site.btaНационалните новинарски агенции на България и Йемен ще разменят новини

Националните новинарски агенции на България и Йемен ще разменят новини
Националните новинарски агенции на България и Йемен ще разменят новини
Генералният директор на БТА Кирил Вълчев разговаря днес в Аден с премиера на Йемен Маин Абдулмалик Саид (в средата) и председателя на Управителния съвет и главен редактор на Йеменската информационна агенция (САБА) Абдуллах Ахмед Хезам (вторият вдясно).

Националните новинарски агенции на България и Йемен ще разменят новини съгласно Споразумение за сътрудничество между Българската телеграфна агенция (БТА) и Йеменската информационна агенция (САБА), което подписаха генералният директор на БТА Кирил Вълчев и председателят на Управителния съвет и главен редактор на САБА Абдуллах Ахмед Хезам. Това стана във временната столица на Йемен Аден след среща на Вълчев и Хезам с премиера на международно признатото правителство на страната Маин Абдулмалик Саид.

Споразумението предвижда всяка страна да получава пълния набор от информационни емисии на английски език на другата страна, като двете страни имат право безвъзмездно да използват тази информация в своите информационни рубрики. Според споразумението всяка от двете агенции ще предлага на другата всеки ден една своя информация за значима новина от страната си с текст на английски език и снимка, която другата агенция ще публикува на своите канали за разпространение с възможност за безплатно четене от всички посетители на съответните сайтове при изрично упоменаване на източника. Споразумението предвижда и възможност за обмяна на опит и професионални визити на журналисти и други професионалисти от медийната сфера от двете новинарски агенции.

САБА е резултат от сливането през 1990 г. след обединяването на Йеменската арабска република (Северен Йемен) и Народна демократична република Йемен (Южен Йемен) на "Saba News Agency", основана през юли 1970 г., и "Aden News Agency", основана през февруари 1970 г. Хезам подчерта, че БТА и АНА са имали договор за партньорство от 1982 г.

“БТА търси възстановяването на обмена на информация с националната информационна агенция на Йемен като страна в регион, който е важен за България. Той е познат днес на българите повече с новини за заплахите, които идват от него - гражданската война, нелегалната емиграция (включително с преминаващите през Йемен към Европа емигранти от страните на Африканския рог) и тероризма. Актуалният пример за тероризъм е отвличането в неделя на кораба в Червено море с българи в екипажа и всяка допълнителна информация от самия регион по случаи като този може да бъде от полза. Но има и новини, свързани с възможности. На първо място повече новини от България в Йемен ще осигурят повече възможности български университети да обучават йеменски студенти понеже в страната има много млади хора, чиито семейства пазят добри спомени от образованието в България някога. Повече новини от Йемен пък ще позволят фирми от България, от чиито строители също има много добри спомени в Йемен, да бъдат информирани за възможностите за включване във възстановяването на страната от гражданската война. А това, че най-многото туристи на йеменския остров Сокотра в месеца с налична статистика - декември 2022 г. - са от България, означава, че трябва да има информация и за българите, които пътуват вече в този регион”, каза генералният директор на БТА.

Вълчев припомни, че САБА е 37-ата национална новинарска агенция, с която БТА се споразумя за всекидневен безвъзмезден обмен на новини, допълващи новините от глобалните агенции за двете страни. “От региона на Близкия изток БТА има такива споразумения с националните информационни агенции на Израел, Иран, Ливан, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия, които позволяват разнообразни източници на информация от региона за всички български медии и съответно разпространяване на новини на БТА от България в този регион”, отбеляза генералният директор на БТА. Той специално благодари на управляващия посолството на Йемен в България Ахмед Мохамед Али Шамер за съдействието за подписването на споразумението между БТА и САБА.

Премиерът на Йемен Маин Абдулмалик Саид отбеляза добрите връзки с България в миналото, които иска да бъдат възстановени. В резултат на това сътрудничество има много йеменци, които са завършили български университети, сред които хора на високи държавни постове, посланици, ректори, лекари, учители, инженери, икономисти, военни и други, посочи Саид. Той подчерта и многото строежи, направени от българи, като два големи хотела и жилищни сгради в Аден, както и доброто мнение за качеството и цените на български стоки.

Генералният директор на БТА разговаря на български език с помощник генералния секретар на йеменския премиер по планиране и програмиране Фадл Алшаири, който е бивш заместник-кмет на град Дала (на 70 километра на север от Аден). Той е завършил социология в Софийския университет “Свети Климент Охридски” в периода 1986 г. - 1993 г. и докторантура в Югозападния университет “Неофит Рилски” в периода 2008 г. - 2011 г. Според Фадл в България са завършили висше образование повече от 5000 йеменци като, наред с военни, лекари, икономисти, инженери, учители, професори, през годините имало депутати. “Може да се каже, че и сега във всяко йеменско министерство има поне един, двама, трима, които знаят български език, а общото мнение е, че най-добрите студенти в Йемен са завършилите в България и затова най-добре се реализират”, каза Фадл. Той покани Вълчев при следващо посещение да се срещне с дипломирани в България йеменци като отбеляза, че преди е действало и дружество на завършилите в България, но сега председателят му генерал Али Хасан е посланик в Бахрейн.

Вълчев разговаря на български език и с Халид Али, който е завършил медицина в Пловдив преди повече от 30 години. Той е работил като стоматолог на остров Сокотра заедно с още двама лекари, учили в България. “България е моя втора родина. Обичам България! Аз съм от България”, каза Халид Али.

Губернаторът на Аден Ахмед Ламлас показа на генералния директор на БТА нови строежи и завършени инвестиции в инфраструктура на града. “Целта ни е да възстановим нормалния живот”, подчерта Ламлас. Той показа на Вълчев и построения от български строители под името “Панорама” хотел, който след обединението на Йемен е бил “Шератон”, а заради гражданската война е бил затворен и сега има нужда от възстановяване.

Губернаторът на Сокотра Рафет ел Такли предостави възможност генералният директор на БТА да разгледа обекти, показващи възможностите за участие и на български фирми в строителство и оборудване на острова, включен в списъка на световното наследство на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) - изградените с участието на Обединените арабски емирства болница, на Кувейт училище за момичета и на Саудитска Арабия помещения за женска асоциация.

Вълчев връчи на премиера на Йемен и ръководителя на САБА медала, издаден от Монетния двор на Българската народна банка (БНБ), и пощенската марка, емитирана от “Български пощи”, по повод 125-та годишнина от първите новини на БТА. Почетните знаци за годишнината на БТА получиха и губернаторите на Аден и на Сокотра.

България установява официални дипломатически отношения с Йеменската арабска република (Северен Йемен) през 1962 г., а с Народна демократична република Йемен (Южен Йемен) - през 1967 г. След обединяването на двете части на Йемен посолството на Република България е преместено от Аден в Сана. Дейността му е временно прекратена от 2020 г. заради ситуацията на несигурност в страната. Йемен има посолство в София. През 2007 г. българският парламент ратифицира споразумение за сътрудничество между България и Йемен.

Йемен е република в южната част на Арабския полуостров в Азия с площ 527 968 квадратни километра и население 31 565 602 души. Повече от 35 процента са под 14 години, а средната възраст е под 20 години. Почти 100 процента са мюсюлмани.

През 2014 г. в Йемен избухна гражданска война. Тя започна с въстанието на силите на бунтовническото шиитско движение „Ансар Аллах“, наричани още "хуси", които успяха да превземат столицата Сана, а международно признатото правителство в момента е в Аден в Южен Йемен.

От 2021 г., когато Народното събрание направи достъпа до новините на националната информационна агенция със свободен достъп, БТА е сключила общо 38 подобни споразумения за сътрудничество, които осигуряват безвъзмездна възможност всички български медии да използват новини - освен от глобални агенции, от които БТА купува информация - и от националните новинарски агенции на Азербайджан, Албания, Алжир, Армения, Белгия, Босна и Херцеговина, Виетнам, Гана, Гърция, Израел, Индия, Иран, Испания, Италия, Йемен, Камбоджа, Кипър, Косово, Кот д'Ивоар, Латвия, Либерия, Ливан, Молдова, Монголия, Нигерия, Нидерландия, Обединените арабски емирства, Полша, Република Северна Македония, Румъния, Саудитска Арабия, Сенегал, Турция, Украйна, Филипините, Хърватия, Черна гора.

Вълчев е в Йемен след Глобалния медиен конгрес в Абу Даби (Обединени арабски емирства), в който Европа беше представена и от генералния секретар на Алианса на европейските новинарски агенции (ЕАНА) Александру Джибой, члена на Управителния съвет на ЕАНА и генерален директор на националната информационна агенция на Румъния АДЖЕРПРЕС Клаудия Николае, члена на Управителния съвет на АБНА-ЮЕ и генерален директор на националната информационна агенция на Гърция АНА МПА Емилиос Пердикарис, представителя на националната информационна агенция на Италия АНСА Родолфо Кардалери и други ръководители на базирани в европейски страни глобални и национални информационни агенции и медии, както и на техни регионални организации. В програмата на конгреса Европа беше представена и с презентации на професори в областта на медиите и комуникациите от водещи университети като Лондонското училище по икономика и политически науки, Великобритания, Университета в Утрехт, Нидерландия, и други. От Европа специални щандове на изложението, съпътстващо конгреса, имаха Дойче Веле, Германия, националните информационни агенции на Испания – ЕФЕ, на Чехия – ЧTK, на Босна и Херцеговина – ФЕНА, на Албания – АТА и други.

/ДИ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 08:30 на 16.06.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация