е сприятелил с Нелсън Мандела.

От страната на Израел за съдия в МС бе назначен Арон Барак, на 87 години. Един от оцелелите от Холокоста, роденият в Литва Барак е стигнал до председателското място във Върховния съд на Израел. Той е бил едно от малкото оцелели деца в еврейското гето в литовския град Каунас.

Нарича оцеляването си „чудо“, като казва: „Оттогава не се боя от смъртта“. Малкият Арон е измъкнат от лагера от майка си, която го скрива в бала с униформи, ушити на мястото. Емигрира в намиращата се под контрола на Великобритания тогавашна мандатна територия Палестина през 1947 г., една година преди създаването на Държавата Израел.

/ПТА/

news.modal.header

news.modal.text

Към 14:06 на 29.04.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация